napisał(a) hugo_stiglitz » 20.08.2024 15:40
Witam wszystkich!
W tym roku urlop dopiero poza sezonem (pracuje w branży turystycznej), bardzo tęsknie za Chorwacją (byłem już 3 razy, pierwszy raz jeszcze pod koniec lat 90 jako młody chłopak) i chciałbym się wybrać na ok. 10 dni w październiku. Więc żeby liznąć jeszcze trochę ciepełka (chociaż nie nastawiam się na upały, których zresztą nie lubię) to celuję w rejony od Splitu w dół. Jestem po pierwszych poszukiwaniach kwatery i zasadniczo jestem trochę w szoku z podejściem do wynajmu poza sezonem. Nie oczekuję, że ktoś wynajmie mojej rodzinie lokum za 20 EUR za dobę, ale jako osobę z branży turystycznej trochę dziwi mnie, że różnica w cenie sierpień vs październik to najczęściej 10 EUR - kiedy od połowy września chałupa stoi pusta.
Nie wiem, może to moje „cebulactwo”, ale żeby za kwaterę w standardzie późnego Gierka, w jakiejś wiosce za Makarską płacić 100 EUR czy 120 EUR za dobę w październiku to chyba dużo. Porównuję to z Grecją, gdzie na Chalkidiki w tym terminie mam fajną, świeżą kwartę za 1700 zł na 9 nocy.
Zawsze tak to wygląda poza sezonem w Cro?