Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak ustawić GPS auto mapa 6,5

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 06.07.2010 09:09

Ja jestem podobnego zdania co fasi choć nie byłbym tak szorstki w ocenie. Sądzę że używając nawigację należy rozumieć jej działanie i wiedzieć jak samemu wytyczyć tracę. W przeciwnym razie może to przynieść więcej problemów niż korzyści.

Co będzie jak nagle się zawiesi i trzeba będzie ustawić trasę od nowa?
Co będzie jak się okaże, że fragment jest nie przejezdny, a nawigacja będzie uparcie przez niego prowadzić?
Co będzie jak przejedziemy "obok" wyznaczonego punktu trasy i każe nam zawracać?
Co będzie jak będziemy zmuszeni zmienić wcześniej wytyczoną trasę?

Mało to razy słyszymy jak kogoś nawigacja wyprowadziła do lasu? To w 90% przypadkach nie błędy mapy, tylko złe ustawienia trasy.
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 06.07.2010 14:02

1. Nigdy do końca nie ufam GPS-owi.
2. Żona trzyma papierową mapę i co jakiś czas kontroluje panią/pana z GPS-a.
3. GPS niesamowicie ułatwia przejazd przez miasta, szczególnie nieznane.
4. Zawsze włączam "ponowne przeliczanie trasy".
5. Gdy GPS każe skręcić "pod zakaz" lub w "ślepą", jadę po swojemu (żonowemu), a GPS wytycza nową trasę.
6. Zawsze wyłączam "drogi gruntowe".
7. GPS informuje mnie o pozostałej odległości i przybliżonym czasie do końca podróży.
8. Na mapie GPS widać przebieg drogi, która jest przede mną, co jest wyjątkowo przydatne np. w nocy.
9. Przed podróżą wstukuję sobie (lub zapisuję) znalezione np. w internecie lub na forach interesujące współrzędne i na miejscu bezbłędnie trafiam do ciekawych miejsc.
10. Każdy GPS jest tak mądry jak jego użytkownik.

Dzięki tym zasadom póki co jeszcze nie wylądowałem w jeziorze i nie zakopałem się w nocy w lesie. W ubiegłym roku GPS wybawił nas z kłopotu - podczas ogromnej, nocnej nawałnicy, kiedy prawie nie dało się jechać znalazłem w POI namiar na pobliski kemping i "jak po sznurku" do niego trafiliśmy. W wynajętym domku bez kłopotu i wygodnie przespaliśmy do rana.

Od lat jeżdżę z iGO - moim zdaniem jest to najbardziej przyjazna i dokładna mapa jaką używałem. AutoMapa i MapaMap nawet nie ma tylu dróg w Polsce co iGO, o zagranicy nie wspomnę.

To tak i na temat i nie na temat, ale trochę w obronie użytkowników nawigacji.
zbynek
Globtroter
@ to ja Ewa

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbynek » 06.07.2010 22:52

Droga Ewo! Co do meritum to się z Tobą zgadzam. Często też tak robię. Ale co to znaczy "utwarzam"? :? Czy nie prościej tworzę? Podobnie jest ze słowem "zakupuję". Powinno być "kupuję". Zakupić to czasownik dokonany i nie występuje w czasie teraźniejszym.
Przepraszam jeśli Cię uraziłem.
Pozdrawiam
Zbynek
jarojar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarojar » 07.07.2010 11:47

Ja dzielę trasę na kilka etapów , wpisanie całej trasy może czasem skomplikowac podróż . Jeżdżę zawsze przez Węgry trasą 86 i AM w całości nie wyznaczy tej trasy ze względu na to iż częśc trasy pokonujemy drogami płatnymi , a częśc nie . I etap DOM-Bratysłąwa(drogi płatne) , II etap Bratysława - Redics (załączam drogi bezpłatne uwaga bo AM prowadzi przez Austrię dlatego dajemy przez Janossomorija i Csorna) III etap Redics - Mursko Sredisce (daję bezpłatne omijam autostradę w Słowenii) IV etap Mursko Sredisce - cel podróży ( drogi płatne).
borut
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) borut » 25.07.2010 08:48

A propos Automapy,

Mam bardzo mało miejscowości w Chorwacji ( ver. 6.5.0 ), w zasadzie same główne. Czy muszę dograć jakiś plik czy jest inny sposób na to aby pojawiły się wszystkie jak w PL ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2010 10:28

Mam bardzo mało miejscowości w Chorwacji ( ver. 6.5.0 ), w zasadzie same główne

AM właśnie tak ma :cry: i nie ma sposobu żeby coś dograć :cry:
darajawahusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darajawahusz » 25.07.2010 10:53

tez jezdze na AM 6.5.0 i jesli chodzi o siatke dróg w Cro to nawet te polne są naniesione , jezdziłem na rożne plaże własnie takimi kamienistymi drogami.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi