Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowa mapka Chorwacji dla iGo 8 od NS

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 21.07.2009 22:17

Nie wiem czy było, ale wpadłem dziś na nową mapkę dla iGo, a jej dostawcą NIE jest ani Teleatlas, ani Navteq. Jest nim Navigo Sistem d. o. o. Waży 6.5 mega, czyli słusznie, bo najwięcej z tych trzech. Pasuje do iGo 8.x. Jest to chyba najbardziej aktualna (świerzynka) i najbardziej dokładna mapka Cro, bo pochodzi od lokalnego dostawcy. Może warto przetestować, kupić i przerzucić się na iGo ? Podaje pod rozwagę ;)

DODANO 22.07:
Gdzieś zniknęła z tego Chomika, o którym pisałem wcześniej, ale jest też na stronce http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html
Są tam 3 wersje: od TeleAtlas, Navteq i oczywiście od Navigo Sistem, oznaczone symbolami TA, NV i NS, więc nie będzie problemu ze znalezieniem. Używałem kiedyś iGo MyWay 2006 i był to naprawdę mój super ulubiony programik do nawigacji. Szkoda że już nie rozwijany. Aktualnie korzystam i wybieram się do Cro z Automapą Europe i Navigon Mobile Navigator, ale chętnie też potestuję iGo 8 z mapką od lokalnego dostawcy, bo na zdrowy rozum powinna być o wiele lepsza od TA i NV.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 23.07.2009 12:58

Pepe12345 napisał(a): Używałem kiedyś iGo MyWay 2006 i był to naprawdę mój super ulubiony programik do nawigacji. Szkoda że już nie rozwijany.

iGO 8, co logiczne, jest nastepca programu iGO 2006. trudno wiec, by stara wersja programu nadal byla rozwijana
na marginesie: podawanie linkow do niezbyt legalnych danych na publicznym forum :roll:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 23.07.2009 13:35

fokstrot napisał(a):
Pepe12345 napisał(a): Używałem kiedyś iGo MyWay 2006 i był to naprawdę mój super ulubiony programik do nawigacji. Szkoda że już nie rozwijany.

iGO 8, co logiczne, jest nastepca programu iGO 2006. trudno wiec, by stara wersja programu nadal byla rozwijana
na marginesie: podawanie linkow do niezbyt legalnych danych na publicznym forum :roll:

Poprawiam się: Szkoda że Węgrzy poszli w trochę innym kierunku z "ósemką". Owszem nie jestem ułomny i wiem że v.8 jest kontynuacją 2006, ale nie sądziłem też że trzeba co do niektórych pisać łopatologicznie. v2006 to była prostota i funkcjonalność na 5 z plusem, v8 już niestety taka nie jest. Kto miał obie- wie o czym piszę.
Aha, mapkę potestować nie zaszkodzi, w końcu nie kupuje się kota w worku.
Potem należy kupić.
A tak na marginesie tam są same mapy, które nie są w jakiś tam sposób crackowane, łamane, czy "serializowane". Udostępnianie ich nie jest grzechem. Same przecież nie działają. Potrzeba progamu. Legalne w 100%. Ja sobie też mogę powrzucać mapki na moją stronkę, bo jak będę np w Chorwacji i mi się uszkodzi plik z mapą, to mogę szybko zassać i doprowadzić navi do ładu. Grzech ?
Ostatnio edytowano 23.07.2009 15:26 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 23.07.2009 13:50

Polecam.Mapka sprawdzona w trudnych warunkach.21.06. jechaliśmy do Orebića.Ze 150km przed końcem autostrady ,została zamknięta (wypadek w tunelu,białe Porshe carrera jechało pod prąd.Jak ktoś był w tym czasie w Chorwacji to było o tym w telewizji i gazetach).Ale do rzeczy.Kazano nam zjechać nie wyznaczając objazdów.Wszystkie samochody po zjeździe skręcały w lewo ,główną drogą.Moja mapka kazała w prawo do najbliższego wjazdu na autostradę.pojechaliśmy tak jak pokazywała i za 20 km byliśmy na kolejnym wjeździe.Najlepsze że byliśmy przez kolejne 130 km jedynymi użytkownikami autostrady w tym kierunku.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 27.07.2009 11:40

Pepe12345 napisał(a):A tak na marginesie tam są same mapy, które nie są w jakiś tam sposób crackowane, łamane, czy "serializowane". Udostępnianie ich nie jest grzechem. Same przecież nie działają. Potrzeba progamu. Legalne w 100%. Ja sobie też mogę powrzucać mapki na moją stronkę, bo jak będę np w Chorwacji i mi się uszkodzi plik z mapą, to mogę szybko zassać i doprowadzić navi do ładu. Grzech ?

prosze to przekazac chocby firmie TomTom. moze w koncu zaczna udostepniac za friko mapy. dziwny masz tok rozumowania. kradziez to kradziez

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone