Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

którędy na Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
austinpowers
Podróżnik
którędy na Peljesac

Postnapisał(a) austinpowers » 15.08.2007 18:06

Wybieramy się w piatek na Peljesać. Poradźcie, prosze która trasa jest lepsza:
1. Barwinek - Budapeszt - i dalej autostradami przez Chorwację
2. Barwinek - Budapeszt - Zagrzeb i dalej starą jedynka.
3. Barwinek - Budapeszt i dalej przez BiH.

Obawiam się korków przed tunelami czy wybierajac pierwszy wariant można jakos te tunele ominąć?
amrys
Globtroter

Postnapisał(a) amrys » 15.08.2007 18:35

jechalem w srodku tygodnia: konieczna-budapeszt-zagrzeb-pelejesac zero korkow
austinpowers
Podróżnik

Postnapisał(a) austinpowers » 15.08.2007 19:34

Niestety, nie mogę sobie pozwolić na komfort wyjazdu w środku tygodnia. Teoretycznie trasa przez BiH jest krótsza, ale czy drogi są dobre i czy nie ma innych problemów o których nie wiem?
daisykf
Cromaniak

Postnapisał(a) daisykf » 15.08.2007 20:20

austinpowers napisał(a):Niestety, nie mogę sobie pozwolić na komfort wyjazdu w środku tygodnia. Teoretycznie trasa przez BiH jest krótsza, ale czy drogi są dobre i czy nie ma innych problemów o których nie wiem?

Zdecydowanie odradzam jazdę przez BiH, trasa b. nieprzyjemna. Oczywiście widokowo super. A po 400km po zakrętach zaczyna sie mieć odrych wymiotny.
Zdecydowanie przez Węgry, i potem cały czs autostradą.
Jeśli wyjedziesz skoro świt w piątek to zdąrzysz przed korkami
austinpowers
Podróżnik

Postnapisał(a) austinpowers » 15.08.2007 20:30

Dzięki daisykf, niestety będę mógł wyjechać dopiero późnym popołudniem i w okolicach tuneli będę jak dobrze pójdzie w sobotę rano. Dlatego kombinuję;)
Zakrętów się nie boję, nie mam pewności co do jakości dróg w BiH, infrastruktury (stacje benzynowe, parkingi) no i przede wszystkim czy rzeczywiście przy tak krętych drogach prowadzących przez góry rzeczywiście będę szybciej. Może lepiej jakoś ominąć tunele? Macie jakieś doświadczenia?
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 15.08.2007 21:11

daisykf napisał(a):
austinpowers napisał(a): Teoretycznie trasa przez BiH jest krótsza, ale czy drogi są dobre i czy nie ma innych problemów o których nie wiem?

Zdecydowanie odradzam jazdę przez BiH, trasa b. nieprzyjemna. Oczywiście widokowo super. A po 400km po zakrętach zaczyna sie mieć odrych wymiotny.

Najlepiej autostradami :D czyli rura, gaz do dechy, :D prosto ile fabryka dała. Jak jest trochę zakrętów to od razu chce się wymiotować. Kilka razy jechałem przez BiH , trasę opisałem w swoich relacjach, nie ma sie czego bać no chyba ,że robiiło się prawko na trasie Łazienkowskiej czyli tylko na wprost. Jechałem na Peljesac a potem wracałem przez Mostar, Sarajevo, Budapeszt- na prawdę warto nie tylko dla krajobrazów, drogi są lepsze niz w Polsce. Na pewno jedzie się wolniej bo często są patrole policji ale czasowo chyba wyjdzie szybciej niż autostradami na około.
Pozdrawiam. :D
Ostatnio edytowano 15.08.2007 21:32 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
austinpowers
Podróżnik

Postnapisał(a) austinpowers » 15.08.2007 21:32

Dzięki Krakuscity, postaram się odgrzebać Twoje relacje.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 15.08.2007 21:40

austinpowers napisał(a):Dzięki Krakuscity, postaram się odgrzebać Twoje relacje.

Wcześniejszą gdzieś wcięło , ale tu jest inna trasa przez BiH
krzysio21
Croentuzjasta

Postnapisał(a) krzysio21 » 15.08.2007 21:45

krakuscity napisał(a):
daisykf napisał(a):
austinpowers napisał(a): Teoretycznie trasa przez BiH jest krótsza, ale czy drogi są dobre i czy nie ma innych problemów o których nie wiem?

Najlepiej autostradami :D czyli rura, gaz do dechy, :D prosto ile fabryka dała. Jak jest trochę zakrętów to od razu chce się wymiotować. Kilka razy jechałem przez BiH , trasę opisałem w swoich relacjach, nie ma sie czego bać no chyba ,że robiiło się prawko na trasie Łazienkowskiej czyli tylko na wprost. Jechałem na Peljesac a potem wracałem przez Mostar, Sarajevo, Budapeszt- na prawdę warto nie tylko dla krajobrazów, drogi są lepsze niz w Polsce. Na pewno jedzie się wolniej bo często są patrole policji ale czasowo chyba wyjdzie szybciej niż autostradami na około.
Pozdrawiam. :D

Jeżeli chodzi o czas przejazdu to z B-B do Borak na Peljesacz to autostradami jest niespełna 1400 kilometrów i 18 godzin jazdy .Jazda w obie strony z piątku na sobotę 27.07/28.07 i powrót 10.08/11.08.Nie każdy (pasażer) znosi zakręty :wink: :lol:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 15.08.2007 21:56

krzysio21 napisał(a):Nie każdy (pasażer) znosi zakręty :wink: :lol:

Krzysiu 21 już myślałem, że mnie osłabisz :D ale jak przeczytałem, że pasażerowie nie lubią zakrętów to mnie rozbawiłeś. Na pewno jadąc non stop lepiej jest jechać autostradami ale jak się po drodze nocuje to osobiście wolę krótszą drogę. Doświadczony kierowca przejedzie te trasę non stop ( przez BiH) , ja jednak wolę po drodze nocować i tak też ostatnio zrobiłem. :papa:
Ostatnio edytowano 15.08.2007 22:06 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
krzysio21
Croentuzjasta

Postnapisał(a) krzysio21 » 15.08.2007 22:06

krakuscity napisał(a):
krzysio21 napisał(a):Nie każdy (pasażer) znosi zakręty :wink: :lol:

Krzysiu 21 już myślałem, że mnie osłabisz :D ale jak przeczytałem, że pasażerowie nie lubią zakrętów to mnie rozbawiłeś. Na pewno jadąc non stop lepiej jest jechać autostradami ale jak się po drodze nocuje to osobiście wolę krótszą drogę. Ostatecznie jest aviomarin na wymioty ale kierowcom jest zabronione go zażywać. :D
:papa:

No ja to wszystko wiem tylko kto to ,,uleczy"" moją córkę która od Plocze do Borak jedzie z reklamówką pod ręką i nie pomaga aviomarin ani inne wynalazki .Podziwiam ją za to bo mimo tych męk już myśli o przyszłych wakacjach z nadzieją w głosie że może się uda dojechać bez problemu :wink: :D :papa:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 15.08.2007 22:11

:lol: Ja skasowałem ten wpis z aviomarinem ale jeszcze zdążyłeś go "wyłapać" :D Ja do 14 roku też tak reagowałem ale potem mi przeszło, tego też życzę Twojej córce ( nawet wcześniej) :D
Odbiegamy od tematy.
Cześć :papa:
austinpowers
Podróżnik

Postnapisał(a) austinpowers » 15.08.2007 22:28

U nas problem choroby krętych dróg nie występuje i ma ma zamiar jechać non stop. W ubiegłym roku jechałem autostradami i do tuneli szło w miarę dobrze. niestety później było gorzej (godzina w okolicach Zagrzebia, 2 godziny pod tunelami, no trasa od Splitu na południe do najszybszych również nie należy). Dlatego zastanawiam się na ominięciu tuneli, wyborze starej jedynki lub BiH.
Spiderx
Podróżnik

Postnapisał(a) Spiderx » 15.08.2007 22:51

Trasa przez BiH jest generalnie bardzo malownicza i generalnie ją polecam - jeżeli komuś się nie spieszy :) Jazda doliną Neretwy, przedmieściami Sarajeva czy południowymi Węgrami jest bardzo przyjemna, kłopotów z tankowaniem paliwa (benzyna) również specjalnych nie ma. Jednak należy wziąć pod uwagę dwa aspekty:
1. Stan dróg. Na Węgrzech i wschodniej Chorwacji OK. W okolicach większych miast (np. "obwodnica" Sarajewa) OK. Reszta przeciętnie. I zabijają mnie tunele w BiH :) Wyglądają jak pozostałości po działaniach przedpotopowego gigantycznego kreta, które potem ktoś dla niepoznaki od dołu wyrównał i zalał asfaltem. Moja rada - jeżeli jedziesz za starą kopcącą ciężarówką i zbliżasz się do tunelu - zjedź na pobocze, odczekaj 5 min. zrelaksuj się, pooglądaj krajobraz. O czymś takim jak turbiny recyrkulujące powietrze w tunelach ONI NIE SŁYSZELI. Wjechałem tak kiedyś i JECHAŁEM NA DŁUGICH!!! Lekka masakra, mnie to nawet ubawiło (zdążyłem zamknąć okna), żonę mniej. Zatoczki, tunele ewakuacyjne itp. Bośniacy widzieli. Na zdjęciach z Chorwacji.
2. Na odcinku Słowacja, Węgry, BiH jedziesz w większości wypadków drogami lokalnymi. Czyli nie przyciśniesz, zostaje podziwianie krajobrazów. Znaczy pocisnąć możesz, np. na Słowacji pokuta to ok. 100 zł za niewielkie przekroczenie prędkości :) I nie ma dyskusji. Czyli łut szczęścia, jednemu się uda - innemu nie.
Generalnie, do Chorwacji jeździłem już kilka razy - zawsze inną drogą (takie zboczenie). I podstawowa reguła jest taka - im dalej na zachód tym więcej cywilizacji :) i drogi lepsze. W tym roku jadę SK, AU, SLO, CRO. Oczywiście przynajmniej w części inną drogą niż wszystkie poprzednie razy (powoli asortyment mi się kończy). Zobaczymy jak będzie.
Generalnie trasę przez BiH polecam do przejechania choć raz. Jak komuś się nie śpieszy. Jest naprawdę ładnie. I trochę chłopaków z "suszarkami" po drodze.
austinpowers
Podróżnik

Postnapisał(a) austinpowers » 16.08.2007 21:44

Hej! dziękuję wszystkim za pomoc. Ruszam jutro ok. 16 - 17 (wcześniej się nie da :( ). Chyba zdecyduję się na trasę autostradami (przerobiłem to już w ubiegłym roku i gdyby nie tunele było by ok :)). Teraz spróbuję ominąć tunele, jeśli w porę się zorientuję jak wygląda sytuacja z korkami. A tak na marginesie czy istnieje jakaś możliwość by w trakcie jazdy uzyskać info o korkach??? Może jakieś radio? (nie mam CB). Najlepiej jak by to było po angielsku (po polsku chyba nie nadają :))

Pozdrowienia dla wszystkich Cromaniaków!!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone