Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kvarner, KRK, małe dziecko

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tczarnecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tczarnecki » 04.01.2010 21:51

Zamierzam najbliższy urlop spędzić w Chorwacji wraz z żoną i roczną pociechą - prawdopodobnie w II połowie czerwca. Pomysł pewnie lekko szalony, ale... Jako cel wybrałem sobie rejon Kvarner, względnie wyspę KRK.
W Dalmacji już byłem, a poza tym jest ona dość dalej niż wskazane miejsca, a Istria odstrasza tłumem.
Mam kilka pytań do bywalców:
- dość mało jest opisów Kvarner. Czy to ze względu na niewielką atrakcyjność tego miejsca? Czy Waszym zdaniem to miejsce jest godne polecenia dla rodziny chcącej trochę wypocząć, ale i popołudniami gdzieś pojechać? Jak to się ma do wyspy KRK?
- czy w połowie czerwca jest faktycznie zimna woda w obu rejonach? można liczyć na dobre warunki pogodowe w tym okresie?
- czy w pobliżu tych rejonów znajduje się jakaś możliwość nurkowania (w szkole nurkowej?)
- z praktycznego punktu widzenia (znam kilometraż) - czy na wyspę KRK muszę się liczyć z dużą dłuższą jazdą (jazda z Poznania, noc lub ranek w Cro)?
- jakie miejscowości z tych regionów są godne polecenia?

Wiem, że pytania może banalne, ale mam małego skarba i staram się jak najlepiej dobrać te wakacje dla rodziców i dziecka radości :))
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 04.01.2010 22:01

Baska albo Stara Baska na KRK,

Crikvenica,Novi Vinodolski na "kontynencie"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2010 22:08

Polecam wyspę Krk, a szczególnie miejscowość Baśka, dla rodziny z małymi dziećmi to bomba. Kvarner jest mało popularny bo tam po prostu nie jest za ciekawie. Tu masz linki do relacji i kwater na Krk:

Wyspa Krk 2009 + stolica Rab

Noclegi w Chorwacji: apartamenty i pokoje tu masz namiary na kwatery

Stara Baska / Krk i okolice 2009

Wyspa Krk

Wyjazd na wyspe Krk
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2010 22:10

Witam!

Na pewno nie pomogę Ci w kwestii samego Kvarneru, gdyż widziałem go tylko ze sporej odległości z końca wyspy Pag... :)

Natomiast zachęcam - może inaczej - nie widzę przeciwskazań do wyjazdu z takim maluchem, w dodatku przed sezonem.
Nam tylko raz udało się pojechać do Chorwacji bez pieluch :) (za pierwszym razem osiem lat temu) póżniej co roku z jednym, a w zeszłym już roku z dwoma maluchami: 4 lata i 9 miesięcy i był to jeden z najlepszych wyjazdów.
Nieplanowany zbyt długo (w czwartek dostałem urlop - wyjazd w sobotę). W nieznane bliżej miejsce.
Wyszło super!

Z doświadczenia powiem, że podczas takiego wyjazdu maluch wytrzyma wszystko, najwięcej zależy od rodziców i ich wytrzymałości :wink: .

Pozdrawiam i owocnego planowania
Interseal M.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.01.2010 22:13

Kvarner to przede wszystkim wyspy , w tym Krk również . Zdecydowanie warto zaryzykować i ... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2010 22:13

tczarnecki napisał(a):.... dość mało jest opisów Kvarner..... Czy to ze względu na niewielką atrakcyjność tego miejsca?

"Dość mało" bo nie czytasz opisów na forum :lol:
Podstawa Zatoki Kvarneru to wyspy: Cres, Krk, Pag, Rab i Lošinj.
Praktycznie z każdej z tych wysp jest mniejsza lub większa foto-relacja.
Nie dalej jak wczoraj było na forum o Krk:
1) www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26022&highlight=
2) www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=15200&highlight=
Opisy pozostałech wysp znajdziesz w dziale z relacjami - spis treści na początku ułatwi Ci wyszukiwanie tematów: www.cro.pl/forum/viewforum.php?f=22

tczarnecki napisał(a):.... można liczyć na dobre warunki pogodowe w tym okresie?

To niestetety pytanie do wróżki - przy takich zmianach klimatycznych, jakich jestesmy świadkami nikt Ci głowy za to nie da

tczarnecki napisał(a):.... czy w pobliżu tych rejonów znajduje się jakaś możliwość nurkowania (w szkole nurkowej?)

Praktycznie w każdym miejscu turystycznym w HR sa szkoły nurkowe. Wykaz: www.diving.hr

tczarnecki napisał(a):.... z praktycznego punktu widzenia (znam kilometraż) - czy na wyspę KRK muszę się liczyć z dużą dłuższą jazdą (jazda z Poznania, noc lub ranek w Cro)?

Dokładnie o 2 kilometry bo tyle ma most :wink:

tczarnecki napisał(a):....jakie miejscowości z tych regionów są godne polecenia?

Ww. link z działu Nasze relacje
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.01.2010 22:22

Interseal napisał(a):Witam!

Na pewno nie pomogę Ci w kwestii samego Kvarneru, gdyż widziałem go tylko ze sporej odległości z końca wyspy Pag... :)

To oznacza, że nieświadomie byłeś na Kvarnerze ... Pag to już Kvarner przecież :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 04.01.2010 22:45

W takim razie , zaglądamy na Pag ... forum/viewtopic.php?t=23829
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 05.01.2010 11:49

W zeszłym roku byłem z dziećmi w Medveji koło Opatiji i było sympatycznie. Apartament mieliśmy na parterze więc synek (2 lata) z córkami wybiegał się na trawie.

Ośrodek nurkowy - był kontakt na plaży w klubie "Hemingway Beach".

Miejscowości do zwiedzania wymienili już moi poprzednicy na forum , dodam tylko od siebie, że miejscowość ta - Medveja - była świetnym punktem wypadowym na Istrię i region Kvarneru
Jak chcesz więcej informacji to pisz na priv aby nie zaśmiecać forum.

Pozdrawiam
tczarnecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tczarnecki » 06.01.2010 20:14

dzięki za wszystkie informacje. faktycznie analizując Chorwację nie zdawałem sobie sprawy, że Cres, Krk, Pag, Rab i Lošinj to Kvarner... Bo o tych miejscach jest sporo na forum :D Na szczęście niezawodni Cromaniacy prostują moją wiedzę za co wielkie dzięki :D
Nurkuję zatem do podanych przez Was linków i... w razie czego pozwolę sobie dalej pytać :))
Rybkanula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rybkanula » 07.01.2010 21:11

Hej,

Byliśmy w ubiegłym roku w lipcu z dwójką 3-latków na Krku, w Krku i tę miejscowość, jak i wyspę mogę szczerze polecić dla rodzin z dziećmi. Wybieramy się w tym roku ponownie, do kompletu dojdzie 9-cio miesięczne niemowlę :-)
W Krku jest ładna żwirkowa plaża, zacieniona, no i jest gdzie pospacerować. Starówka zachwyca. W dodatku wyspa jest na tyle mała, że można z dzieckiem pojeździć i pozwiedzać pozostałe miasteczka - koniecznie należy zobaczyć Vrbnik!

W Krku na "naszej" plaży - to była plaża patrząc na mapę miejscowości z lewej strony Autocampu - jest bazę nurkowa, niestety nie testowałam,, ale może w tym roku się uda.

Tutaj masz trochę zdjęć z Krku, także zdjęcie "naszej" plaży.
forum/viewtopic.php?t=24174&postdays=0&postorder=asc&start=30

Dużo osób poleca Baśkę dla rodzin z dziećmi. Ja raczej się tam nie wybiorę bo jak dla mnie:
- plaża bez cienia drzew
- koszmarnie zatłoczony kurort
- Baśka z każdej strony otoczona górami - trochę takie "U" otwarte na morze, w pełni lata można się poczuć jak w środku wulkanu. Zaleta taka, że raczej nie wieje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2010 11:17

Byliśmy z roczna córeczką na przełomie sierpnia i września.
Na początek zajrzelismy do Malinskiej i wprawdzie fajnie, ale zbyt "jeziorowo" - widok na zatokę Rijecką.

Staneliśmy w Krku i po zwiedzeniu później większości nadmorskich miasteczek Krk jest bezkonkurencyjny.

Oferuje komplet atrakcji i potrzeb turystycznych dla dziecka równiez.

A w Basce fajnie pięknie, ale długa wąska plaza wydała mi sie juz po chwili nudna, pomimo pieknego widoku.

Krk jak najbardziej - ja sie zastanawiam czy dam radę w tym roku z jedną dwulatką a drugą półroczną... :-)
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 09.01.2010 17:03

Byliśmy w zeszłym roku w Kraljevicy i pomimo, że wiele osób nam odradzało wyjazd w to miejsce, my jesteśmy zachwyceni. Był to nasz pierwszy raz i " liznęliśmy" trochę Chorwacji północnej, a w tym roku zapuszczamy się bardziej na południe. I podczas pierwszego pobytu organizowaliśmy sobie codziennie wypady do innego ciekawego, pięknego miejsca np. Narodowy Park Risnjak, Crikvenica,Senj, Krk, Vrbnik, Baska, Stara Baska połączone z pobytami na lokalnych plażach, więc wrażeń mieliśmy sporo. Podróż do Chorwacji też była ciekawa bo zapuściliśmy się w wysokie Alpy (Austria, Włochy) i to co widzieliśmy nikt nam nie odbierze. Jechaliśmy 20 godzin ( Poznań- Rijeka) łącznie z przerwą na spanie w aucie pod Monachium. Wracając do tematu: Kvarner jest bardzo atrakcyjny i piękny i warto też tą część Chorwacji zobaczyć.
Donna
Autostopowicz
Chorwacja z małym dzieckiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Donna » 17.01.2010 18:29

Witam.Ja pierwszy raz z moją córeczką byłam w Chorwacji jak maiała 10 miesiący.Mieszkam w Kaliszu więc odległość podobna.Byliśmy łaśnie w połowie czerwca na wyspie Rab.Następny wyjazd to jak miała skończony 1 rok do Poreć.Mała wszystkie podróze znosiła super bez problemów.Wakacje 2008 to czerwiec-lipiec do Omiś (niecałe 2 latka),nastepnie wrzesień po skończonych 2 latkach to Baska na Kyrk.Wtedy nie było tłumów spokojnie plaża akurat dla maluszka wiec polecam Baske.Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2010 14:45

zebik napisał(a):Polecam wyspę Krk, a szczególnie miejscowość Baśka, dla rodziny z małymi dziećmi to bomba. Kvarner jest mało popularny bo tam po prostu nie jest za ciekawie. Tu masz linki do relacji i kwater na Krk:

Że niezaciekawie to pierwszy raz słyszę, ale są gusta i guścika więc - bez komentarza.

Kto był na KRK i był w miare mobilny- ten wie, że na tej wyspie spotkamy wszystko. Taka Chorwacja w pigułce. Mamy trochę Istrii np. Malińska, Cizine mamy też Dalmację np. Stara Baśka, Vrbnik.
Na KRK spotkamy rodziny z dziećmi jak również "mocnych" seniorów.
Z racji swego położenia i moim zdaniem, niezłej atrakcyjności (tak, dla mnie jest bardzo atrakcyjny), KRK jest wyspą bardzo często odwiedzaną. Bywa, że tłumy turystów i kolejki do mostu (wąskie gardło-bramki) bywają kilkukilometrowe ( bardzo rzadko ale są).
KRK ma opinię "drogiego". Czy akurat "drogi" to nie jestem wstanie tego zweryfikować ( Dalmacja też nie jest za darmochę).
Z tego co sobie moge przypomnieć ...... w latach 90-tych KRK uchodził za "luksus". Wówczas faktycznie był drogi. Obecnie, moim zdaniem jest bardziej przystępny. Jednym słowem - dla każdego i każdy znajdzie coś dla siebie.
Jedno co dla mnie ważne - jest wybór sposobu spędzenia wieczora. Życie nocne miasteczka ma sie nieźle.

Jak dla mnie, tylko KRK (są gusta i guścika). :wink:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone