Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 08.08.2016 14:40

jotusia napisał(a):Nie zrozumiałeś mojego wpisu ☺ Moja wina, bo nie doprecyzowałam. Chodziło mi o to , że portale podają informacje o utrudnieniach związanych z gwałtownym ulewami (wywołanymi przez ten sam front , który przyczynił się do powodzi w Macedonii ). Dzień tygodnia , w jakim ma być wyjazd nie ma tu jic do rzeczy. Chodzi mi o bieżącą sytuację - czy faktycznie przez ulewy są takie duże utrudnienia (jeśli tak , to jak konkretnie to wygląda ) czy też, jak to często bywa, media robią szum o nic.

Z Twojej wypowiedzi domyślam się , że albo jechałeś przed załamaniem pogody, albo nie było ono wcale takie znaczące dla ruchu.

Jeżeli chodzi o pogodę to mieliśmy słoneczną całą drogę.
Miejsca, które się korkują łatwo ominąć przygotowanym wcześniej "planem B", ale jak ominąć pogodę to nie wiem.
baca21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca21 » 08.08.2016 14:48

Wczorajszy niedzielny powrót: 3:30 z okolicy Omisia.. Do Splitu bez utrudnień, do autostrady też... Niestety zamknięty odcinek przed tunelami i objazd górkami... droga 54, D27,D50.. Baaardzo widokowy :-) do tego ten wiaterek . Spory korek przed zjazdami z autostrady w obie strony.. Potem bramki przed Zagrzebiem zarówno karciane jak i gotówkowe bez problemu. Dalej granica spoko i objazd bezproblemowy Słowenii. Austria i Słowacja bez korków.. Granicę z Polską udało się przekroczyć 16:45. Myślę że zamknięte tunele zjadły że 2 godzinki więc czas przejazdu niezły.. Bez szaleństwa i zgodnie z przepisami bo sporo fotoklatek po drodze.. To był mój 1 raz..i chyba nie ostatni.. Pozdrawiam
madlen82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) madlen82 » 08.08.2016 20:14

czesc,

Proszę o poradę który dzień będzie lepszy do wyjazdu z Krakowa do Chorwacji trasą przez Czechy/Austrię/Słowenie:
sobota wieczor 13.08 czy niedziela wieczor 14.08? Kiedy można się spodziewać mniejszych korków?
biorąc pod uwagę ze poniedzialek 15.08 jest dniem wolnym od pracy w chorwacji.

Doradźcie proszę :)

Dzięki,
Magda
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 08.08.2016 20:39

madlen82 napisał(a):czesc,

Proszę o poradę który dzień będzie lepszy do wyjazdu z Krakowa do Chorwacji trasą przez Czechy/Austrię/Słowenie:
sobota wieczor 13.08 czy niedziela wieczor 14.08? Kiedy można się spodziewać mniejszych korków?

Dzięki,
Magda

Unikaj weekendów, wiec pomimo tego, że 15.08 Chorwaci tez maja wolne to lepiej jechać w będzie w niedziele wieczorem niż w sobotę.
My w środę wracamy do Krakowa :(
Clis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Clis » 08.08.2016 20:44

Hmmmm, Ja (osobiście) z Cracova ;) jechałbym przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię (a było to 8 razy). Ale w tym roku postanowiłem zmienić trasę, miedzy innymi dlatego że nocuję (pierwszy raz tak robię) koło Zalakaros. A powody ; winiety - przez internet, nocleg po trasie " z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój" i wygode ;) , a po 3 - jak spojrzysz na mapsgoogle to duża część autostrady w Czechach to same remonty i zwężenia. A i z tego co czytam na forum, to Wszyscy walą przez Cz i A. Ja wyruszam 16 z samego rańca, Pozdrówki
wrona25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrona25 » 08.08.2016 20:50

Dzięki,
Magda

Z doświadczenia z dwóch poprzednich wyjazdów moich i znajomych sobota popołudnie jest dobrym wyborem. Trasa momentami pusta zero korków. W przypadku święta 15.08 nie mam pojęcia czy nie będzie lepiej. Parę razy widziałem wpis w tym wątku , że w niedziele wieczorem ruch w stronę Austrii jest wzmożony bo pracujący tam Polacy, Czesi itd. wracają po weekendzie.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 08.08.2016 21:54

Clis napisał(a):Hmmmm, Ja (osobiście) z Cracova ;) jechałbym przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię (a było to 8 razy). Ale w tym roku postanowiłem zmienić trasę, miedzy innymi dlatego że nocuję (pierwszy raz tak robię) koło Zalakaros. A powody ; winiety - przez internet, nocleg po trasie " z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój" i wygode ;) , a po 3 - jak spojrzysz na mapsgoogle to duża część autostrady w Czechach to same remonty i zwężenia. A i z tego co czytam na forum, to Wszyscy walą przez Cz i A. Ja wyruszam 16 z samego rańca, Pozdrówki

Dobry wybór. Sprawdziłem osobiście.
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 08.08.2016 22:27

Michalm2012 i baca21 dzięki za info ☺
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 08.08.2016 23:06

Dzięki,
Magda

Ja przez 7 lat jeździłem zawsze w piątek po południu około 16-17 i zawsze były po drodze jakieś większe lub mniejsze utrudnienia, a nie mówię o granicy Słoweńsko-Chorwackiej tam zawsze horror i objazd na Varażdin w tym roku też startuję w sobotę popołudniu i zobaczymy jak będzie.
ciciak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciciak » 09.08.2016 06:52

Edikol napisał(a):Ja przez 7 lat jeździłem zawsze w piątek po południu około 16-17 i zawsze były po drodze jakieś większe lub mniejsze utrudnienia, a nie mówię o granicy Słoweńsko-Chorwackiej tam zawsze horror i objazd na Varażdin w tym roku też startuję w sobotę popołudniu i zobaczymy jak będzie.

7 lat przeżywa horror i dalej brnąć w takie "bagno" ? podziwiam takich ludzi.
Ja w tym roku już 11 raz do Chorwacji, jeździłem w większości przez Słowacja-Węgry lub Słowacja-Austria, ostatnie dwa lata w związku z nową autostradą Pyrzowice-Ostrava to trasa Czechy-Austria, ale jak widzę co się w tym roku dzieje w Czechach i we Wiedniu a mając na uwadze, że ekspresówki pomiędzy Bielsko Białą a Zwardoniem już w tylko w Węgierskiej Górce (11 km) brakuje to naprawdę polecam trasę przez pierwsze dwa warianty.
A dla tych co się jeszcze nie zdecydowali, to jak jedziecie nocą Czechy Wiedeń to z krótkim postojem na granicy w Macelj można śmiało jechać, natomiast jeśli ktoś jedzie w dzień to naprawdę polecam inny wybór trasy.
Dodatkowo jadąc przez trasę najbardziej popularną Cz-A, koncentracja na długim odcinku Ołomuniec-Brno-Wideń-Graz-Zagrzeb-Basiljewo ) do rozjazdu na Rijekę-Split jest bardzo męcząca z powodu bardzo dużego natężenia ruchu nawet jak nie ma zatorów, natomiast trasa Słowacja-Węgry jest wolniejsza, ale tak jak dla mnie wręcz krajoznawcza (oprócz Bratysławy gdzie ruch też jest większy, oraz docinka Zagrzeb-Basiljewo).
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 09.08.2016 07:58

Słuchajcie

czy taki objazd w Czechach feralnego odcinka Brno - Olomuniec jest wystarczający, jadąc w obie strony ?

https://www.google.pl/maps/dir/49.38607 ... !3e0?hl=pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2016 08:42

jackuc napisał(a):Słuchajcie

czy taki objazd w Czechach feralnego odcinka Brno - Olomuniec jest wystarczający, jadąc w obie strony ?

Dlaczego w obie strony :?:
Zwężenie jest, gdy jedzie się do Ołomuńca :!: Jadąc w stronę Brna są dwa pasy. Jest ograniczenie prędkości w obu kierunkach.

Muszę tylko zmartwić, to zwężenie to jest nic, mały pikuś 8)

Od poniedziałku zamknięto jeden pas ekspresówki między Ołomuńcem a Prostejovem, około 10 kilometrów. :!:
Wczoraj tworzyły się tam po południu gigantyczne korki. Ruch odbywa się jednym pasem w obu kierunkach. :!:

W Pohorelicach, na południe od Brna również jest zwężenie, na odcinku kilku kilometrów. Również ruch odbywa się jednym pasem.

Gdy ktoś pojechał wracając do Polski przez Znojmo, to informuję, że jest zamknięta na odcinku kilku kilometrów droga Znojmo-Brno w kierunku na Brno. Objazd poprowadzono przez Damnice-Jirice-Trhovo Pole. W kierunku na Znojmo można jechać powolutku wzdłuż robót drogowych.

Autostrada Brno-Breclav jest remontowana w wielu miejsach, praktycznie prawie na całej długości jest zamknięty jeden pas.

Jadąc przez Czechy zwężenia zaczynają się przed Ołomuńcem i są praktycznie aż do granicy. Mniej więcej połowa długości autostrad i ekspresówek jest ze zwężeniami.
Jak nie w jednym miejscu, to drugim korki są bardzo częste.
Zwężkami da się spokojnie przejechać w większości przypadków. Ale wystarczy mała kolizja i jest ogromny korek.
Albo po prostu natężenie ruchu przekroczy punkt krytyczny i jest katastrofa.

Nie da się więc powiedzieć jechać tak i tak. Sytuacja jest bardzo zmienna.
Np. wczoraj koło Rousinova na zwężeniu, o które było pytanie, korka nie było :!: :!: :!:
Natomiast koło Ołomuńca według google traciło się w korku 1,5 godziny :!:

Nie ma innej możliwości ominięcia korków jak google maps. Trzeba włączyć sobie natężenie ruchu. Jak widzimy korek, to na papierowej mapie szukamy objazdu, wbijamy sobie do gps punkty na trasie alternatywnej i jedziemy :!:

Wczoraj mozna było pojechać z Brna na Kromieryż, Prerov, Lipnik nad Becvou i korek się ominęło.
Dzisiaj korka koło Ołomuńca może nie być
madlen82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) madlen82 » 09.08.2016 09:01

Michalm2012 napisał(a):
Clis napisał(a):Hmmmm, Ja (osobiście) z Cracova ;) jechałbym przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem przez Czechy, Austrię (a było to 8 razy). Ale w tym roku postanowiłem zmienić trasę, miedzy innymi dlatego że nocuję (pierwszy raz tak robię) koło Zalakaros. A powody ; winiety - przez internet, nocleg po trasie " z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na spokój" i wygode ;) , a po 3 - jak spojrzysz na mapsgoogle to duża część autostrady w Czechach to same remonty i zwężenia. A i z tego co czytam na forum, to Wszyscy walą przez Cz i A. Ja wyruszam 16 z samego rańca, Pozdrówki

Dobry wybór. Sprawdziłem osobiście.

dziękuję za porady
a którą trasę przez Słowacje i Węgry polecacie jadąc z Krakowa?
https://goo.gl/maps/w4v1uy32ebw - czy ta trasa bedzie optymalna?
Slyszałam troche negatywnych opini o drogach krajowych na słowacji i samym dojeździe do Słowacji z Krakowa, ze męka itp..
Moze jednak zostac przy trasie przez Czechy/Austrie/Slovenie (z objazdem autostrady) jesli wyjaz z krakow byłby w niedziele wieczorem?
Pozdrawiam
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 09.08.2016 09:02

Belvoir napisał(a):
jackuc napisał(a):Słuchajcie

Dlaczego w obie strony :?:
Zwężenie jest, gdy jedzie się do Ołomuńca :!: Jadąc w stronę Brna są dwa pasy. Jest ograniczenie prędkości w obu kierunkach.

Muszę tylko zmartwić, to zwężenie to jest nic, mały pikuś 8)

Od poniedziałku zamknięto jeden pas ekspresówki między Ołomuńcem a Prostejovem, około 10 kilometrów. :!:
Wczoraj tworzyły się tam po południu gigantyczne korki. Ruch odbywa się jednym pasem w obu kierunkach. :!:

W Pohorelicach, na południe od Brna również jest zwężenie, na odcinku kilku kilometrów. Również ruch odbywa się jednym pasem.

Gdy ktoś pojechał wracając do Polski przez Znojmo, to informuję, że jest zamknięta na odcinku kilku kilometrów droga Znojmo-Brno w kierunku na Brno. Objazd poprowadzono przez Damnice-Jirice-Trhovo Pole. W kierunku na Znojmo można jechać powolutku wzdłuż robót drogowych.

Autostrada Brno-Breclav jest remontowana w wielu miejsach, praktycznie prawie na całej długości jest zamknięty jeden pas.

Jadąc przez Czechy zwężenia zaczynają się przed Ołomuńcem i są praktycznie aż do granicy. Mniej więcej połowa długości autostrad i ekspresówek jest ze zwężeniami.
Jak nie w jednym miejscu, to drugim korki są bardzo częste.
Zwężkami da się spokojnie przejechać w większości przypadków. Ale wystarczy mała kolizja i jest ogromny korek.
Albo po prostu natężenie ruchu przekroczy punkt krytyczny i jest katastrofa.

Nie da się więc powiedzieć jechać tak i tak. Sytuacja jest bardzo zmienna.
Np. wczoraj koło Rousinova na zwężeniu, o które było pytanie, korka nie było :!: :!: :!:
Natomiast koło Ołomuńca według google traciło się w korku 1,5 godziny :!:

Nie ma innej możliwości ominięcia korków jak google maps. Trzeba włączyć sobie natężenie ruchu. Jak widzimy korek, to na papierowej mapie szukamy objazdu, wbijamy sobie do gps punkty na trasie alternatywnej i jedziemy :!:

Wczoraj mozna było pojechać z Brna na Kromieryż, Prerov, Lipnik nad Becvou i korek się ominęło.
Dzisiaj korka koło Ołomuńca może nie być

Dzięki, tak też zrobię. Ruszam z Katowic ok 7-8 rano w czwartek 25.08 więc mam nadzieję, że masakry nie będzie, najwyżej pokombinuję albo postoję...
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 09.08.2016 11:09

Jak z Waszego doświadczenia wygląda ruch do CRO w soboty w drugiej połowie czerwca?

To już sezon i trzeba kombinować tak samo jak w lipcu i sierpniu by unikać wjazdu w sobotę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi