Witam,
W czerwcu wybieramy się na wyspę Mljet w okolice Parku Narodowego. Widzialem gdzieś informację, że osoby wynajmujące kwaterę w Pomenie nie potrzebują biletu wstępu do Parku. Czy orientujecie się jak jest naprawdę?
Z góry dziękuję...
.png)
.png)
.png)
.png)
malagosa napisał(a):Schodząc z promu w Pomenie, nie trzeba kupować od razu biletu. Jest to elegancki drogi port dla jachtów. Do wypożyczenia samochody i rowery, ale raczej do jazdy po wyspie niż po parku. Wejście do parku jest dobrze oznaczone, kasy biletowe. Rzeczywiscie, granic parku nie mogę wygoglować, ale obejmuje on raczej teren wokół jezior. Są ścieżki wokół jezior do klasztoru na końcu dużego jeziora, statek którym można tą drogę pokonac i ścieżka do miejsca gdzie jezioro łączy sie z morzem. Dalej nie szłam i nie interesowałam się co jest dalej, bo było gorąco i byłam zmeczona tą standardową trasą zwiedzania.
Ze ścieszki w parku widać było domy i przejeżdzające samochody, pewnie jest ogrodzony teren, bo na początku szosa biegnie niedaleko jeziora. Można na wyspę zabrać samochód. Przed wykupieniem większej ilosci noclegów na wyspie, lepiej sprawdzić, co można jeszcze tam robić.
.png)
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne