Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kornaty czy może jednak np. Pasman?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mutrus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutrus » 29.06.2010 18:17

19 lipca wybieramy się na Pag. Planowanie wypadów już w pełni. Ma to być 10 dni aktywno-wypoczynkowych. Jedną z wycieczek miał być rejs z Zadaru (albo z jakiejś miejscowości na Pagu) na wyspy Kornati. Czytałem już na forum wiele wątków o Kornati. O Pasman jednak nie znalazłem za wiele. Jedni mówią że Kornati cudowne inni że strata czasu. Dzisiaj jednak rozmawiałem z kolegą, który był już kilkakrotnie w Chorwacji i on również mówił, że aż tak fantastyczny ten rejs to nie jest. Zaproponował mi żebym zamiast wysp Kornati przepłynął z Zadaru na wyspę Pasman i samochodem ją zwiedził. Mówił że jest tam fajny klasztor (pewnie mówił o klasztorze Kuźmy i Damiana) z którego można podziwiać ten na pewno piękny Park Narodowy Kornati.

Jak myślicie czy jest to dobry pomysł czy jednak lepiej popłynąć na Kornati?
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 30.06.2010 08:48

Ja uważam że powinieneś posłuchać kolegi. To moja subiektywna ocena :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.06.2010 12:02

N.P. Kornati najlepiej "zwiedzać" podczas rejsu wyczarterowanym jachtem.. wtedy to Wy sami decydujecie o trasie, o tym, gdzie chcecie się zatrzymać, gdzie wykąpać, gdzie połazić, co i gdzie zjeść.
Rejsiki stateczkami wycieczkowymi to dość specyficzna oferta (zwłaszcza w formie fish picniku - nie daj Boże!) i nie każdemu odpowiada.

Co do "zwiedzania" wyspy w jeden dzień...W każdym wątku o podobnym temacie podkreślam, że takie wycieczki nie bardzo mają sens. Nie ma możliwości, by zobaczyć wyspę (którąkolwiek; abstrahując od tych naprawdę maleńkich typu Goli Otok) w jeden dzień. Owszem, można ją "przejechać" pewnie nawet wzdłuż i wszerz (przynajmniej niektóre i przynajmniej pozornie), ale nie ma mowy o tym, by wyspę zobaczyć, a tym bardziej poznać (o to ostatnie trudno nawet podczas 14 -dniowego urlopu). O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć, kiedy turystów "ciągnie" na wyspę, by zobaczyć jej słynną stolicę (np. miasta: Hvar, Korčulę, Rab itp.), o tyle ciężko mi pojąć cel jednodniowej wycieczki na Pašman. Jest to wyspa świetnie nadająca się na wypoczynek; typowy przykład wyspy, na której nie ma co zwiedzać (przynajmniej w popularnym znaczeniu tego słowa), tylko po prostu trzeba na niej spędzić urlop, by poczuć jej klimat, by kąpać się w jej zatokach, by chłonąć specyficzną "wyspową atmosferę".
Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone