Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORCULA - Črnja Luka. CZY KTOŚ TAM BYŁ??

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 07.01.2011 17:12

Zainteresowałem się Korculą. Wydaje mi się , ze tam jest cicho i spokojnie, a tego rodzinnie szukamy.
Może ktoś coś podpowie o tej lokalizacji?
Tyle znalazłem i mam na to chęć..

http://www.chorwacja.com/index.html?param=module-detail--id-577
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.01.2011 22:25

Jutro Ci opowiem o Czarnej Zatoce ...
Wojciech
Plażowicz
Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojciech » 07.01.2011 22:45

Polecam wyspę Korculę, miejscowość Lumbarda z plażą piaszczystą dla maluchów, miejscowość urocza, spokojna i dobra baza wypadowa. Byliśmy tam 3 lata temu w ośrodku Lina-www.lina.hr. W Lumbardzie jest też wiele kwater prywatnych na stronie www.lumbarda.hr, ofertę Liny znajdziesz też w biurze adriatyk.com.pl.Dojazd dobry autostradą do Ravcy, a dalej do Orebica, a następnie promem do Domnic na Korculi-rozkład i ceny promów znajdziesz na www.jadrolina.hr.W lumbardzie są 2 sklepy samoobsługowe Konsum i Studenac.Gorąco polecam.
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 07.01.2011 23:17

Wielkie dzieki. (Wojciech)
Posprawdzam to, co napisałeś. Cały czas jesteśmy w fazie wyborów 8) .
(mkm) czekam zniecierpliwością...

Jeszcze żona coś wyszperała i chętnie Was spytam o opinie na temat tego miejsca:
http://www.apartmani-maskovic.com/apartments.html
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 08.01.2011 19:14

Pewnego razu dotarłem do Czarnej Zatoki ... z Prigradicy na rowerze :)
Nazwa jak najbardziej pasuje do otoczenia ... strome i wysokie brzegi porośnięte piniami . Parę domków po obu stronach zatoki ... zdecydowanie korzystniejsze jest lokum na wsch brzegu :) Na zach. brzegu , pod wieczór nie masz już słońca i jest jakoś tak ponuro. Totalne odludzie , cisza , spokój , do zatoki jest asfalt ... póżniej jest jeszcze trochę szutru i świat sie kończy :wink:
Szczerze , to dużo korzystniejsze wrażenie wywarły na mnie zatoki na wschód od Prigradicy ... Kurija, Popovratak , Naplovac , Zukova , czy Rasoha :)
Pozdrav.
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 08.01.2011 22:00

mkm napisał(a): ... Kurija, Popovratak , Naplovac , Zukova , czy Rasoha :)

Dzięki :D
Właśnie przeglądam podane miejscowości i przyznaję, ze Coraz milej to wszystko wygląda
Oby taki dalej..
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 08.01.2011 22:05

mirtomir napisał(a):
mkm napisał(a): ... Kurija, Popovratak , Naplovac , Zukova , czy Rasoha :)

Dzięki :D
Właśnie przeglądam podane miejscowości i przyznaję, ze Coraz milej to wszystko wygląda
Oby taki dalej..

Jak będziesz mial problemy z Korculą , to śmiało pisz :)
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 10.01.2011 10:09

Tak jak mkm napisał Crnja Luka to totalne odludzie. Kilka domów, w jednym z nich jest konoba. My byliśmy w Prigradicy, poranne bieganie to właśnie była droga do Crnej Luki, poza tym jadąc do Vela Luki mijaliśmy zatokę. Wszystkie domki nad samą wodą, spotkałem tam kilku Niemców, Duńczyków. Totalna cisza, odludzie, nie musisz się niczym przejmować, z balkonu schodzisz do wody, ani jednego sklepu.
Apartament Melani Maskovic w Karbuni rezerwowałem w tamtym roku, jednak spóźniłem się z rezerwacją.
Polecam Prigradicę prawdopodobnie w tym roku też tam będę, chociaż nigdy nie przyjechałem 2x w to samo miejsce, jest dobrym kompromisem pomiędzy wielkoturystycznymi centrami typu Vodice, Makarska, Korcula, a np. Crnją Luką.

P.S Warto czytać wypowiedzi mkm, szczególnie na temat Korculi.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.01.2011 21:52

Południowiec napisał(a):Tak jak mkm napisał Crnja Luka to totalne odludzie. Kilka domów, w jednym z nich jest konoba. My byliśmy w Prigradicy, poranne bieganie to właśnie była droga do Crnej Luki, poza tym jadąc do Vela Luki mijaliśmy zatokę. Wszystkie domki nad samą wodą, spotkałem tam kilku Niemców, Duńczyków. Totalna cisza, odludzie, nie musisz się niczym przejmować, z balkonu schodzisz do wody, ani jednego sklepu.
Apartament Melani Maskovic w Karbuni rezerwowałem w tamtym roku, jednak spóźniłem się z rezerwacją.
Polecam Prigradicę prawdopodobnie w tym roku też tam będę, chociaż nigdy nie przyjechałem 2x w to samo miejsce, jest dobrym kompromisem pomiędzy wielkoturystycznymi centrami typu Vodice, Makarska, Korcula, a np. Crnją Luką.

P.S Warto czytać wypowiedzi mkm, szczególnie na temat Korculi.

Cujemo se :)
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 12.01.2011 19:49

Pięknie dziekuję za konkretne odpowiedzi. Czerpię z Waszej wiedzy i wciąż się uczę.
To będzie nasza druga wyprawa. Poprzednia ( na Pag- Potocnica) była w stylu "jazda w ciemno" i wspaniale się udało.
:)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.01.2011 20:06

Trzeba przyznać , że Potocnica to najlepsze trafienie na Pagu :)

Proszę , oto jeszcze jedna Czarna Luka, po tej lepszej stronie zatoki :wink: ... http://www.korcula-cluka.com/
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 12.01.2011 22:00

Ciekawa propozycja.. Teraz musimy wysilić mózgownice dograć jeszcze pare "wakacyjnych" spraw.. Ufff gorąco mimo zimy 8O
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 06.02.2011 16:33

A coś tańszego i bez wyżywienia?
Coś przy tych właśnie zatokach?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.02.2011 17:05

tadzikmal napisał(a):Coś przy tych właśnie zatokach?

Wysłałam Wam kilka fotek na maila :D
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 06.02.2011 20:30

majeczka napisał(a):Wysłałam Wam kilka fotek na maila :D

Witaj,
Możesz i mnie poczęstować tymi informacjami?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone