Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Meduzy w Hiszpanii

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
velo_12
Cromaniak
Meduzy w Hiszpanii

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 10.08.2006 16:15

Po złych wieściach o tornadzie na Istrii,wczorajsze wydanie pogody w tvp poinformowało o fali niebezpiecznych meduz płynących z Gibraltaru w stronę Sycylii,i w związku z tym zakazano kąpieli morskich na prawie całym wybrzeżu hiszpańskim,ale do cro te poczwary pewnie nie dotrą,zresztą jeszcze nie widziałem meduz w Jadranie :)
Oszkliwiec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oszkliwiec » 10.08.2006 17:23

W Chorwacji meduz też jeszcze nie widziałem ale w niedalekiej Grecji takie sie zdarzały Obrazek.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 10.08.2006 18:10

Podobną tyle że większą widziałem w Hiszpani. W wodzie wygladają przepięknie, pod kapeluszem o średnicy ok 50cm znajduje się niezliczona ilość ramion czy witek z kolorowymi kuleczkami
W zasadzie wto były jedyne stworzenia prócz minimalnej ilości ryb które w Hiszpani w morzu widziałem. Żadnego jeżowca, żadnej rozgwiazdy. Ukwiały mizerne. Nie ma strzykw, tylko muszli znacznie więcej i większych
artur 29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur 29 » 10.08.2006 20:40

Pod koniec czerwca było to cholerstwo w rejonie wyspy Losinj. Spotkałem kilka osób z lekkimi poparzeniami. Miały średnicę do ok. 8 cm.
Jurri78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurri78 » 27.08.2006 15:17

Wczoraj wróciłem z Viganj koło Orebica i jak nurkowałem to aż rojiło się od tego.Białe meduzy z lekkim odcieniem fioletu na kapeluszu.Parzyły,ale bardzo lekko.A i jeszcze jedno.Najlepsze było w tym wszystkim to,że widziałem 2 razy delfiny.W przeciągu 4 dni.Byłem w szoku.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 28.08.2006 20:17

Witajcie! 26.08 wrocilam z Chorwacji. Meduz bylo duzo na Hvarze(Zavala) i w okolicach Orebica. :( Mnie co prawda nie poparzyly,ale znajoma ma odbite dwa parzydelka na ramieniu.Wyglada to jak tatuaz...I bardzo bolalo.Podpatrzylam co robia miejscowi po spotkaniu z meduza.Otoz pocieraja sparzone miejsce kamieniem.I podobno to pomaga! Pozdrav!
Toma76
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toma76 » 28.08.2006 21:19

Cześć, ja miałem spotkanie z meduzą w Premanturze na Kamienjaku, kiedy nurkowałem trafiłem o nią czołem, przez co mam do dziś 2 ciemne ślady. Dość mocno bolało i trochę spuchło ale po pół godzinie już ok. Były france tylko w jednym miejscu od strony otwartego morza, fioletowe o średnicy około 6 cm.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 31.08.2006 20:00

Toma76 napisał(a):Cześć, ja miałem spotkanie z meduzą w Premanturze na Kamienjaku, kiedy nurkowałem trafiłem o nią czołem, przez co mam do dziś 2 ciemne ślady. Dość mocno bolało i trochę spuchło ale po pół godzinie już ok. Były france tylko w jednym miejscu od strony otwartego morza, fioletowe o średnicy około 6 cm.

Korcula także zameduzowiona po obu stronach,ale znacznie więcej od strony otwartego morza,z pływaniem miałem problem tylko podczas jednego dnia,poparzyła mnie chyba raz,ale śladów nie było tylko chwilowe pieczenie.Meduzy takie,jak w twoim opisie,a na plaży często było słychać meduza(jedynie angole lub jankesi wołali dżelyfisz,czy jakoś tak :roll: ).
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 31.08.2006 20:08

Witam. W ubiegłym roku meduzy zauważyłem w okolicy Primosten. W tym roku wróciłem z Cro 3 dni temu z tego samego rejonu i nie było ani sztuki, a nurkowałem sporo. Co do delfinów, to mój syn jednego również zauważył. Pozdrawiam.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...