Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moscenicka Draga vs Crikvenica vs Coś na KRK... zagwozdka :(

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany
Moscenicka Draga vs Crikvenica vs Coś na KRK... zagwozdka :(

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 20.06.2010 15:01

Witam. W tym roku postanowiłem udać się bliżej. Planuję gdzieś w trójkącie M.Draga-Crikvenica-KRK. Przeczytałem już wszystko co się da na forum i dalej mam zagwozdkę, bo sam nie wiem na co się decydować, a muszę podjąć decyzję w przeciągu tygodnia. Dwie osoby dorosłe + 9-letnie dziecko. Co bralibyście w ciemno z tych 3 w/w propozycji ? Zależy mi na spokojniej miejscowości z łagodnym zejściem do plaży i czystej wodzie. Pozdrawiam, P
(bez besztania i odsyłania poproszę) :wink:
Użytkownik usunięty
Re: Moscenicka Draga vs Crikvenica vs Coś na KRK... zagwozdk

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2010 15:15

Pepe12345 napisał(a):Planuję gdzieś w trójkącie M.Draga-Crikvenica-KRK. ....Zależy mi na spokojniej miejscowości z łagodnym zejściem do plaży i czystej wodzie.

Jeszcze jakby było wiadomo czy to ma być aktywny wypoczynek czy opcja: plaża-wyjście do knajpy-spacer-spanie-plaża itp. to by było łatwiej :lol:

Moja subiektywna ocena:

1) Crikvenica - jak dla mnie odpada, nic ciekawego, szkoda czasu
2) Moscenicka Draga - OK, szczególnie jako baza do zwiedzania Istrii
3) Krk - ale miasto czy wyspa ? W sumie wszystko jedno - Wyspa Krk to strzał w dyche.

Pepe12345 napisał(a):(bez besztania i odsyłania poproszę) :wink:

besztać nie ma za co, podobnie z odsyłaniem - nie ma takiego tematu na forum więc Cie nie odeślę :lol:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 20.06.2010 15:33

Hehe. Odnośnie zainteresowań to w tym roku krótko w CRO, bo tylko tydzień (potem IT), więc: plaża, plaża, błogie nieróbstwo i plaża... Knajpy, dyskoteki mnie nie interesują. Nie szukam też bazy wypadowej na Istrię, bo raczej już trochę zwiedziłem (Porec, Rovinj,Vrsar,Novigrad, Umag, Pula, Veli Brijun etc zwiedzone zostały dokładnie w 2007)
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 20.06.2010 23:15

Tylko Moscienicka Draga, najlepsza plaża na Istrii, a do tego piękny górzysty krajobraz. Nie pożałujesz.
Liquid
Cromaniak
Re: Moscenicka Draga vs Crikvenica vs Coś na KRK... zagwozdk

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 21.06.2010 08:23

Piotrek_B napisał(a): W sumie wszystko jedno - Wyspa Krk to strzał w dyche.

Lejesz miód na moje serce :wink:
maddi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddi » 13.07.2010 10:17

Witam, podłączę się pod temat. Pod koniec lipca wybieramy się po raz trzeci do Chorwacji, tym razem z roczną córeczką. Początkowo mieliśmy udać się do Malinskiej na Krku, ale mam coraz więcej obaw czy to dobry wybór. Nie zależy nam zbytnio na zwiedzaniu, poszukujemy mieścinki w miarę pokojnej, w której jednak trochę atrakcji, szczególnie dla dzieci, będzie. Najważniejsze dla nas jest w tym momencie dziecko, które już biega, poszukujemy więc plaży łagodnie schodzącej do morza, najlepiej z drobnym żwirkiem i zacienionymi miejscami. Po przeglądnięciu paru filmów na youtube poważnie zastanawiam się nad Crikvenicą. Co o tym myślicie? Pozdrawiam serdecznie :D .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2010 10:44

Crikvenica.
Piasek i łagodne zejście jest.
Jest też część betonowa (dalej w stronę Selce).
Cień - z tego co pamiątam to jedynie od parasola albo przy ulicy pod palmami.
Była jeszcze jakaś rynna/zjeżdżalnia dla dzieciaków.
Basen przy plaży ale nie korzystaliśmy.
Czy to spokojna mieścina? Trudno mi jednoznacznie powiedzieć.

Pzdr
maddi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddi » 13.07.2010 11:06

Serdeczne dzięki, podobno jest tam też kawałek plaży "piaszczystej" żeby można było podłubać w ziemi :?: Czy jazda przełom lipca/sierpnia w ciemno ma sens?Zawsze jeździliśmy w ciemno, teraz, z uwagi na córkę mam trochę obaw.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2010 11:24

maddi napisał(a):podobno jest tam też kawałek plaży "piaszczystej" żeby można było podłubać w ziemi :?:

To wyżej napisałem :wink:

Zdjęcia z netu na szybko

Obrazek

Na tym cyplu na górze pierwszego zdjęcia jest mniej więcej tak

Obrazek

Co do jazdy w ciemno - ja zawsze ale z własnym domkiem...

Pzdr
maddi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddi » 13.07.2010 12:01

Odnośnie piasku.... sorry 8) starość nie radość :lol: . Właśnie ten filmik tak mi się spodobał. Czy ta plaża mieści się w centrum miejscowości, a jeśli nie to w jakiej odległości od centrum? Pozdrawiam i dziękiuję za błyskawiczne odpowiedzi :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.07.2010 12:06

Na pierwszy zdjęciu jest marina, tak?
To od tej mariny (w przybliżeniu) ciągnie się już miasteczko.
Moim zdaniem to bardziej już Selce niż Crikcenica ale niech tam.
Centrum? To za duże słowo na tą miejscowość. :lol:
To jakieś 10 min. spacerkiem...no może 15

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne