Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Myjka ciśnieniowa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2009 10:21

Masło "####" najlepsze.
Tak naprawdę to zależy od prawa uchwalonego w gminie.
U mnie nie wolno - tak wynika z uchwały Rady Miasta Gdańska mówiącej o sprawach porządkowych oraz ustawy o "Czystości i porządku w gminach". Przez miejsce nieprzystosowane należy rozumieć każde miejsce niewyznaczone do mycia samochodu, a w szczególności, jeśli mycie takie zagraża środowisku. I nie ma tu znaczenia, czy stosuje się do mycia detergenty czy nie. Za niestosowanie się do tego przepisu można zapłacić nawet 500 zł.
Inny zapis: Mycie pojazdów samochodowych powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych. Właściciele nieruchomości mogą myć pojazdy czystą wodą na swoim terenie pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do kanalizacji miejskiej lub zbiorników bezodpływowych; w szczególności ścieki takie nie mogą być odprowadzane bezpośrednio do zbiorników wodnych lub do ziemi.
Poczytajcie jak u Was.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 10:23

Ewentualna uchwała rady gminy na podstawie delegacji z "Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach".
Znalazłem uchwałę w mojej gminie :
§ 5
1. Mycie pojazdów samochodowych powinno odbywać się w miejscach do tego
przeznaczonych. Właściciele nieruchomości mogą myć pojazdy czystą wodą
na swoim terenie pod warunkiem, że powstające ścieki odprowadzane są do
kanalizacji miejskiej lub zbiorników bezodpływowych; w szczególności
ścieki takie nie mogą być odprowadzane bezpośrednio do zbiorników
wodnych lub do ziemi.

Czyli można jak się spełni określone warunki.

Mycie auta

Edit: Jacek byłeś szybszy ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2009 10:27

Leszek Skupin napisał(a):A w jaki sposób Cię pouczyli :?: i czy czujesz się nauczony :?:

Przyjechało dwóch strażników a ja zacząłem akurat myć samochód ( płukać z kurzu ) poza bramą działek bo mam na skraju i bez problemu wodę mam...powiedzieli, że w ten sposób zanieczyszczam ziemię gdyż to wszystko co spływa z wodą dostaje się do gleby...mówiłem, że to sama woda ale oni swoje : proszę Pana, na kołach jest smoła, spływają woski i płyny, które Pan używał itd....dałem spokój i jeżdżę na myjnię...widziałem też faceta nad rzeką Bóbr w Bolesławcu, który mył samochód 8O ...to już przesada ale jemu bez skrupółów wlepili mandat...w sumie nauczyłem się, że warto przykładać sie do tego aby środowisko w którym żyjemy było czyste...tutaj jestem za dlatego z pokorą przyznałem im rację :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 10:31

Zgadza się... wszystko się zgadza... chodziło tylko o prawny aspekt. W/w sąsiad nie myje nadkoli ani opon ;) same blachy i szczerze powiedziawszy mnie to nie przeszkadza. Tym bardziej, że tej wody jest tylko 1,5 l. No sami powiedzcie jak można umyć samochód 1,5 litrową butelką wody :?: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2009 10:37

Leszek Skupin napisał(a):Zgadza się... wszystko się zgadza... chodziło tylko o prawny aspekt. W/w sąsiad nie myje nadkoli ani opon ;) same blachy i szczerze powiedziawszy mnie to nie przeszkadza. Tym bardziej, że tej wody jest tylko 1,5 l. No sami powiedzcie jak można umyć samochód 1,5 litrową butelką wody :?: :lol:

Chyba bardziej można sobie lakier porysować :lol:
A tak w ogóle to poruszony został ciekawy temat bo jeszcze niedawno sam nie zdawałem sobie sprawy z tego, że myjąc samochód gdzie popadnie zanieczyszczam środowisko naturalne :oops: :roll: ...myślę, że podobnych jak ja jest wielu ...wolę myć na myjni choć czasami dostać się do niej to nie lada sztuka... :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2009 11:57

Leszek Skupin napisał(a):...Tym bardziej, że tej wody jest tylko 1,5 l. No sami powiedzcie jak można umyć samochód 1,5 litrową butelką wody :?: :lol:

To jest wielki eksploatator instalacji (przedsiębiorca, urządzenie), który odprowadza ścieki o wielkim ładunku zanieczyszczeń....trzeba zawiadomić WIOŚ :!:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 12:13

Jakby na to nie popatrzeć Monte ma rację ;)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 18.05.2009 12:24

Jak blacha jest zabezpieczona woskiem to zakurzony samochód wystarczy spłukać wodą.
Muchy niestety zostają do następnego generalnego mycia.
Jadąc do Cro rok temu w ulewnym deszczu dojechałem na miejsce prawie czystym autem.
Przed powrotem wystarczyło małe płukanie i czyszczenie z żywicy spirytusem salicylowym.
Dobrym patentem który zauważyłem w Chorwacji wydaje mi sie nakrywanie samochodu dużym "prześcieradłem" które zabezpiecza przed słońcem, kurzem i żywicą.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2009 13:12

Kupiłem Karchera, wysoki model, wysoka cena. Miła być na lata. Po niecałym roku padła pompa. Myłem samochody, trzy, kilkanaście razy, myłem oczko wodne przed domem, 2 razy, też dwa razy kostkę i schody przed domem. Pojechałem do serwisu i tu okazało się, ze zostałem w OBI oszukany. Moja myjka powinna kosztować ok 800 zł mniej niż za nią zapłaciłem, a model jaki nabyłem powinien mieć najlepszą pompę, a jest w nim umieszczona plastikowa. Serwis wymienił na gwarancji pompę na nową, plastikową, ale ... nie mam już gwaranci, a auta myję wężem, Karcher stoi sobie spokojnie w garaże, jest sprawny, ale boję się używać.
Miałem w sprzedaży pompy włoskie, dosyć drogie, ale bardzo trwałe, z dobrymi pompami.
Gwarancję w OBI wziąłem na firmę i okazało się, że w takim przypadku prawo UE obniża gwarancję do jednego roku, automatycznie, chociaż Karcher daje 2 lata.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 13:58

nie chcę pchać wątku w kierunku praw konsumenta ale jest coś takiego jak niezgodność towaru z umową i jeśli otrzymałeś sprzęt niezgodny z ofertą sklepu to troszkę nie rozumiem sytuacji. Nie zaszkodzi też jeśli podasz ten felerny model Karchera który użytkowałeś.

Lavor to włoska marka - ponoć całkiem pro ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 14:02

Włoskie, jedyne co dobre, to Ferrari :coool:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.05.2009 14:11

Zlybanan--masz rację, tylko jak po roku użytkowania udowodnić, że pracownik OBI zrobił " mnie w balona" :?: Ja się na myjkach nie znałem, uwierzyłem człowiekowi, i zapłaciłem prawie 1600 zł.
Ostatnio edytowano 18.05.2009 20:15 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 16:42

no jeśli bawisz się w takie interesy to hmm :roll:
nie jestem pewien ale wydaje mi się, że w takim przypadku na Ciebie również znalazłby się paragraf w razie draki i nie sądzę by ktoś znowu miał uwierzyć że to pracownik zrobił Cię w balona ;)
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 16:58

Leszek Skupin napisał(a):Włoskie, jedyne co dobre, to Ferrari :coool:

a Maserati czy Lamborghini to złe?
możesz do gumek Pirelli nie mieć sentymentu
ale kalendarz na ścianę w garażu jak znalazł ;)
pizzę lubisz? a pasta? mozzarella albo gorgonzola?
Versace? Cavalli? Roccobarocco? Armani?
Monica Bellucci? Carla Bruni?
nie gadaj - jest w czym wybierać ;)
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Myjka ciśnieniowa - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone