napisał(a) volumen » 27.11.2007 11:45
maciek1956 napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):Ja Pentaxa nigdy w rękach nie miałem
to się nie wypowiadam
To też jest odpowiedż, ale tylko na część pytania, proszę o radę jeszcze

--co kupić, jestem zielony (to nie jest aluzja) w temacie nowinek foto
Przede wszystkim musisz się określić co potrzebujesz. Do czego to będzie, czy faktycznie chcesz lustrzanki, czy jesteś gotowy jeść przez najbliższe 10 lat chleb ze smalcem
Acha... i ile chce wydać.
Pentax ma u Ciebie mały plusik - bo masz już jakieś szkło i doświadczenie z marką.
Ale jest jeszcze Canon, Nikon, Olympus, Samsung i Sony. Któryś ma 17 pixeli więcej od drugiego, inny wbudowane kino domowe, jeszcze inny po każdym udanym zdjęciu przemawia do Ciebie słodkim głosikiem Dody: stary, ale zrobiłeś mniamniuśne zdjęcie. Są też takie, co ponoć potrafią zaparzyć kawę.
I chyba mają nawigację satelitarną.
Jest jeszcze jedno, co bez wątpienia je łączy - da się nimi robić piękne zdjęcia.
Jeżeli zdecydowałeś się na lustrzankę, a nie zamierzasz w przyszłości wyjść poza 2-3 obiektywy, to najlepiej idź do jakiegoś Media Markt i pomacaj każdą z lustrzanek. Jak poczujesz to dziwne ciepło w okolicy serca, a ręce zaczną Ci drżeć - to jest to... No, chyba, że aparat ma włączoną redukcję drgań
Jeremy Clarkson twierdzi, że maszyny mają duszę. Zgadzam się z nim. Twoim zadaniem jest ją odnaleźć.
P.S.
I nie daj się marketingowcom! Potrafią wmówić, że ten mały przycisk na tylnej ściance z napisem: help jest niezbędny do zrobienia zdjęcia.