.png)
.png)
TomKinS napisał(a):Witam, mój pierwszy wpis w tym temacie. I zacznę " od tyłu", a właściwie pytanie, z jakiego powodu, w rankingu firm, nie ma Nikona?
.png)

.png)
.png)
cronaturki napisał(a):Już wiem czemu nie ma Nikona - sorki
no więc my focimy Nikonem(inny)
.png)
.png)
TomKinS napisał(a):A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.
.png)
rafgrzeg napisał(a):TomKinS napisał(a):A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.
Ja wprawdzie nie mam nikona (jestem sonowcemale widziałem filmy z D90 i niestety widać, że jest to model dosyć stary... filmy nie wyraźne, nie ostre, nawet przy dobrym świetle...o wiele lepiej nagrywają filmy współczesne smartfony...
pod kątem filmów d90 wypada bardzo bardzo źle, natomiast zdjęcia z 18-105 wyglądały pięknie
.png)
iwwoj napisał(a):rafgrzeg napisał(a):TomKinS napisał(a):A cha, kolega z Nikonem, fajny sprzęt, i mam pytanie,( całkiem poważne) jak wychodzą filmy z tego aparatu? Ja jeszcze nigdy nie robiłem filmów cyfrówką, ale wiele dobrego o tym słyszałem. I mimo, że nie robiłem, to uważam tą możliwość za bardzo przydatną funkcję.
Pozdrawiam, Tomasz.
Ja wprawdzie nie mam nikona (jestem sonowcemale widziałem filmy z D90 i niestety widać, że jest to model dosyć stary... filmy nie wyraźne, nie ostre, nawet przy dobrym świetle...o wiele lepiej nagrywają filmy współczesne smartfony...
pod kątem filmów d90 wypada bardzo bardzo źle, natomiast zdjęcia z 18-105 wyglądały pięknie
Tak bardzo źle nie jest, ale uważam, że w D90 funkcja nagrywania filmów to tylko słaby dodatek. Oczywiście zdarzyło mi się nakręcić kilka ujęć, ale to nie to co w kamerze HD. Czytałem gdzieś, że w D90 to 780dpi a nie 1080dpi. Więc Nikon to aparat, a nie kamera do filmowania. Rzeczywiście sa lepsze lustrzanki i smartfony do krecenia filmów.
Pozdrawiam
Wojtek.
.png)
D90 to pierwsza lustrzanka umożliwiająca nagrywanie filmów wideo, na dodatek Full HD. To jest właśnie moment, w którym wypada wyrazić zachwyt, bo chwilę później dowiadujemy się o kilku mankamentach. Nagrywa filmy, ale nie działa automatyczne ustawianie ostrości; nagrywa, ale maksymalne przymknięcie przysłony to f/8, przy czym musimy ustalić stopień przysłony „na sztywno” przed rozpoczęciem filmowania. Zaś zastosowany algorytm kompresji jest trochę zbyt mocny – obraz wideo czasami wydaje się nie do końca płynny.