Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2009 21:01

Mibi napisał(a):....Trochę miałem obawy czy go kupować bo firma bez tradycji w foto ale poczytałem trochę opinii i dałem się skusić.....

Sony jako firma to może i tradycji w produkcie sprzętu foto nie ma.
Jest jednak małe "ale".....zapewne zauważyłeś na rynku brak od jakiegoś czasu marki KONICA-MINOLTA.
Sony ją kupiła razem z ludźmi, pomysłami i doświadczeniem :wink:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 05.06.2009 21:32

Piotrek
Tak, słyszałem o tym przejęciu ale i tak miałem obawy.
Największe zaufanie mam do firmy Canon ale ich aktualna oferta w aparatach jakoś mnie nie przekonuje. Natomiast z kamery Canona jestem bardzo zadowolony.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2009 09:34

Mam już 2 lustro ze stajni Sony, jedną analogową Minoltę i hybrydę H1. Do tej pory nie miałem problemów ze sprzętem nie licząc kalibracji układu AF w obecnie posiadanym A700. Nabrałem zaufania na podstawie doświadczeń, jak do tej pory pozytywnych. Następne co kupię :?: Jeśli nic się nie zmieni w moim światopoglądzie może fulfrejmowy A900 :)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 08.06.2009 08:35

Ja hybrydy R1 też musiałem się naumieć.
Ale ona dobrze traktowana odwdzięcza się dobrymi fotkami.
Z 14 bitów, przy odpowiednim pogięciu krzywej, można uzyskać
prawie-HDR.

Krzysztof
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.06.2009 09:06

Nie wiem jak wygląda to na dziś dzień, bo że tak powiem ostatnio średnio się kompaktami interesuję, ale swego czasu R1 to był Rolls Royce wśród hybryd. Po R1 długo długo nic i dopiero daleko zaczynał się peleton. W zasadzie R1 zdecydowanie bliższa była lustrzanek niż kompaktów (choćby wielkość matrycy APSc i doskonała optyka Zeissa), czasem jakością obrazu pokonując lustrzanki. :)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 08.06.2009 09:27

Rysio napisał(a):Nie wiem jak wygląda to na dziś dzień, bo że tak powiem ostatnio średnio się kompaktami interesuję, ale swego czasu R1 to był Rolls Royce wśród hybryd. Po R1 długo długo nic i dopiero daleko zaczynał się peleton.

Z tego co wiem to dalej tak jest. Nie ma następcy R1.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 08.06.2009 09:49

No nie ma następcy.
Gdyby była w nim jeszcze stabilizacja i lepsze makro,
to byłby aparat idealny.
Żałuję też innej zmarnowanej linii aparatów - Nikona m. in.995.
Ten łamany korpus był rewelacyjny, a makro nie miało sobie
równych. Późniejsze modele to już nie to.

Krzysztof
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 12.06.2009 19:28

Mniej popularna marka, na stanie 2 pentax-y k100d super i k20d ale juz powoli mysle o najnowszym K-7 , ostro miesza na rynku :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 12.06.2009 23:54

Ja mam obecnie Panasonic Lumix DMC-FZ50, nie narzekam ale myślę o zakupie lustrzanki.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.06.2009 09:10

kw napisał(a):...Gdyby była w nim jeszcze stabilizacja i lepsze makro,
to byłby aparat idealny...

Stworzenie "aparatu idealnego" wcale nie byłoby takie trudne - księgowi jednak nigdy do tego nie dopuszczą :wink:

PZDR
aldik123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aldik123 » 27.06.2009 13:39

bazyl napisał(a):głos oddałem ne ten którego zakupu dokonałem po konsultacji z mości Voluminem :wink: kupiłem w promocji Nikon coolpix 3100 , malutki , prosty i fajowo robi zdjęcia . Wcześniej miałem smiena 8m , jakiegoś analogowego Samsunga ale go posiałem po pijaku , teraz mam jeszcze Practicę 900AF , którą sprezentuję chrześniakowi na gwiazdkę . A Ty Ewcia czym pstrykasz ?

ja mam nikona coolpixa 8800
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 14.08.2009 19:18

Mi również marzy się przesiadka z kompakta. Zastanawiałam się nad kupnem nikona D90 ale wychodzi trochę sporo jak dla początkującego z lustrzankami (a nuż sobie nie poradzę...). Kuszą też dobre opinie o Sony A. Trochę mam obawy przez tą ich wielką kampanię reklamową, że może kit ludziom wciskają, ale że i na mnie też reklama zadziałała to myślałam nad kupnem A350 lub A380.
Coś mi poradzicie? Do tej pory zdjęcia robiłam Kodakiem EasyShare Z740 ale widzę jakie ma niedociągnięcia i chciałabym coś więcej. Zwłaszcza nocą.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.08.2009 06:43

Twiga napisał(a): ... myślałam nad kupnem A350 lub A380.

W zupełności wystarczy trzechsetka, a jeżeli nie wykorzystasz LiveWiev - nawet dwusetka.
Odpowiedniki z tej nowej serii (230, 330) od poprzedników różnią się tylko,
oprócz wyższej ceny :D, możliwością użycia tańszych kart, złączem HDMI
i, wg mnie, dużo gorszą obudową.
No, ale tobie, jako przesiadającej się z kompakta i posiadającej mniejsze dłonie - może to odpowiadać.
Jednakowoż, za taką cenę, dostajesz optykę i mechanikę Minolty oraz elektronikę Nikona.
No i, w przypadku trzechsetki - najlepsze LV na rynku.

pzdr
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 21.08.2009 15:31

Dzięki za odpowiedź. :) A jakiś filtr polaryzacyjny mi polecisz? Nie wiem na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.08.2009 16:09

Twiga - zmiana aparatu to "temat rzeka"... czasem lepiej nie wchodzić w szczegóły :wink:

Ja mogę Ci uczciwie powiedzieć, że według mojej najlepszej wiedzy absolutnie nie ma to żadnego znaczenia jakiej marki kupisz sobie pierwszą lustrzankę - bo każda (z danego segmentu) będzie równie dobra do amatorskiego wykorzystania.

Aparat w procesie robienia zdjęć to mz tylko 10%, już 40 % to obiektywy - a reszta dzieje się tylko w Twojej głowie i serduchu :lol: . Na samym końcu jest jeszcze oczywiście obróbka - tu system nie ma już jednak absolutnie żadnego znaczenia - na zbliżonej jakości obiektywach jedynka Ds canona (nowa za ok. 25 000zł) wypluje z siebie prawie takiego samego jpeg'a jak np. kasetka pentaxa (używki po 800zł). Jedynka zrobi tylko więcej zdjęć w serii oraz pewniej i szybciej ustawi ostrość.

Acha - kitowa optyka także jest we wszystkich systemach na zbliżonym poziomie, a jeżeli fotografia bardziej Cię zainteresuje to i tak prędzej czy później się jej pozbędziesz razem z tym pierwszym body :wink:

Jak sama widzisz - to co kupisz nie ma jakiegoś większego znaczenia, więc generalnie luz.

Przed ewentualnym kupnem ND60/90 weź sobie tylko kilka surowych zdjęć (jpeg) do domu i na spokojnie sprawdź czy odpowiada Ci ich kolorystyka - najlepiej porównać to z fotkami z innej puszki (można też poszukać klatek do porównania w sieci ale tu często trafiają zdjęcia wprawnie obrobione, które nic Ci nie powiedzą).

To są dobre aparaty ale mz kolorki z nowych CMOS'ów (matryc) nikona są w jotpegach, no, takie trochę "specyficzne" - ale może to być tylko kwestia gustu.

Co do polara - fioletowa hoya mz daje radę. Zdjęcia nocne to oczywiście statyw i zabawa na nim - reszta jak za dnia.

PZDR

PS
Sprzedawcy w sklepach będą Ci polecać tę markę na której maja najwyższą prowizję za sprzedaż - tak, że w jednym sklepie najlepsze będzie np. S, a w drugim N :mrgreen: Na forach zaś z reguły każdy chwali to co ma :lol:
Ostatnio edytowano 21.08.2009 21:07 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 127
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone