Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 25.11.2007 16:18

Rysio napisał(a):Podejrzewam, że to szkiełko to tak w cenie kilku pięter bloku w którym mieszkasz :lol: :wink:

Myslisz się. Właśnie kupuję mieszkanie, cena = 4300/ zł. m2. x 65 m2 = 279500 zł. Mieszkanie "goło i wesoło", stan surowy tzn. tylko drzwi wejsciowe i okna. Reszta nic, nie ma sanitariatów, nie ma nawet gniazdek ( kable wystają ze ściany). Rysio .. za tą cenę to śmiało postawiłbym sobie niezły dom. Ale potrzeba mieszkanie a nie dom.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 25.11.2007 17:35

kawo napisał(a):
Właśnie kupuję mieszkanie, cena = 4300/ zł. m2.

Zazdroszczę ja płacę 6700 za metr......
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.11.2007 19:55

Kawo, nie sądzę żeby udało Ci się kupić wspominany obiektyw za niecałe 300 tyś. Seryjne, profesjonalne obiektywy dochodzą cenowo do 100 tyś E, Zeiss 1700/4 był wykonany jako 1 sztuka z tego co wiem :lol: a zaufaj chłopaki w Zeissie za darmo do pracy nie chodzą :wink:

Ps. Za mieszkanie w "króliczoku" z pewnością bym tyle kasy nie wydał :wink:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 25.11.2007 20:08

arekwroc napisał(a):
kawo napisał(a):
Właśnie kupuję mieszkanie, cena = 4300/ zł. m2.

Zazdroszczę ja płacę 6700 za metr......

:D :D :D .. umowę ze spółdzielnią zawarłem w 2005 r. ( czasem jednak mam szczęście) :D :wink:

Rysio .... zapewne masz rację. Jednak są osoby co wolą tylko mieszkanie i żaden dom ich nie interesuje. Ja (tak sie składa) mam jedno i drugie ale w wiekszości mieszkam (przebywam) w bloku.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 25.11.2007 21:04

Rysio napisał(a):
volumen napisał(a):Taa... wychodzisz z takim na Kasprowy i robisz fotki toplessów w Chorwacji ;)

To achieve the highest possible image quality, the customer decided on the Hasselblad 203FE 6x6cm medium format camera and ZEISS lenses as the best combination for his special needs.

Czyli po podliczeniu może wyjść, że Andrzejowy SP-550UZ, ma podobny zakres końcowy :wink:

Dokładnie, to x21 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.11.2007 08:16

Czyli pomyliłem się o "3" bez liczenia :lol: :wink: Do dupy ten Hassel + 1700/4, do Olka dołożyć by telekonwerter i wychodzi 30,6 na długim końcu i waży całość tyle co flaszka piwa a nie ponad ćwierć tony. Kawo ma rację lustrzanki są do dupy :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.11.2007 15:39

Mam problem---zgubiłem aparacik Sony DSC P 12, mały, poręczny, dobry do paska, zdjęcia jakie robi dobrze wiem .
W swoich zasobach znalazłem Pentax MZ-50 (analog), nie wiem co z nim zrobić, zostawić, sprzedać (tylko czy warto za grosze :?: ). Mam w nim obiektyw SIGMA ZOOM 20-200 mm, DL HYPERZOOM MACRO, ASPHERICAL IF.
Co robić :?: Czy ten obiektyw nadaje się do cyfry, czy można kupić sam aparat (bez obiektywu) :?: :D
Czy stratę "Soniaczka" mam traktować jako znak, ze już czas wrócić do lustrzanki :?:
Liczę na fachowców :D
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.11.2007 16:25

maciek1956 napisał(a):Mam problem---zgubiłem aparacik Sony DSC P 12, mały, poręczny, dobry do paska, zdjęcia jakie robi dobrze wiem .
W swoich zasobach znalazłem Pentax MZ-50 (analog), nie wiem co z nim zrobić, zostawić, sprzedać (tylko czy warto za grosze :?: ). Mam w nim obiektyw SIGMA ZOOM 20-200 mm, DL HYPERZOOM MACRO, ASPHERICAL IF.
Co robić :?: Czy ten obiektyw nadaje się do cyfry, czy można kupić sam aparat (bez obiektywu) :?: :D
Czy stratę "Soniaczka" mam traktować jako znak, ze już czas wrócić do lustrzanki :?:
Liczę na fachowców :D

Wielką zaletą systemu Pentax jest fakt, że absolutnie każdy obiektyw wyprodukowany pod ten system, czy to manualny, czy z autofokusem będzie działał z cyfrowym korpusem. Mało tego - przy manualnym ostrzeniu będzie potwierdzenie "złapania" ostrości.
Minusem, ale tylko w Polsce, jest mniejsza popularność systemu, choć to się powoli zmienia. Co to znaczy? Drogie, oryginalne obiektywy. O ile nie masz zamiaru tworzyć jakieś imponującej kolekcji obiektywów Pentaxa, a masz ochotę wrócić do źródeł, czyli pobawić się na manualne obiektywy, świetne obiektywy w cenie skrzynki piwa, to polecam.
Polecam zaglądnąć na forum Pentaxa, choćby by zobaczyć, jak powinno wyglądać wzorowe forum foto :) - http://manufactura.home.pl/p-pl/index.php

I jeszcze ciekawy artykuł o Pentaxie
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2007 10:55

Odpowiedż Volumena jest pozytywna, a gdzie Rysio :?: , Leszek :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.11.2007 11:01

Ja Pentaxa nigdy w rękach nie miałem :oops: to się nie wypowiadam :oops:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 27.11.2007 11:12

zanim zwiazalem sie z olympusem pentax k100 byl mocno brany pod uwage, lecz wygral olek e330 ze wzgledu na podglad na zywo i ruchomy telewizor.

ps.
lustra samsunga to nic innego jak pentax
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2007 11:15

Leszek Skupin napisał(a):Ja Pentaxa nigdy w rękach nie miałem :oops: to się nie wypowiadam :oops:

To też jest odpowiedż, ale tylko na część pytania, proszę o radę jeszcze :D--co kupić, jestem zielony (to nie jest aluzja) w temacie nowinek foto
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.11.2007 11:45

maciek1956 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Ja Pentaxa nigdy w rękach nie miałem :oops: to się nie wypowiadam :oops:

To też jest odpowiedż, ale tylko na część pytania, proszę o radę jeszcze :D--co kupić, jestem zielony (to nie jest aluzja) w temacie nowinek foto

Przede wszystkim musisz się określić co potrzebujesz. Do czego to będzie, czy faktycznie chcesz lustrzanki, czy jesteś gotowy jeść przez najbliższe 10 lat chleb ze smalcem ;)
Acha... i ile chce wydać.
Pentax ma u Ciebie mały plusik - bo masz już jakieś szkło i doświadczenie z marką.
Ale jest jeszcze Canon, Nikon, Olympus, Samsung i Sony. Któryś ma 17 pixeli więcej od drugiego, inny wbudowane kino domowe, jeszcze inny po każdym udanym zdjęciu przemawia do Ciebie słodkim głosikiem Dody: stary, ale zrobiłeś mniamniuśne zdjęcie. Są też takie, co ponoć potrafią zaparzyć kawę.
I chyba mają nawigację satelitarną.
Jest jeszcze jedno, co bez wątpienia je łączy - da się nimi robić piękne zdjęcia.
Jeżeli zdecydowałeś się na lustrzankę, a nie zamierzasz w przyszłości wyjść poza 2-3 obiektywy, to najlepiej idź do jakiegoś Media Markt i pomacaj każdą z lustrzanek. Jak poczujesz to dziwne ciepło w okolicy serca, a ręce zaczną Ci drżeć - to jest to... No, chyba, że aparat ma włączoną redukcję drgań ;)
Jeremy Clarkson twierdzi, że maszyny mają duszę. Zgadzam się z nim. Twoim zadaniem jest ją odnaleźć.

P.S.
I nie daj się marketingowcom! Potrafią wmówić, że ten mały przycisk na tylnej ściance z napisem: help jest niezbędny do zrobienia zdjęcia.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.11.2007 12:04

volumen napisał(a): jeszcze inny po każdym udanym zdjęciu przemawia do Ciebie słodkim głosikiem Dody: stary, ale zrobiłeś mniamniuśne zdjęcie. Są też takie, co ponoć potrafią zaparzyć kawę.
Jak poczujesz to dziwne ciepło w okolicy serca, a ręce zaczną Ci drżeć - to jest to... No, chyba, że aparat ma włączoną redukcję drgań ;)
Jeremy Clarkson twierdzi, że maszyny mają duszę. Zgadzam się z nim.
.

Taki aparat to pewnie znajdziesz w sex shopie. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2007 12:11

Maćku1956

Jeśli nie jesteś zainteresowany "lustrem" lub "małpką" to kup "hybrydę"
Mnie tu na forum polecono aparat firmy Panasonic i jestem zadowolony z zakupu.

Kupiłem Panasonic Lumix FZ8

A jest już nowszy Panasonic Lumix FZ18

Opis Panasonica FZ18
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone