Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moja Czarnogóra 2007

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca
Moja Czarnogóra 2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 31.08.2007 23:08

Temat postu brzmi nieco przewrotnie :? Zachęceni czytanymi relacjami na temat Czarnogóry, postanowiliśmy w tym roku po raz pierwszy odwiedzić Montenegro. Z Bydgoszczy wyjechaliśmy 11 sierpnia wieczorem, na drugi dzień byliśmy w odwiedzinach u znajomej Chorwatki w Dolac przed Primosten. Wypoczynek suto zakrapiany :lol: trwał dwa dni i w poniedziałek rano ruszyliśmy dalej. Tuż po południu dojechalismy do granicy czarnogórskiej. I tu polecam odwiedzić sklepy wolnocłowe - tak taniego alkoholu nie widziałem w całej Europie :lol: Wjazd do Czarnogóry - jeszcze spokojny, Zatoka Kotorska, przeprawa promem w tym roku 4 euro jeszcze ok. Ale dalej :twisted: :twisted: :twisted: .
Dla mnie to był horror. Hałas, tumult, zgiełk. Bardzo niska kultura kierowców, nieustające klaksony - chamskie zachowanie tubylców. Wyglądało jakby cała Czarnogóra i jeszcze trochę Europy zjechało na jakiś piknik. Widzieliśmy zziajanych turystów przebiegających między samochodami na drodze ruchliwej jak 1 - go maja. I tak przez całą drogę. Minęliśmy Budvę, zjechaliśmy do Petrovac, widzieliśmy Stari Bar...
I postanowiliśmy wrócić do Cro. Widziałem plaże, przeładowane do bólu. Tych plaż to jest tam chyba tylko kilka, a i te najlepsze wykupione przez hotele. Wybaczcie moje wkurzenie, ale straciłem cały dzień świętych wakacji z rodziną w samochodzie. Być może w maju lub październiku nie ma tam takiego zgiełku, ale w sierpniu to ja miałem dosyć. Wyobraźcie sobie, że nie mogliśmy nawet zatrzymać się na posiłek po drodze w Montenegro, z tej prostej przyczyny, że nie było gdzie postawić auta pod jakimkolwiek barem. Po drodze widzieliśmy 4 dość poważne wypadki samochodowe i naliczyliśmy 7 patroli policji mierzących prędkość.
Reasumując - nie polecam , piękne widoki nie zrekompensowały mi poszukiwanej przezemnie ciszy i spokoju. Zaznaczam, że opisane przezemnie dantejskie sceny miały miejsce w drugiej połowie sierpnia.
Macie pytania - chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Piotr.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 01.09.2007 18:05

znajoma tez chciala spedzic wakacje w Czarnogorze. pojechala /nie wiem dokladnie gdzie - mniejsza z tym/, zobaczyla na plazach smieci, dzikie tlumy. z tego co mi mowila wytrzymala tam 2 dni i postanowila reszte urlopu spedzic w Cro
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.09.2007 08:16

Piotrze, w sierpniu Czarnogóra NAD MORZEM to rzeczywiście porażka, ja bylem w Petrovacu w 2 polowie września i naprawdę bylo pustawo a temperatura powietrza i wody moim zdaniem najodpowiedniejsza dla przybyszów z "pólnocy" :wink: . Pozwiedzaliśmy cale wybrzeże i największe tlumy opadly nas w ...............Dubrowniku 8O .Wyjechaliśmy zachwyceni.......
W tym roku spędzilem w górach Czarnogóry 2 tygodnie od 11 sierpnia i byly dni gdzie na szlaku nie spotkaliśmy nikogo 8O , a największy ruch i korki powodowane przez wlokące się ciężarówki byl na trasie wiodącej nad morze wlaśnie ( odcinek Mojkovac - Podgorica)
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 03.09.2007 16:16

No cóż wynika z tego że miałem pecha. Ale podróże kształcą i czegoś w końcu się dowiedziałem i coś zobaczyłem. Pozdrawiam.
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 03.09.2007 17:22

Nie koniecznie porażka to zależy kto czego oczekuje ja byłem w Czarnogórze w 2005 roku i ogólnie byłem zadowolony . A byłem właśnie w Petrovacu. :D . Należy pamiętać, że to są południowcy, i pewnie nie są jeszcze tak ucywilizowani jak w CRO ale to ma swój urok :D .Pozdrav.
Pietrek07
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pietrek07 » 10.09.2007 13:08

W Czarnogórze byłem dokładnie 12.08 i nie odczułem żadnych przykrości drogowych (po za rozwaloną oponą - ale to już moja inwencja i głupota - szybkie zawracanie po krawężniku w Kotorze :evil: ). Niestety jest zdecydowanie brudniej niż w CRO ale to co można zobaczyć wiele rekompensuje. Sklepy bezcłowe w pasie ziemi niczyjej rzeczywiście są super.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 14.09.2007 16:16

Wybraliśmy się na jednodniową wycieczkę do Czarnogóry (będąc w okolicach Dubrovnika) w sobotę 1 września. Było fantastycznie. Może nie powinnam tego pisać na tym forum ;) ale Czarnogóra oczarowała nas dużo bardziej niż Chorwacja. To będzie następny cel naszej wakacyjnej wyprawy.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.09.2007 20:30

Pietrek07 napisał(a):W Czarnogórze byłem dokładnie 12.08 i nie odczułem żadnych przykrości drogowych (po za rozwaloną oponą - ale to już moja inwencja i głupota - szybkie zawracanie po krawężniku w Kotorze :evil: ). Niestety jest zdecydowanie brudniej niż w CRO ale to co można zobaczyć wiele rekompensuje. Sklepy bezcłowe w pasie ziemi niczyjej rzeczywiście są super.

Tam gdzie są Albańczycy jest rzeczywiście brudniej niż w Cro.
Mam porównanie : Velika Plaż - 1988 czysta ( o % Albańczyków ) :D , 2004 - brudna ( 100% Albańczyków ) :cry:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone