Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 30.03.2013 19:00

Nikon.
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 18.04.2013 22:29

Witam, mój pierwszy wpis w tym temacie. I zacznę " od tyłu", a właściwie pytanie, z jakiego powodu, w rankingu firm, nie ma Nikona?
Odpowiedź może być banalna, większość Cromaniaków nie używa Nikona! Ale chcę dociec prawdy. Jestem zatwardziałym canoniarzem, i nie martwi mnie słaba pozycja Nikona, ale ... te dwie marki bardzo ze sobą rywalizują.
Pozdrawiam. Tomasz.
Ostatnio edytowano 19.04.2013 07:52 przez TomKinS, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.04.2013 22:53

TomKinS napisał(a):Witam, mój pierwszy wpis w tym temacie. I zacznę " od tyłu", a właściwie pytanie, z jakiego powodu, w rankingu firm, nie ma Nikona?

Odpowiedź masz w ostatnim poście na stronie 153 :idea:
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 18.04.2013 23:16

OK. Mniejsza o Nikona. Prowokuję pytanie - czy ktoś z Cromaniaków korzysta z canona 7D do zdjęć w plenerze, i może w tym temacie wydać opinie.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 23.04.2013 09:36

Ja używam Samsunga WB5500, jak dla amatora jakim jestem ja, w zupełności wystarczy :)
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 23.04.2013 09:42

Już wiem czemu nie ma Nikona - sorki

no więc my focimy Nikonem :) (inny)

:papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2013 10:06

Co do braku Nikona.
Mogę dopisać do listy ale wtedy całe dotychczasowe głosowanie stanie się mało miarodajne.
Mogę zmienić "inne" na "Nikon" ale to będzie jak wyżej.
Mogę zrobić ankietę od nowa (aktualizacja firm) jeśli jest taka potrzeba i macie ochotę się dalej bawić (jak tu)
Albo zostawić jak jest.

?
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 23.04.2013 10:16

Moim skromnym zdaniem dobrze jest jak jest :) i nie warto zmieniać czegokolwiek :)
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 23.04.2013 22:38

cronaturki napisał(a):Już wiem czemu nie ma Nikona - sorki
no więc my focimy Nikonem :) (inny)

Już wszystko jasne "foci" się, za przeproszeniem (cokolwiek to znaczy) - Nikonem, ale zdjęcia robimy, i tworzymy fotografie Canonem :lol: To przecież takie oczywiste :)
PS. Sarkazm zamierzony :twisted:
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 02.05.2013 17:29

Nikon D90 i 18-105VR + filtr polaryzacyjny np. :oczko_usmiech:
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 04.05.2013 23:36

A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 05.05.2013 10:34

TomKinS napisał(a):A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.

Ja wprawdzie nie mam nikona (jestem sonowcem :mrgreen: ale widziałem filmy z D90 i niestety widać, że jest to model dosyć stary... filmy nie wyraźne, nie ostre, nawet przy dobrym świetle...o wiele lepiej nagrywają filmy współczesne smartfony...

pod kątem filmów d90 wypada bardzo bardzo źle, natomiast zdjęcia z 18-105 wyglądały pięknie :)
iwwoj
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwwoj » 05.05.2013 14:51

rafgrzeg napisał(a):
TomKinS napisał(a):A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.

Ja wprawdzie nie mam nikona (jestem sonowcem :mrgreen: ale widziałem filmy z D90 i niestety widać, że jest to model dosyć stary... filmy nie wyraźne, nie ostre, nawet przy dobrym świetle...o wiele lepiej nagrywają filmy współczesne smartfony...
pod kątem filmów d90 wypada bardzo bardzo źle, natomiast zdjęcia z 18-105 wyglądały pięknie :)

Tak bardzo źle nie jest, ale uważam, że w D90 funkcja nagrywania filmów to tylko słaby dodatek. Oczywiście zdarzyło mi się nakręcić kilka ujęć, ale to nie to co w kamerze HD. Czytałem gdzieś, że w D90 to 780dpi a nie 1080dpi. Więc Nikon to aparat, a nie kamera do filmowania. Rzeczywiście sa lepsze lustrzanki i smartfony do krecenia filmów.
Pozdrawiam
Wojtek.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 05.05.2013 16:29

iwwoj napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):
Pozdrawiam, Tomasz.

Tak bardzo źle nie jest, ale uważam, że w D90 funkcja nagrywania filmów to tylko słaby dodatek. Oczywiście zdarzyło mi się nakręcić kilka ujęć, ale to nie to co w kamerze HD. Czytałem gdzieś, że w D90 to 780dpi a nie 1080dpi. Więc Nikon to aparat, a nie kamera do filmowania. Rzeczywiście sa lepsze lustrzanki i smartfony do krecenia filmów.
Pozdrawiam
Wojtek.

Nie wiem czy się nie mylę, ale to chyba było pierwsze lustro Nikona z możliwością nagrywania filmów (model chyba z 2008 roku), więc od filmów nie można wymagać zbyt wiele...porównując z możliwościami obecnych modeli
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.05.2013 16:38

Już w momencie wypuszczenia na rynek nie należała do zbyt zaawansowanych kamer:
D90 to pierwsza lustrzanka umożliwiająca nagrywanie filmów wideo, na dodatek Full HD. To jest właśnie moment, w którym wypada wyrazić zachwyt, bo chwilę później dowiadujemy się o kilku mankamentach. Nagrywa filmy, ale nie działa automatyczne ustawianie ostrości; nagrywa, ale maksymalne przymknięcie przysłony to f/8, przy czym musimy ustalić stopień przysłony „na sztywno” przed rozpoczęciem filmowania. Zaś zastosowany algorytm kompresji jest trochę zbyt mocny – obraz wideo czasami wydaje się nie do końca płynny.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone