Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i zaczęło się

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak
No i zaczęło się

Postnapisał(a) gospodarz » 03.10.2007 19:41

Commencement of works on second tubes of M.Kapela and Sv. Rok Tunnels

The works on the second (left) tubes of Sveti Rok and Mala Kapela tunnels are to be performed by the contractors selected further to a completed open tendering. The contractor of works on Sveti Rok tunnel is the joint venture Hidroelektra niskogradnja d.d. and Konstruktor-inženjering d.d., and the contractor of works on Mala Kapela tunnel is the joint venture Viadukt d.d. and Strabag AG.
The contracted works include civil engineering works (tunnel lining and pavement structure). The contracted works on Sveti Rok tunnel shall amount to HRK 149,944,657.80 (VAT excluded) and those on Mala Kapela tunnel to HRK 149,865,031.00 (VAT excluded). The completion of civil engineering works on both tunnels shall be in 18 months' time after which the finishing works shall take place (installation of safety system and traffic signs). The full completion of tunnels on the Zagreb to Split motorway (A1) shall precede the summer tourist season of 2009.

reszta tekstu na:
http://www.hac.hr/index.php?task=inf
profet
Croentuzjasta

Postnapisał(a) profet » 03.10.2007 21:14

no i wreszcie po tegorocznych doświadczeniach nie mogę się doczekać
Hunter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hunter » 03.10.2007 22:07

No ale w przyszłym roku, to jeszcze się będzie trzeba trochę :cry: pomęczyć.
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 04.10.2007 08:57

Nie wiem czy dobrze licze, ale wychodzi mi po ok 200mln euro za tunel. Tzn za 1km tunelu ok 30,7 mln euro ta znacznie taniej niż planowany koszt połódniowej obwodnicy Warszawy. Kurde to jakiś Matrix. A może nie potrafię liczyć.
Jedno jest pewne że za 2 lata mają dodatkowo 13km autostrady, a my???? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2007 09:16

daisykf napisał(a):...Jedno jest pewne że za 2 lata mają dodatkowo 13km autostrady, a my???? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

A my :?: :?: :?: My mamy ustaloną już cenę za przejazd pomiędzy wirtualnymi bramkami :lool: :lol: :lool: I cytując za klasykiem (St. Bareją) - "TO JEST MIŚ NA MIARĘ NASZYCH MOŻLIWOŚCI" :lol: :lol: :lol:
Pozdrav :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hunter » 04.10.2007 09:47

daisykf napisał(a):Jedno jest pewne że za 2 lata mają dodatkowo 13km autostrady, a my???? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Rozejżałem się po okolicy i stwierdzam, że i u nas coś się ruszyło :)
Do końca 2008 ma być oddany odcinek A4 Zgorzelec-Krzyżowa

Często przejeżdżam przez teren budowy i przyznam, że tempo prac jest zadowalające :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
:D :D :D
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 04.10.2007 11:17

jak Chińczycy będa nam budować to może coś z tego będzie bo inaczej to można zapomnieć.
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 04.10.2007 11:20

Blums napisał(a):jak Chińczycy będa nam budować to może coś z tego będzie bo inaczej to można zapomnieć.

Szczególnie jak te drogi będą podobnej jakości jak robione przez nich plastikowe zabawki :lol:

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 04.10.2007 11:27

daisykf napisał(a):Nie wiem czy dobrze licze, ale wychodzi mi po ok 200mln euro za tunel. Tzn za 1km tunelu ok 30,7 mln euro ta znacznie taniej niż planowany koszt połódniowej obwodnicy Warszawy. Kurde to jakiś Matrix. A może nie potrafię liczyć.
Jedno jest pewne że za 2 lata mają dodatkowo 13km autostrady, a my???? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

:lol: Droga S8 na odcinku Konotopa - węzeł Powązkowska wg jednego wykoanwcy ma kosztować 214 mln PLN/km, według drugiego 240 mln/km...
Koszt inwestora zostal oszacowany na 170 mln zł/km....
Chodzą opinie, że to najdroższa inwestycja drogowa świata. :twisted:

Pozdrawiam
Rafał
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 04.10.2007 11:38

asikx napisał(a):
Blums napisał(a):jak Chińczycy będa nam budować to może coś z tego będzie bo inaczej to można zapomnieć.

Szczególnie jak te drogi będą podobnej jakości jak robione przez nich plastikowe zabawki :lol:

Pozdrawiam
Rafał

jeszcze jak swoje materialy przywioza :D
pt
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pt » 04.10.2007 12:20

dziś słyszałem w radio wypowiedź polskiego radcy handlowego w Chinach, ciekawostka: przy budowie 1km autostrady w Polsce pracuje około 900 osób,
w Chinach około.... 20000( tak! dwadzieścia tysięcy) na trzy zmiany!, średnio
rocznie budują 4300km autostrad. Niech ci Chińczycy przyjeżdżają tu jak najszybciej :lol:
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 04.10.2007 18:54

Na Peljasacu zacznie się niebawem:
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... 2/index.do
darihs
Odkrywca

Postnapisał(a) darihs » 06.10.2007 07:57

Przejeżdżając tym odcinkiem autostrady do Splitu zawsze się zastanawiałem, dlaczego nie oddano tych tuneli kompletnie?! Przecież to są straszne "wąskie gardła", co zresztą Forumowicze często potwierdzają.
Nie powiem, że ta informacja mnie "powala" co do tempa ukończenia tych tuneli, ale przynajmniej wiem, że od 2009 roku nie będę jechał "z duszą na ramieniu", że utknę w jakimś korku na parę godzin... na pięknej autostradzie do Splitu.
Co do budowy autostrad w Polsce: mimo wszystko jestem dobrej myśli po ostatniej konferencji, którą miał minister Polaczek. Najgorsze chyba za nami, czyli czas przygotowania inwestycji - to trwa najdłużej, a już szczególnie w naszej Ojczyźnie. Teraz Polskę naprawdę mocno rozkopią... Twierdzę tak, gdyż pan Polaczek dał się poznać jako solidny człowiek na śląskiej ziemi i sądzę, że słów nie rzuca na wiatr.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2007 12:03

pan :)) Polaczek to może dał się poznać na śląskiej ziemi :))

ale jego kompetencje w kwestii negocjacji w Autostradą Wlkp. oraz pomorską GTC wołają o pomstę do nieba. Można tylko liczyć straconą kasę w sprawie tej pierwszej inwestycji i przewidywać jeszcze większą w sprawie tej drugiej ... pan :)) Polaczek :))) hmmm
darihs
Odkrywca

Postnapisał(a) darihs » 08.10.2007 20:33

Rzeczywiście nie było mnie osobiście przy negocjacjach, więc być może mój punkt widzenia nie jest taki, jak być powinien...
Natomiast nie wiedziałem, że negocjacje generują jakieś poważne straty kasy....?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone