napisał(a) Lidia K » 01.07.2010 09:28
longtom napisał(a):Lidia K napisał(a):Dla dobra rosnących wspaniałych okazów storczyka nie podam dokładnych informacji gdzie ta łąka była. A była przy drodze do Jaskini Niedźwiedziej (Kletno, Sudety).
Gratuluję storczyka i zazdroszczę spaceru (Śnieżnik?)
Jeszcze nie Śnieżnik. Spacer ograniczył się do obejścia wokół wodospadu Wilczki. A gdyby dzisiaj sobie tam być poszukalibyśmy może zejścia pod wodospad
I zwiedzenia maleńkiego i bardzo spokojnego Międzygórza ze starą drewnianą zabudową.

Głównym celem było zwiedzenie największej polskiej jaskini w Sudetach w porównaniu ze słowackimi, węgierskimi czy słoweńskimi bardzo mikro malutkiej. Ale bardzo ładnej marmurowej z tym wszystkim co się może w jaskini stworzyć.
dangol napisał(a):Lidia K napisał(a):I nagle oniemiałam z wrażenia, bo........................
[odkryłam, że to coś to STORCZYK plamisty
Ja też podczas niedzielnej wędrówki natknęłam się na storczyka - dla odmiany przy lesnej ścieżce niedaleko od Jesenika. Trochę bardziej niepozorny, ale jednak storczyk

, a konkretnie

podkolan biały:
Mam nadzieję, że i mnie się kiedyś trafi taka leśna ścieżka. I znajdę również podkolana
Ale dla tych co się dzikimi kwiatkami nie zajmowali do tej pory dodam, że podkolan i storczyki należą do rodziny storczykowatych (20 tys gatunków bylin). Storczyki to około 1300 gatunków a w Polsce rośnie może kilkanaście (wikipedia wylicza 9), wszystkie są pod ścisłą ochroną. Stąd wynika, że trzeba chronić storczyka. Choćby właśnie w taki sposób - nie ujawniając miejsca gdzie się na niego natkniemy.
Czereśnie są smaczne ale ja bardzo rzadko je jem bo zbyt często mają robaki. Na pewno zrobię zdjęcie jeszcze dzisiaj bo wiem gdzie rośnie ogromna czereśnia na ulicy we Wrocławiu ale za nim to się stanie postaram się pokazać coś z sadu wiśniowego