Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kolega w Chorwacji i nieciekawa sytuacja.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam1234
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam1234 » 20.08.2026 22:06

Witam, wczoraj odwiedził mnie kolega, który niedawno był w Chorwacji w Rijece. Kolegę spotkała nieciekawa sytuacja na chorwackiej plaży. Otóż, któregoś dnia po południu wyszli z restauracji z dziewczyną i żartując krzyknęli po angielsku zdanie: For fashion, ready! Chorwaci słysząc zamarli i byli zszokowani a pewien policjant lub strażnik miejski, prawie nie wpisał im mandatu. Co jest złego w haśle: for fashion, ready?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 21.08.2026 09:29

Czy w PL, wychodząc z restauracji też krzyczą?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.08.2026 12:22

Nie mam pojęcia o co chodzi w tym przytoczonym przez ciebie durnowatym zawołaniu i wcale nie chcę wiedzieć, ale darcie mordy w publicznym miejscu powinno być tępione w każdym miejscu na świecie.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 21.08.2026 19:37

Adam1234 napisał(a):Co jest złego w haśle: for fashion, ready?

Może to, iż nie jest to wyrażenie poprawne w języku angielskim... Wszyscy na tej plaży pewnie znali ten język (włącznie z tym strażnikiem) i po usłyszeniu tego bełkotu zamarli z wrażenia :faja:

-----

Swoją drogą to wprost niebywałe, że wybrałeś cro.pl do opisania tej arcyciekawej historii :cfaniak:
Adam1234
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam1234 » 21.08.2026 20:25

yarko2000 napisał(a):Czy w PL, wychodząc z restauracji też krzyczą?

On nie jest z Polski tylko z UK, pewno się napił rakiji bo chciał spróbować :D
Adam1234
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam1234 » 21.08.2026 20:28

stachan napisał(a):
Adam1234 napisał(a):Co jest złego w haśle: for fashion, ready?

Może to, iż nie jest to wyrażenie poprawne w języku angielskim... Wszyscy na tej plaży pewnie znali ten język (włącznie z tym strażnikiem) i po usłyszeniu tego bełkotu zamarli z wrażenia :faja:

-----

Swoją drogą to wprost niebywałe, że wybrałeś cro.pl do opisania tej arcyciekawej historii :cfaniak:

A jakby było poprawnie po angielsku: Dla mody, gotowi!
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.08.2026 22:19

Adam1234 napisał(a): Co jest złego w haśle: for fashion, ready?

Przypuszczam (aczkolwiek nie mam pewności, bo równie dobrze może to być hasło jakiegoś pożal się Boże youtubera, influencera czy innego upośledzenia umysłowego), że mogło to być jakieś nawiązanie do owianego złą sławą zawołania "Za dom, spremni".

Tyle, że w Chorwacji akurat to zawołanie nie wywołuje wielkich emocji.

Jak twój kolega taki cwaniak, to niech spróbuje tak zawołać po wyjściu z restauracji w centrum Belgradu czy Banja Luki - koniecznie po chorwacku, a nie po angielsku. Zobaczymy, czy będzie taki chojrak (sugeruję dobre ubezpieczenia na wypadek "wypadku")....
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.08.2026 22:43

marekkowalak napisał(a):
Adam1234 napisał(a): Co jest złego w haśle: for fashion, ready?

Przypuszczam (aczkolwiek nie mam pewności, bo równie dobrze może to być hasło jakiegoś pożal się Boże youtubera, influencera czy innego upośledzenia umysłowego), że mogło to być jakieś nawiązanie do owianego złą sławą zawołania "Za dom, spremni".

Też o tym myślałem. Tylko że fonetycznie mają się do siebie nijak.
Prędzej, gdyby ktoś po angielsku powiedział "For home, ready". No ale jak to angole, to raczej tak by się przypadkiem nie przejęzyczyli.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 22.08.2026 09:14

Adam1234 napisał(a):A jakby było poprawnie po angielsku: Dla mody, gotowi!

Ready for fashion!, jeśli mówimy w kontekście okrzyku. Natomiast stricte gramatyczna forma tego zdania powinna brzmieć: We are ready for fashion!

W wyrażeniu For fashion, ready! brakuje czasownika to be oraz podmiotu, nadto mamy tu również do czynienia z niepotrzebną inwersją. Tego wyrażenia nawet nie da się przetłumaczyć - jedyne karkołomne tłumaczenie to: na modę gotowość.

Oczywiście da się stworzyć zdanie bez podmiotu oraz czasownika posiłkowego, ale wszystko zabija ta inwersja. Można powiedzieć, że to takie Kali jeść, Kali pić po angielsku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.08.2026 12:13

Stachan, tu w ogóle nie chodzi o poprawność językową.

. Nieformalny angielski w ostatnich latach zezwala na tyle różnych rzeczy, że już słowniki nie nadążają za poprawnością. Co chwila dowiadujemy się, że to czy tamto jest już dozwolone i uznawane za poprawne. I to nie tylko w American English - Angole z Oxford i Cambridge też już przestali się głupio upierać przy swoim RP i Standard English, bo już prawie nikt na świecie go nie używa, więc też muszą iść z duchem czasu, żeby nie mówić jak Szekspir. Przykłady: jeszcze nie dawno nie wolno było mówić "one time" i "2 times", tylko "once, twice". Obecnie obie formy są absolutnie poprawne. Tępione przez nauczycieli i egzaminatorów "wanna" "czy "gonna" też niedługo staną się dozwolone. Obawiam się, że nagminnie używany zwrot "There is a lot of people" też zostanie usankcjonowany (chociaż mnie razi). I takich przykładów jest mnóstwo.

Wyrażenie "Ready for fashion" byłboby jak najbardziej poprawne - już dawno w angielskim równoważniki zdań z pominięciem osoby i czasownika "be" są używane i prawidłowe (typu: "Coming home" czy "Waiting for you outside"), a w potocznym angielskim to już w ogóle są normą. A w opisanej wyżej sytuacji (zakładając, że w ogóle nie jest wymysłem autora i prowokacją) mamy do czynienia z oczywistym potocznym angielskim. Inwersja w w/w wypowiedzi też jest jak najbardziej poprawna, chociaż zamiast przecinka lepiej byłoby dać kropkę po "fashion".

Po drugie: Chorwaci nie są rodzimymi użytkownikami angielskiego i 99% z nich posługuje się nim w formie uproszczonej, robiąc mniej lub bardziej pospolite błędy (które w znakomitej większości nie zaburzają komunikacji) - podobnie zresztą jak większość świata. Nie oczekują też idealnie poprawnego angielskiego od turystów - więc nie mogli się oburzać na poprawność językową, tym bardziej, że pod względem semantyki ta wypowiedz jest w 100% zrozumiała (inna sprawa to jej ukryty sens, o ile jakiś jest).
Tofik_83
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 22.08.2026 12:36

yarko2000 napisał(a):Czy w PL, wychodząc z restauracji też krzyczą?

o tym samym pomyślałem....
jadąc gdziekolwiek pasowałoby zabrać ze sobą elementarne pokłady kultury, wyjąć słomę z butów i zachowywać się w sposób cywilizowany....
nigdy nie miałem żadnej nieciekawej sytuacji w Cro, a nawet przybijaliśmy z Synem piątki pracownikom którzy w Porec malowali pasy na jezdni - Młody był zafascynowany maszyną do malowania tychże pasów :)
I podobnie w Polsce: nie słyszałem nigdy wrzeszczącego Czecha czy Azjaty, za to widziałem pijanego anglika czy drącego mordę bohatera z krainy U.
Wystarczy zachowywać się kulturalnie, wtedy nawet język na wspomnianym wyżej poziomie "Kali mieć" nie jest problemem; za to "hvala" czy "dober dan" od razu skracają dystans....
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 22.08.2026 22:52

Tofik_83 napisał(a):nawet przybijaliśmy z Synem piątki pracownikom którzy w Porec malowali pasy na jezdni - Młody był zafascynowany maszyną do malowania tychże pasów :)

Jakieś moje ziomki...
PS. Jutro syn może sobie malarzy na Alei Wyzwolenia w Czewie pooglądać :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone