Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak najszybciej z Warszawy?? HU czy AT??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamilsson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilsson » 16.05.2008 10:22

witam,
Doswiadczonych cromaniakow prosze o porade,jak najszybciej dojechac na Rab.Viamichelin podaje ze przez Austrie i Sowenie,z kolei ktos pisal w innym watku o budowie autostrady przed Mariborem(prawda to ?),zastanawiam sie w takim razie jak jechac,ludzie poradźta :lol:
waldek_pap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek_pap » 16.05.2008 12:11

My też jedziemy z Warszawy na Rab.
Zastanawiam się nad drogą prze Bratysławę
następnie Węgry ( nocleg przed granicą )
i następnego dnia rano drogą A4 itd. na RAB.
Przez Węgry jedzie się zapewne wolniej.
Ostatnio edytowano 16.05.2008 15:03 przez waldek_pap, łącznie edytowano 1 raz
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 16.05.2008 13:18

Do tej pory poza sezonem i w sezonie w środku tygodnia to najszybciej przez Żylinę,Bratysławę, Eisenstadt, Graz, Maribor, Krapinę. Natomiast teraz po wprowadzeniu winiet (od 1 lipca) w Słowenii to lepiej przez Węgry drogą nr 86 wielokrotnie tu opisywaną. Nalepiej poczekać na opinie powracających w czerwcu i na poczatku lipca, będzie to najlepsza informacja.
Pozdrawiam
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 16.05.2008 20:01

Najprościej, według mnie oczywiście, z W-wy przez Brno (CZ), Wien, Graz itd.
Czesi popracowali nad nowymi odcinkami autostrady i zaraz za Cieszynem już się na nie wpada.
Problemem mogą być roboty przy nowej trasie od Mikulov do Wiednia.
Wracałem po Wielkanocy z nart i robota idzie pełną parą !!!
pablowawa74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablowawa74 » 25.05.2008 22:21

ja jechałem i pojadę w tym roku przez węgry - pusta trasa i wskakujesz na autostradę w chorwacji prawie zaraz za granicą węgry/chorwacja

jadę w lipcu w piątek/sobota i wracam sobota/niedziela - omija się w ten sposób główne natężenie ruchu i korki na trasie przez słowenię (nie jechałem tamtędy ale na forum było o tym wiele razy)
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 26.05.2008 08:06

Cieszyn( obwodnica autostradowa Czeskiego Cieszyna i dalej do granicy ze Słowacją bez winiety)
Słowacja (wineta- autostrada zaczyna się za Zyliną)
Węgry (wprawdzie jedziemy kawałek autostradą ale jest to odcinek bezpłatny dla sam osobowych) a później zjeżdzamy z autostrady przy Mosonmagyaróvár, Węgry słynną 86 ( E65) do(M7) Letenye(bezpłatna).
Dalej Chorwacja Autostrada
Tą trasę polecam wszystkim od Krakowa do Wrocławia i północna Polska. Według mnie jest to najbardziej komfortowa trasa.
Zdecydowanie odradzam opcję przez Austrię -chociaż jeden raz warto zobaczyć :?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.05.2008 08:46

pablowawa74 napisał(a):ja jechałem i pojadę w tym roku przez węgry - pusta trasa i wskakujesz na autostradę w chorwacji prawie zaraz za granicą węgry/chorwacja
jadę w lipcu w piątek/sobota i wracam sobota/niedziela - omija się w ten sposób główne natężenie ruchu i korki na trasie przez słowenię (nie jechałem tamtędy ale na forum było o tym wiele razy)

Obawiam się że po wprowadzeniu winiet przez Słoweńców korki przeniosą się na węgierską drogę 86.
Ostatnio edytowano 26.05.2008 09:24 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.05.2008 08:56

Cezaryna napisał(a):Najprościej, według mnie oczywiście, z W-wy przez Brno (CZ), Wien, Graz itd.
Czesi popracowali nad nowymi odcinkami autostrady i zaraz za Cieszynem już się na nie wpada.
Problemem mogą być roboty przy nowej trasie od Mikulov do Wiednia.
Wracałem po Wielkanocy z nart i robota idzie pełną parą !!!

..zdecydowanie lepiej przez Znojmo niż przez Mikulov....
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.05.2008 09:14

surfing napisał(a):Zdecydowanie odradzam opcję przez Austrię -chociaż jeden raz warto zobaczyć :?

dlaczego ?
mara_28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mara_28 » 26.05.2008 09:44

[quote="waldek_pap"]My też jedziemy z Warszawy na Rab.

Ja znalazłam na forum taki wybór tras:

1. Macelj - Zagrzeb - Karlovać- Zuta Lokva (opłata za autostradę 90 kun ! ) ( pół godzinki hiper serpentyn w górach ) - Senj - Jablanać - Rab
2. Rupa - Rijeka - Senj - Jablanać - Rab

Kiedy wyruszacie na Rab?
My z Płocka sie wybieramy w nocy z 6/7 lipca albo opcja kilka dni wcześniej wczesniej w nocy 2/3 lipca
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.05.2008 09:47

Jablanac, Karlovac (bez zmiękczeń - "kreseczek")
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 26.05.2008 13:28

slawek66 napisał(a):
surfing napisał(a):Zdecydowanie odradzam opcję przez Austrię -chociaż jeden raz warto zobaczyć :?

dlaczego ?

Bo duży ruch możliwe korki, góry i tunele, różnice poziomów do 800metrów(uszy), a jadąc w górach po autostradzie nawet przepisowo (100km/h) pasażerowie czują się jak na kolejce górskiej :roll:
A poza tym uwielbiam kuchnię Węgierską
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2008 18:31

slawek66 napisał(a):

Eeeeeee,nie przesadzaj z tymi górami ,góry owszem są ale dopiero za Klagenfurtem(Cromaniaków to nie dotyczy) ,jechałem przez Austrię parę razy i chciałem zobaczyć trochę Alp i co porażka(w oddali widać jakieś szczyty) , w Polsce są większe górki niż po drodze do Cro , rzadko kiedy musiałem redukować do 4-ki ,a o kolejce górskiej o której wspominasz to można pomarzyć.Więc nie strasz ludzi ,droga jest naprawdę spoko :wink:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.05.2008 18:44

surfing napisał(a):Bo duży ruch możliwe korki, góry i tunele, różnice poziomów do 800metrów(uszy), a jadąc w górach po autostradzie nawet przepisowo (100km/h) pasażerowie czują się jak na kolejce górskiej :roll:

Waść przesadzasz ;)
Jak chcecie zobaczyć nieco górek to proponuję w drodzę na Istrię jechać do Klagenfurtu a stamtąd na przełęcz Loibl/Lubelj na granicy słoweńskiej - stamtąd zjechać do Lublany.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 26.05.2008 20:14

szaki17 napisał(a):
slawek66 napisał(a):

Eeeeeee,nie przesadzaj z tymi górami ,góry owszem są ale dopiero za Klagenfurtem(Cromaniaków to nie dotyczy) ,jechałem przez Austrię parę razy i chciałem zobaczyć trochę Alp i co porażka(w oddali widać jakieś szczyty) , w Polsce są większe górki niż po drodze do Cro , rzadko kiedy musiałem redukować do 4-ki ,a o kolejce górskiej o której wspominasz to można pomarzyć.Więc nie strasz ludzi ,droga jest naprawdę spoko :wink:

Dawniej też jeździłem przez Austrię, ale po pierwszym przejeździe przez Węgry cała rodzinka stwierdziła że ,,to jest to"
Ale każdy powinien spróbować co mu lepiej pasuje.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone