Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandaty na Węgrzech - żyć nie umierać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 18.05.2007 16:11

Węgrzy wprowadzili mandaty kredytowe dla niektórych grup obcokrajowców, bo ma wejść porozumienie co do ściągalnosci, więc jak zadziała system wymiany informacji, kto nie zapłacił, będzie musiał zapłacić z odsetkami. A zasada "prawo nie działa wstecz" nie ma zastosowania w tym przypadku, ponieważ ta zasada miałaby zastosowanie np. w przypadku gdyby węgrzy zmienili wysokość mandatu np. z 1000 for do 2000 for. to ty i tak zaplacisz po starej stawce jak się do ciebie odezwą.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 18.05.2007 16:35

niezawodny napisał(a):Od 01.01.2008 wchodzi w życie (w PL, SK, CZ, H, SLO) porozumienie Schengen II więc nie będzie nawet komu kontrolować granic tak jak to od dawna jest w starej Unii (brak kontroli granicznej)

A Litwa, Łotwa, Estonia i Malta nie przystępują do strefy schengen w tym terminie :?:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 17:04

saturn_18 napisał(a):
niezawodny napisał(a):Od 01.01.2008 wchodzi w życie (w PL, SK, CZ, H, SLO) porozumienie Schengen II więc nie będzie nawet komu kontrolować granic tak jak to od dawna jest w starej Unii (brak kontroli granicznej)

A Litwa, Łotwa, Estonia i Malta nie przystępują do strefy schengen w tym terminie :?:

Wymieniłem tylko kraje leżące na trasie do HR a kraje bałtyckie raczej nie są po drodze :wink: . Z tego co czytałem do strefy Schengen mogą od 01.01.2008 wejść wszystkie kraje UE (również BG i RO), które na zewnętrznych granicach Unii wprowadzą nowy system informatyczny i specjalne procedury uszczelniajace zewnętrzne granice Unii przed niechcianą imigracją. W zwiazku z tym Czechy znajdą się w Schengen automatycznie bo w ogóle nie mają granicy "zewnętrznej". Natomiast każdy kraj sam decyduje kiedy wejdzie do Schengen i czy w ogóle to zrobi - znając Kaczory i ich "patriotyzm ksenofobiczny" to nie zdziwiłbym się gdyby Polska nie weszła do Schengenlandii bo to przecież będzie "utrata niepodległości" - podobnie jak opory z przyjeciem Euro.
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 18.05.2007 18:48

niezawodny napisał(a):
wiech napisał(a):http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4099634.html - to link do artykułu w Wyborczej (trzeba przekopiować całość, nie tylko kolor niebieski) na temat ściągalności mandatów w Unii Europejskiej. Unia bierze się za przygotowanie systemu ściągalności mandatów na całym swoim obszarze. Jak Komisja Europejska przyjmie odpowiednią dyrektywę (możliwe, że pod koniec roku) i jak poszczególne kraje zaczną do systemu wprowadzać zaległe, nie zapłacone mandaty, to możemy piszczeć z powodu wysokości skumulowanych niezapłaconych kwot i odsetek.

Żadne prawo nie działa wstecz więc nie kracz mistrzu o "kumulacji" :wink:
Linki wkleja się tak: :wink:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4099634.html
Póki co powyższy artykuł z Wyborczej potwierdza moją tezę o bezkarności wszelkiego rodzaju mandatów kredytowych - szkoda tylko że ten system jest tak rzadko stosowany...
niezawodny ma racje PRAWO NIE DZIAŁA W STECZ wiec tych z "kredytowym" to mogą cmoknąć :D
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 19.05.2007 17:22

niezawodny napisał(a):
gospodarz napisał(a):Czeket, nie czeket, ale wyprzedzanie na ciągłej może być fatalne w skutkach nie tylko dla Ciebie :?

Coś ty taki święty? Jakbyś jechał za TIRem 20km/h bo ten ledwo człapał pod górę a lewy pas był pusty i szeroki to inaczej byś śpiewał. Nie jestem piratem drogowym - jak każdemu zdarza mi się czasem złamać przepisy ale staram się nie stwarzać zagrożenia dla innych.

A gdyby za tym tirem przechodziła wasza matka :?:
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 19.05.2007 19:15

gospodarz napisał(a):
niezawodny napisał(a):
gospodarz napisał(a):Czeket, nie czeket, ale wyprzedzanie na ciągłej może być fatalne w skutkach nie tylko dla Ciebie :?

Coś ty taki święty? Jakbyś jechał za TIRem 20km/h bo ten ledwo człapał pod górę a lewy pas był pusty i szeroki to inaczej byś śpiewał. Nie jestem piratem drogowym - jak każdemu zdarza mi się czasem złamać przepisy ale staram się nie stwarzać zagrożenia dla innych.

A gdyby za tym tirem przechodziła wasza matka :?:
ochrzaniłbym,żeby się po ulicach nie szwendała bo może ją policja złapać :wink:
zmichal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmichal » 16.09.2008 21:58

Powiedzcie proszę czy w praktyce coś mi grozi za olanie węgierskiego mandatu? Czy faktycznie nie ma możliwości zciągnięcia go ze mnie w Polsce?
Czy w przyszłości mogę mieć nieprzyjemności na Węgrzech przy kolejnych spotkaniach z drogówką?

Trochę szkoda mi płacić 20000 Forintów za kretyńskie ograniczenie do 30km/h, na którym jechałem wg nich 54 km/h
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Mandaty na Węgrzech - żyć nie umierać - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone