Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lopud

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stablo
Globtroter
Lopud

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 27.03.2011 12:56

Kochani piszcie jakiekolwiek informacje na temat tej urokliwej wysepki, jakie macie doswiadczenia z pobytu własnie na niej . Czy tam jest co robić poza hotelem? knajpki? zycie wieczorno/nocne?
sklepy kramiki - słowem każda informacja będzie dla nas pomocna.
Napiszcie co oprócz kąpieli słoneczno-morskich
Pozdrawiam
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.03.2011 15:57

Byliśmy w Lafodii w 2008. Dla mnie trochę nudno. I, niestety, najmniej ciekawa plaża (biorę pod uwagę nasze doświadczenia od 1996 roku). Ale... dokładnie tego się spodziewałem jadąc tam. Rodzinka chciała zmiany... Przed wyjazdem bardzo dokładnie przestudiowałem kilka zagranicznych stron poświęconych Lopudowi i generalnie Elafitom. Wakacje były bardzo udane. Jednak póki co jest to jedyne miejsce, do którego nie chciałem wrócić na kolejny raz...
Pozdrawiam :)
stablo
Globtroter
Lopud

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 27.03.2011 16:09

Witaj witia dzieki za info. mam nadzieje ze od tego czau troszke sie zmieniło. hotel oddają do uzytku od tego lata po 4-letnim planie całkowitego remontu, mam nadzieje a widzac po zdjeciach nie bez podstawy , ze jest super , o plazy naczytałem sie raczej dobrych opinii , wiec Twój post troszke mnie zasmucił. ja raczej po grubych latach -atrakcji wakacyjnych szukam odrobiny spokoju, jako substytut zostaje promowanie sie do Dubrovnika . Nie wiem czy oprócz promu pływaja jeszcze jakies małe prywatne wodne taksówki np jak w Trogirze?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.03.2011 20:59

To może nieco rozszerzę swoją poprzednią odpowiedź.
Hotel jest OK. Ja byłem w 2008. Wtedy trwała już rozpoczęta w 2007 rewitalizacja (był już nowy bar, recepcja i nowe lobby). Śledziłem stronę Lafodii przez ostatnie lata. Wiem, że w 2009 była otwarta. Potem była zamknięta aż do tego sezonu. Faktycznie, wygląda baaardzo zachecająco :)
Teraz na temat reszty:
Wyspa jest bardzo urokliwa. To już pewnie wiesz :) .Prześliczna roślinność, cudowne krajobrazy etc. Jest też mały ogród botaniczny, stary klasztor, malownicze ruiny i kilka innych atrakcji.
Po drugiej stronie wysepki jest słynna piaszczysta plaża. Osobiście nie szukam w Chorwacji piasku, więc... sam rozumiesz :wink:
Ale przeszedłem się raz żeby zobaczyć. Mnóstwo ludzi, piasek trochę brudny, jakby "przykurzony", dwa beach bary, woda płytka... Nic specjalnego.
Miasteczko bardzo fajne. Jedna cukiernia (Palma), 4-5 knajpek. Bywałem w Chorwacji w miejscach, gdzie nawet tego nie było.
Wyjaśnię dlaczego napisałem, że było trochę nudno. Zawsze jeździmy na wyspy. Nawet jeżeli w "naszej" miejscowości oprócz hotelu jest dosłownie jedna lodziarnia i jeden bar, to jeszcze pozostaje wiele atrakcji w bliskim sąsiedztwie. Możemy prawie każdy wieczór spędzić gdzie indziej. Jest znacznie więcej możliwości. Na Lopudzie jest tylko jedna promenada. Ładna, ale tylko jedna. Spacerowaliśmy tam i z powrotem co wieczór :)
Jeżeli szukasz właśnie czegoś takiego, to będziesz na 100% zadowolony.
I coś na temat plaży.
Podkreślam, że to są moje bardzo subiektywne opinie. Każdy ma inne preferencje i przyzwyczajenia.
Plaża przy hotelu troszkę mała. Pośrodku betonowy pomost, gdzie cumują stateczki z "fish picnickiem". Pływać można tylko po lewej stronie pomostu ( po prawej dużo jeżowców, poza tym tamtędy dopływają te stateczki). Ja uwielbiam nurkować z "fajką". Na Lopudzie musiałem płynąć 15 minut w jedną stronę żeby dotrzeć do bardziej atrakcyjnego dna. Przy hotelu było dość płytko i dno raczej takie "pustawe" (pomijam plastikowe kubki).
Reasumując:
To prawie raj na ziemi :) (naprawdę)
Cisza, spokój (całkowity brak samochodów), piękne widoki praktycznie z każdego balkonu hotelowego.
To moje "marudzenie" to, jak napisałem wcześniej, bardziej efekt mojego niedopasowania i wieloletnich przyzwyczajeń.
Potraktuj to, proszę, z przymrużeniem oka i bardziej na luzie.
I przepraszam za taaakie rozwlekłe pisanie.
Życzę udanych wakacji :)

A tak przy okazji:
Jakbyś miał ochotę to prywatnie mogę Ci na maila przesłać namiary na fajny hotelik w równie cichym i uroczym zakątku Chorwacji :)
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o transfer do Dubrownika, to oprócz promu można skorzystać z oferty wynajmu tzw "speed boat" (oferty znajdziesz w recepcji).
Ostatnio edytowano 27.03.2011 23:02 przez witia, łącznie edytowano 1 raz
stablo
Globtroter
podziękowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 27.03.2011 21:21

witia wielkie wielkie podziękowanie dla Ciebie. Coś już wiem i ciesze sie ze przekazałeś mi tyle ciekawych uwag. Zapłaciłem juz i chyba jestem zadowolony, przyda mi się odrobina wyciszenia, odrobina spokoju.
Jesli mozesz puszczaj namiary na fajny hotelik , ja pewnikiem jeszcze w czerwcu skocze na tydzien. moj mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
a propos Lopud ( gdzie najlepiej i najbezpeczniej pozostawić autko w Dubro??)najchętniej jakis parking strzezony.
czy znasz ceny wynajmu rowerków w hotelu?? Moja rodzinka lubi snoorkeling tak więc moge być troszke rozczarowany z nurkowaniem . Gdzie smigac na wyspie aby moc pobawić sie w wodzie z fajką.
Jakie knajpki na wysepce polecasz?? Mam w Hotelu HB,jakies sklepiki??
mozesz pisac tutaj mozesz na maila za wszystko jeszcze raz wielki ukłon
Tomek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2011 21:40

Stablo, na Lopudzie spędziłam tylko 3 godziny, podczas fishpicniku. Płynęliśmy z Orasaca na Koločep, Šipan i właśnie Lopud.

Niewiele mogę powiedzieć o wyspie, chociaż mam wrażenie, że w ciągu tych trzech godzin widzieliśmy większość atrakcji :wink:

Natomiast mogę wkleić parę zdjęć :D

Mapa wyspy:

Obrazek

Na mapce masz zaznaczone miejsca atrakcyjne do plażowania i nurkowania :)

Wspomniana przez Witię promenada:

Obrazek

Widok na klasztor:

Obrazek

I spojrzenie z murów klasztornych:

Obrazek

Ogród botaniczny (bardzo dziki, ale sympatyczny; dużo naturalnego cienia = chwila wytchnienia w upalny dzień):

Obrazek

Na plażę Šunj nie poszliśmy z lenistwa :wink: Kręciliśmy się głównie w okolicach promenady, zaglądając czasami w boczne uliczki.

Mogę mówić tylko o "pierwszym wrażeniu", a to było pozytywne - urocza wyspa.
Tylko... ja bym się tam zanudziła. Unikam gwarnych miejscowości i zwykle zatrzymujemy się gdzieś na odludziu. Ale czasami lubię wieczorem pospacerować po uroczej starówce, wtedy wsiadamy w samochód i jedziemy do jakiegoś miasteczka (ewentualnie idziemy). W przypadku Lopudu trochę bym się bała "uwięzienia na wyspie". Byliśmy na Hvarze, Pagu, Korculi, nawet na dzikim Mljecie. Bardzo mi się tam podobało, ale całe wakacje na Lopudzie to już, jak dla mnie, ekstremum...

Ale wszystko oczywiście zależy od tego, co kto lubi. Jeśli szukasz ciszy i spokoju, to jak najbardziej, powinno Ci się tam spodobać :D
Jeśli chodzi o knajpki, to jest kilka, mi.in. Konoba "Dubrovnik". Jedliśmy też lody w jakiejś kawiarni.

Pozdrawiam.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 27.03.2011 22:10

Namiar na hotelik prześlę prywatnie :)
To taki "mój" wynalazek :wink:
W każdym razie bardzo spokojna miejscowość, na pięknej wyspie (ale mieścina na uboczu), hotelik czterogwiazdkowy, bardziej kameralny niż Lafodia. Położenie hotelu FANTASTYCZNE. Podejrzewam, że mogą mieć dobre ceny ponieważ miasteczko jest prawie "na końcu świata" i hotel niezbyt rozleklamowany. Strona niezbyt genialna, ale galeria dość obszerna.
Byłem tam 3 razy, w tym raz po rewitalizacji w 2005.
Jeśli chodzi o parking, to chyba odpowiadałem Ci w innym wątku.
My korzystaliśmy ze strzeżonego parkingu w dubrownickim porcie. Dosłownie 100-150 metrów od promu na Lopud. Trafisz bez problemu :)
Ceny wynajmu rowerów nie znam. My korzystaliśmy tylko z rowerów wodnych. Ale ceny nie pamiętam :oops:
Zdecydowanie polecam lodziarnię Palma.
Jest kilka małych sklepików z pamiątkami, koszulkami itp. Jeden malutki sklep spożywczy. Dwa miejsca gdzie można kupić świeże owoce (codziennie po śniadaniu wędrowałem po winogrona lub brzoskwinie). Jedno z tych miejsc to czynny codziennie stragan obok przystani promowej. Drugie "miejsce" to starsza pani sprzedająca owoce mniej więcej w połowie drogi do przystani (pani nie stoi codziennie).
To jest oczywiście stan na rok 2008 :)
Niektórych szczegółów mogę już nie pamiętać.
Jeśli chodzi o snoorkeling, to chyba nie będzie tak źle (może troszkę przesadziłem). Taka mała podpowiedź:
Najlepiej wypłynąć poza bojki plaży hotelowej (są - przynajmniej były - bardzo blisko brzegu) i płynąć w LEWO. Z każdym metrem dno będzie ciekawsze :)
Ja co roku przywożę z Chorwacji mnóstwo muszli i innych zdobyczy. I muszę powiedzieć, że największą i najpiękniejszą muszlę wyłowiłem właśnie na Lopudzie. Pisałem, że dno przy hotelu niezbyt atrakcyjne. Jednak już kilkadziesiąt metrów dalej widziałem pod wodą takie stworzenia jakich nie spotkałem w innych rejonach tego kraju.
Udanych wakacji :)
Zaraz wysyłam maila.
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 28.03.2011 20:05

tak jak pisała maslinka płytko dość daleko, bardzo ciepła woda :D , wąska zatłoczona plaża, do której można dojść pieszo - od promenady około 30-40 minut (chyba- nie pamiętam dokładnie) lub dowożą meleksy - czy coś takiego , po jednej stronie plaży tekstylni , po przeciwnej golasy :oops:
Ostatnio edytowano 21.02.2012 20:15 przez papuga007, łącznie edytowano 1 raz
stablo
Globtroter
Do witii

Nieprzeczytany postnapisał(a) stablo » 30.01.2012 21:18

Witia witaj ponownie podaj proszę maila na mój adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Mam prośbę o kolejne wskazówki i porady , w ubiegłym roku okazały sie byc bardzo trafne celne i użyteczne Tomek stablo

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone