napisał(a) PETERENZO » 25.07.2012 22:25
fpaprocki napisał(a):W związku z tym, że nie było innej opcji niż wyjazd w piątek w środku sezonu mam tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Czy wyjazd ok. godz. 14 wydaje wam się rozsądny? Do przejścia granicznego z Chorwacją mamy w sumie wg. maps.google.pl ok. 10,5h ale mysle ze wieczorem zrobimy po drodze dłuższą przerwę i dojedziemy do granicy z Cro ok. godz. 3 rano.
Ja około tej godziny (z soboty 14.07 na niedzielę 15.07) przekraczałem granicę i czekałem raptem może 10 minut. Bez problemów. W tym godzinach tłoku nie ma. Poza tym na granicy, formalnie rzucali okiem na paszporty, ja dałem dowód (bo paszportu nie mam) i wszystko trwało kilka sekund.
fpaprocki napisał(a):Ile powinienem zaplanować czasu na trasę cisnąć przez Niemcy ok. 150km/h?
Prosty rachunek. Jeżeli podałeś
średnią prędkość 150km/h to zlicz ilość kilometrów (w pełnych setkach kilometrów) podziel przez 1,5 i dostaniesz czas przejazdu przez Niemcy. Jeżeli podałeś maksymalną prędkość, z którą planujesz jechać przez BRD to policz czas dla 80% prędkości czyli ok. 120km/h (dla BRD). W pozostałej części trasy około 100km/h. Ta średnia myślę, że zawiera też postoje, ale nie dłuższe niż 2 godziny - w sumie.
PS. Ja jadąc przez Czechy, Słowację, Austrię, Słowenię i CRO cały czas autostradami (poza Polską, Czechami i krótkim fragmentem Słowacji = 200km) liczę średnio 100km/h. Zwykle odcinek 1230km pokonywałem w 12 godzin z postojami na tankowanie i inne potrzeby. W tym roku lało mi do Zadaru dlatego jechałem 12,5h. Da się to zrobić
tylko w nocy bez przekraczania dozwolonych prędkości.
Pozdrawiam z Mimic i życzę udanej podróży
Ostatnio edytowano 26.07.2012 08:24 przez
PETERENZO, łącznie edytowano 1 raz