Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

mandaty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kondzio
Odkrywca
mandaty

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 02.05.2007 19:51

czytając forum to już nie wiem czy mandat płaci się na miejscu policjantowi czy dostaje kredytowy, jedni piszą że placili na miejscu i jeszcze jezdzili po bankomatach jak nie mieli tyle kasy przy sobie a inni dostali kredytowy, czy jest to tak że Węgry, Czechy,Słowacja,Chorwacja-to kredytowy a Austria to na miejscu. :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.05.2007 21:00

dostaje kredytowy

kredytowany...
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 02.05.2007 21:17

o co chodzi z kredytowanym.
zgodnie z kodeksem wykroczeń np. art 98 jest mandat KREDYTOWY a nie kredytowany
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2007 21:30

kondzio napisał(a):o co chodzi z kredytowanym.
zgodnie z kodeksem wykroczeń np. art 98 jest mandat KREDYTOWY a nie kredytowany

1) o nic nie chodzi - błąd w nazewnictwie (ma byc KREDYTOWANY)

2) art 98 tak ale nie Kodeksu wykroczeń a Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, który brzmi:

"Art. 98. § 1. W postępowaniu mandatowym można nakładać grzywnę w drodze mandatu karnego:
1) wydawanego ukaranemu po uiszczeniu grzywny bezpośrednio funkcjonariuszowi, który ją nałożył,
2) kredytowanego, wydawanego ukaranemu za potwierdzeniem odbioru,
3) zaocznego..."
i będzie na tyle prawniczego bełkotu. Pozdrav :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 02.05.2007 21:41

kondzio napisał(a):czytając forum to już nie wiem czy mandat płaci się na miejscu policjantowi czy dostaje kredytowy, jedni piszą że placili na miejscu i jeszcze jezdzili po bankomatach jak nie mieli tyle kasy przy sobie a inni dostali kredytowy, czy jest to tak że Węgry, Czechy,Słowacja,Chorwacja-to kredytowy a Austria to na miejscu. :?:

Jedź przepisowo to nie będziesz ,,zkichany'' jaki mandat dostaniesz :wink: :) :lol:
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.05.2007 21:47

kondzio napisał(a):czytając forum to już nie wiem czy mandat płaci się na miejscu policjantowi czy dostaje kredytowy, jedni piszą że placili na miejscu i jeszcze jezdzili po bankomatach jak nie mieli tyle kasy przy sobie a inni dostali kredytowy, czy jest to tak że Węgry, Czechy,Słowacja,Chorwacja-to kredytowy a Austria to na miejscu. :?:

W Chorwacji jak mnie dopadli w drodze powrotnej, chcieli 300 kun na miejscu (nie było mowy do łapy), albo wypisanie kredytowanego ale do zapłacenia w banku Chorwackim (była sobota póżnym popołudniem i z 50 km do granicy Węgierskiej i zapadła wiocha ). Po ponad 1 godz zlitowali się i puścili.
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 02.05.2007 22:12

Sławek
sory masz racje jest KREDYTOWANY :oops:
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 02.05.2007 22:21

krzysio21
to nie chodzi o"zkichanie" bo jak do tej pory nie miałem jeszcze mandatu,i niech tak zostanie, a jezdze już 18 lat ale zawsze może coś się wydarzyć, np. skończy się czas parkowania
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2007 12:14

Swego czasu, jadąc na koniec Peljesca, na dwa auta mieliśmy po drodze kolizje drogową z autem z BiH. Dokładnie to mój frend miał. Jechałem autem kumpla, bo on przyjechał do Cro bez prawka, 200-tu konnym leonem,a kolega 100-u konną fabia w dizlu. Przyszło do wyprzedzania i skoda sie nie zmieściła. Było to na zwężeniu drogi oznaczonym znakami. Kumpel uparł się(a szczególnie jego żona) że to nie ich wina,więc wezwali policję.Efekt-90 ojro mandatu dla niego i to tylko dlatego tak mało, że koledzy po fachu. Nic nie wypisywali, kazali na drugi dzień jechać do Stonu na posterunek. Znaliśmy, bo kilka lat wcześniej spędziliśmy tam parę godzin :D Na posterunku nic nie wiedzieli, ale po wpisaniu nazwiska kumpla w kompa wyskoczył opis zdarzenie i kara do zapłaty. Dostał kwit na przelew, w banku zapłacił i było po sprawie. A także po noclegu tranzytowym w Austrii... :D
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 05.05.2007 15:35

czy przelew mozna zapłacic po powrocie do kraju ,czy tylko tam oczywiście uwzględniając termin płatności
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 14.05.2007 09:30

czy to znaczy że brak odpowiedzi na moje pytanie,to zero mandatów , jeśli tak to tak trzymajcie
pozdrawiam i życze zero mandatów
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 15.05.2007 20:06

Poszperaj w archiwum - wydaje mi się żę temat już kiedyś był omawiany. A co do mandatów to chyba jak wszędzie - jak masz szczęście to jeździsz normalnie i Cie nie złapią. Jak masz pecha to wystarczy ze raz na całej trasie przekroczysz prędkosć i Cię dorwą :)

Ja dwukrotnie w cro po autostradzie jeździłem nie patrząc za bardzo na ograniczenia (oczywiscie po za tunelami gdzie absolutnie nalezy zwolnić zgodnie ze znakami) i nigdy złamanej kuny nie zapłaciłem.

Podsumowując powodzenia.

PS - Właśnie zauwazyłem że dołączyłem do forum równiutkie 2 lata przed Tobą :)
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 05.06.2007 07:33

:D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone