Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HVAR, a zwiedzanie Dalmacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasiekmotyczka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiekmotyczka » 14.06.2011 23:30

Witam,
siedzę na forum już parę dni i czytam czytam czytam :)... Dzięki Ci Boże za to wspaniałe forum !!!
Pierwszy raz wybieramy się samochodem na Chorwację. My tzn. ja, mąż i 4 letnia córka.
Uparłam się na Dalmację, najchętniej blisko Dubrovnika ale żeby nie jechać tak za pierwszym razem w najdalszy zakątek ostatecznym naszym wyborem jest Hvar.
Piszę żeby się Was poradzić. Czy Hvar jest dobrym wyborem jeżeli w planach mamy zwiedzanie. Moje wyznaczone minimum to : Szybenik, Vodice, Trogir, Makarska i może Dubrovnik. Nie wiem ile dni przeznaczymy na to zwiedzanie bo ja najchętniej pojechałabym na 14 dniową wycieczkę krajoznawczą , więc... jak myślicie. Czy jeżeli nie myślimy przez 2 tygodnie leżeć plackiem na plaży w Hvar to warto tam szukać noclegu czy lepiej w okolicach Splitu. Podobno Hvar jest przepiękna i myślę, że można parę razy zainwestować w przeprawę promem dla tego miejsca. Problem w tym, że nawet nie wiem ile taka przeprawa kosztuje. Może jak się dowiem to Hvar jednak wyda się mniej piękna :? . To jedna sprawa...
Następna...
Jeżeli już się zdecydujemy na wyspę to gdzie najlepiej szukać noclegu? (chcemy jechać w ciemno)
Gdzie są urokliwe plaże, fajne knajpki i piękne stare miasto albo port na wieczorne spacery.0 :wink:
Proszę serdecznie o wyrozumiałość. Wiem, że jest wyszukiwarka na forum ale mam nadzieję, że znajdziecie chwilkę i odpowiecie na moje pytania. Czekam z niecierpliwością
zgred1971
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgred1971 » 15.06.2011 00:12

witaj
My co prawda jedziemy za kilka tygodni po raz pierwszy !!! do Chorwacji i nie wiele mogę Ci podać informacji z tzw autopsjii, lecz internet mam zryty wszerz i wzdłuż wiec chciałbym Ci pomóc chociaż w jednej kwestii tzn. ceny promów.
Poniżej masz link do stronki JADROLINIJI z podanymi cennikami polaczeń lokalnych
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1338

a tu podaję link do pliku pdf z tej samej strony gdzie masz podane jasno co i za ile: (Ciebie chyba będzie interesować linia Drvenik - Sućuraj łącząca wyspę Hvar ze stałym ladem w najkrótszym miejscu.

http://www.jadrolinija.hr/pdfs/splljeto11.pdf ceny w kunach :)

Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2011 06:56

Dubrovnik i Trogir, owszem do zrobienia wycieczki z wyspy (Dubrovnik autem z przeprawą przez Drvenik; Trogir tylko drogą morską lub morską plus autobus); ale reszta.. hm... chyba, że po drodze ten Šibenik.. W Vodicach nie masz, co zwiedzać, podobnie w Makarskiej.. Podałabym kilka innach miejsc w okolicy zdecydowanie 100 razy bardziej wartych wycieczki ( np. po drodze do Dubrovnika Trsteno i Ston lub Modra Špilja- Biševo np. z w.Hvar) ...
Jednakże, jeśli priorytetem są wycieczki po lądzie, to wyspa Hvar nie jest najlepszym pomysłem; przeprawy promowe są czasochłonne i nie tanie.. Powiem szczerze, że na samo zobaczenie wyspy te 14 dni to wcale nie za dużo... Zalecam weryfikację planów (albo w jedną , albo w drugą stronę; tzn. albo zmiana miejsca kwaterowania tzn. wypadowego, albo korekta miejsc do zwiedzenia poza wyspą; ewentualnie podzielenie urlopu na dwie częsci: tydzień stacjonowania na lądzie, tydzień na wyspie)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15.06.2011 12:16 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 15.06.2011 08:15

Gdy trzy lata temu byliśmy po raz pierwszy na Hvarze, zdołaliśmy zmusić się tylko do jednej wycieczki - do Splitu, i to bez samochodu. Jeśli zatem zależy Wam bardziej na zwiedzaniu atrakcji umiejscowionych na stałym lądzie, to Hvar IMHO nie jest najlepszym wyborem.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone