Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolizja w cro pomocy bardzo ważne!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.06.2007 19:32

Witam.
Miałem kolizję w Chorwacji i właśnie przyjechałem lawetą z rodziną i samochodem na pokładzie. Samochód rozbity - nie nadaje sie do remontu. Kolizja oczywiście nie z mojej winy - ewidentna wina Chorwata, który uderzył mój samochód w tył podczas jazdy prostą drogą bez hamowania. Policja była wszelkie czynności dokonane - spisanie protokołu, badanie alkomatem. Proszę o informacje o waszych doświadczeniach w takiej sytuacji. Interesuje mnie czy były jakieś kłopoty w uzyskiwaniu odszkodowania od firm ubezpieczeniowych w cro? Czy jest problem z odzyskaniem kosztów holowania do Polski (faktura)? Jakiej wysokości odszkodowania można się spodziewać. Proszę o info.
No i oczywiście wakacje przerwane - skrócone o 4 dni!!!!
Pozdrawiam.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 24.06.2007 19:50

wielkie współczucie szkoda straconych wakacji ale dobrze że wam nic się nie stało.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 24.06.2007 20:16

pablo2222 napisał(a):Witam.
Miałem kolizję w Chorwacji i właśnie przyjechałem lawetą z rodziną i samochodem na pokładzie. Samochód rozbity - nie nadaje sie do remontu. Kolizja oczywiście nie z mojej winy - ewidentna wina Chorwata, który uderzył mój samochód w tył podczas jazdy prostą drogą bez hamowania. Policja była wszelkie czynności dokonane - spisanie protokołu, badanie alkomatem. Proszę o informacje o waszych doświadczeniach w takiej sytuacji. Interesuje mnie czy były jakieś kłopoty w uzyskiwaniu odszkodowania od firm ubezpieczeniowych w cro? Czy jest problem z odzyskaniem kosztów holowania do Polski (faktura)? Jakiej wysokości odszkodowania można się spodziewać. Proszę o info.
No i oczywiście wakacje przerwane - skrócone o 4 dni!!!!
Pozdrawiam.

wszelkie informacje uzyskasz u swojego ubezpieczyciela, jeżeli samochód nie nadaje się do naprawy to po co go holować?
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.06.2007 20:44

Nie rozumiem tylko po co holowałeś kupę złomu ( nie nadaje sie do naprawy). Czy uzgodniłeś ten fakt z ubezpieczycielem ? Kazał przywieźć do kraju ?
pablo2222
Cromaniak
Re

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.06.2007 20:54

To jest mój osąd. czy ja mogę podejmować decyzje co do wyceny szkody?? Samochód nie jest skasowany. Ma duże wgniecenie w tyle. Wydaje mi się że można to naprawić, ale ja nie chcę nim jeździć. Z drugiej strony jesteś w cro sam język nie za dobry - chorwaci słabo rozmawiają po angielsku głównie po niemiecku. Masz żonę i dwuletnie dziecko i nie ma możliwości poruszania się po chorwacji bo auto uszkodzone co robić?? podróż pomiędzy miejscem zakwaterowania a przechowywaniem samochodu trudna. Nie ma bezpośredniego połączenia autobusem, pociągiem... Chorwat chce za podróż w jedną stronę 200 zł?? I jak nie holować czegoś co jest twoją własnością.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 24.06.2007 21:23

Masz racje , nie tobie oceniac czy auto jest do kasacji czy do naprawy sholowac trzeba - tak sądze. gdzybys nie sholował to najprawdopodobniej wtedy by sie na ciebie wypioł ubezpieczyciel. Szczerze współczuje kolizji dobrze ze nikt z was nie ucierpial, a za auto mam nadzieje ze otrzymasz odszkodowanie. Taka sytuacja moze przydazyc sie każdemu z nas, życze wytrwałosci w załatwianiu spraw z ubezpieczycielem. Powiedz jak załatwiłes holowanie? gdzie dwoniłes ? przyjechało z Polski czy jakies miejscowe zawiozło was az do kraju? i ile za to wszystko zapłaciłes bo chyba majątek?
pablo2222
Cromaniak
re

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.06.2007 21:29

przyjechaliśmy z chorwacką lawetą. to samo co z polski i tak droga w dwie strony. koszt 1500 euro - bankructwo!!
j23
Cromaniak
Re: re

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 24.06.2007 21:42

pablo2222 napisał(a):przyjechaliśmy z chorwacką lawetą. to samo co z polski i tak droga w dwie strony. koszt 1500 euro - bankructwo!!

to ile było warte Twoje auto przed kolizją, że się opłacało go holować za taką kasę do Polski, czy ktoś Ci zwróci te koszty, bo jak nie uzgodniłeś tego z ubezspieczycielem to może być kłopot.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.06.2007 21:47

pablo2222 napisał(a):przyjechaliśmy z chorwacką lawetą. to samo co z polski i tak droga w dwie strony. koszt 1500 euro - bankructwo!!

Co ???? .......... 1500 Euro ? czyli na nasze jakieś 5700 zł. ?
Moim zdaniem mocno przepłaciłeś, bardzo mocno. Ale to już Twoja rzecz, widocznie miałeś w tym swój interes.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 24.06.2007 22:41

A gdzie była ta kolizja? Pewnie będzie w miejscowej gazecie.
Wydrukuję Ci na pamiątkę.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 25.06.2007 00:02

1500 euro czyli ok 1euro za kilometr standardowa stawka. Ważne jest ile wart było twoje auto przed kolizją bo z tego co mi sie obiło o uszy to rachunek za holowanie nie moze przekroczyc jakiegos procentu wartosci samochodu nie chce strzelac jakiego moze 20-30% ? A moze według jakichś unijnych przepisów nawet do wartosci auta??? Wiem ze gdy ja niedawno zaiwrałem polise na moje auto to pytałem co by było w razie tego typu draki np. w Cro to u jednego ubezpieczyciela było ze holowanie do 15 000 tylko nie pamietam juz czy złotych czy euro a u tego wielkiego niemieckiego Al..nca nie było podanej maksymalnej kwoty. Czyli nie powinienes miec problemu ze zwrotem kasy za hol.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2007 06:56

kawo napisał(a):

Co ???? .......... 1500 Euro ? czyli na nasze jakieś 5700 zł. ?
Moim zdaniem mocno przepłaciłeś, bardzo mocno. Ale to już Twoja rzecz, widocznie miałeś w tym swój interes.

Ale jak auto walnięte od tyłu było takie to moze warto było holować :wink:

Ps. Wyrazu współczucia pablo2222, a podwójne jeśli spotkało Cię to w pierwszym wyjeździe do Chorwacji :(
pablo2222
Cromaniak
re

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.06.2007 19:38

Witam.
Koszt holowania poniżej 30% wartości auta. takie zdarzenie przy pierwszym wyjeździe na wczasy do Chorwacji. Pech!! nie prędko tam pojadę chociaż się podobało do momentu kolizji. Wszyscy jesteście mądrale bo wam się takie coś nie przytrafiło. W pierwszym tekście zapisałem że interesują mnie wypowiedzi osób które przeszły podobną sytuacje co ja. Opinii gdybaczy nie potrzebuję. Proszę pomyśleć jak zachowalibyście się na moim miejscu - 1300 km od domu, przyjechaliście sami z żoną i 2 letnim synem, Chorwaci mają długi weekend 22.06 i 25.06 święta narodowe, na dokumentach wystawionych przez Policje samochód można wywieść w ciągu 72 godzin, jest to twoja rzecz zarejestrowana na ciebie w Polsce i ciążą na tobie przepisy Polskie (wyrejestrowanie, złomowanie).
Nie życzę nikomu takich wakacji także proszę o niepisanie głupich komentarzy.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 25.06.2007 20:27

pablo2222 napisał(a):Witam.
Koszt holowania poniżej 30% wartości auta. takie zdarzenie przy pierwszym wyjeździe na wczasy do Chorwacji. Pech!! nie prędko tam pojadę chociaż się podobało do momentu kolizji. Wszyscy jesteście mądrale bo wam się takie coś nie przytrafiło. W pierwszym tekście zapisałem że interesują mnie wypowiedzi osób które przeszły podobną sytuacje co ja. Opinii gdybaczy nie potrzebuję. Proszę pomyśleć jak zachowalibyście się na moim miejscu - 1300 km od domu, przyjechaliście sami z żoną i 2 letnim synem, Chorwaci mają długi weekend 22.06 i 25.06 święta narodowe, na dokumentach wystawionych przez Policje samochód można wywieść w ciągu 72 godzin, jest to twoja rzecz zarejestrowana na ciebie w Polsce i ciążą na tobie przepisy Polskie (wyrejestrowanie, złomowanie).
Nie życzę nikomu takich wakacji także proszę o niepisanie głupich komentarzy.

nie napisałeś żadnych szczegółów, a masz pretensje,że piszemy różne komentarze, wszystko zależy od tego czy masz w Polsce Ubezpieczenie AC, czy tylko OC, bo jak masz to pierwsze to Twój ubezpieczyciel zapłaci za naprawę i holowanie auta, a potem sciągnie z ubezpieczyciela sprawcy, a może to trwać długo, ale to nie Twój problem, a jak masz tylko ubezpieczenie OC to musisz iść do reprezentanta w Polsce ubezpieczyciela sprawcy ( wszyskie firmy ubezpieczeniowe mają swoich reprezentantów W Polsce), ale bedziesz musiał sam wyłożyć na naprawę i to dopiero będzie trwało długo, jak napiszesz gdzie sprawca był ubezpieczony to Ci podam namiary na jego reprezentanta
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 25.06.2007 20:35

Pablo nie martw się głupimi komentarzami
W tamtym roku jadąc na wczasy ok 40 km przed celem zerwałem łańcuch rozrządu w Chryslerze Voyager. Miałem assistance ale w warsztacie powiedzieli napraw 4 000 Euro.
Stwierdziłem że mam to w d.....
zadzwoniłem do Polski i załątwiłem lawetę koszt 3000 zł
Do dzisiaj mi się te wczasy czkawką odbijają ale za 13 dni znowu jadę
Wiem co czułeś wielka bezradność
Cenię i lubię Chorwatów ale mają jedną wadę. Jak jest coś nie po ich myśli przestają rozumieć po polsku i koniec
Nie dogadasz się.
Życzę ci żebyś wszystko pomyslnie rozwiązał a po finale sprawy napisz co i jak to każdy sobie przeczyta i będzie mądrzejszy.
Głowa do góry.
ps. Chorwat który mnie holował jak się martwiłem ( czyt byłem załamany ) powiedział że tragedia to jest jak człowiek umrze a jak sie samochód popsuł to nic sie nie stało można mieć następny
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone