Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

gotówką za apartman

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janos
Globtroter
gotówką za apartman

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 04.08.2026 15:52

Cześć, jadę kolejny raz do HR, mam dwa noclegi z czego jeden u sprawdzonego gospodarza a drugi u nowego. U starego zawsze płacę resztę przelewem po przyjeździe. Jak zapytałem nowego czy na miejscu resztę ceny chce gotówką czy przelewem to odpisał że łatwiej będzie gotówką. To jest 900 euro i tak się zastanawiam czy obecnie nadal w większości płacić się na miejscu gotówką? Przelew to jednak zawsze pewne potwierdzenie że zapłaciłem, a tak na gębę to ryzyko że powie np że nie zapłaciłem. Czy macie jakiś sposób na potwierdzenie wpłaty gotówką? Czy przesadzam i nie martwić się na zapas? A może powiedzieć mu że zapłacę jednak przelewem co? I tak biorę gotovine ale żeby jeszcze na apartmana targać tyle to mi się nie uśmiecha.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 04.08.2026 16:23

Chyba jednak przesadzasz:)
Gotówka jest lepsza z kilku powodów, jednym z nich jest taki dla którego Ty nie chcesz kupić więcej euro - żart :)
Ale nie masz co się przejmować, ja akurat zawsze trafiam że chcą gotówkę i nie ma najmniejszych problemów.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.08.2026 16:24

janos napisał(a):Cześć, jadę kolejny raz do HR, mam dwa noclegi z czego jeden u sprawdzonego gospodarza a drugi u nowego. U starego zawsze płacę resztę przelewem po przyjeździe. Jak zapytałem nowego czy na miejscu resztę ceny chce gotówką czy przelewem to odpisał że łatwiej będzie gotówką. To jest 900 euro i tak się zastanawiam czy obecnie nadal w większości płacić się na miejscu gotówką? Przelew to jednak zawsze pewne potwierdzenie że zapłaciłem, a tak na gębę to ryzyko że powie np że nie zapłaciłem. Czy macie jakiś sposób na potwierdzenie wpłaty gotówką? Czy przesadzam i nie martwić się na zapas? A może powiedzieć mu że zapłacę jednak przelewem co? I tak biorę gotovine ale żeby jeszcze na apartmana targać tyle to mi się nie uśmiecha.

Przesadzasz i martwisz się na zapas.

Gotówka to powszechnie akceptowana forma płatności za apartmany w Chorwacji, chociaż coraz częściej można też płacić przelewem (zwłaszcza Revolutem, bo wielu Chorwatów go ma). Przelewy na ich chorwackie konta bankowe nie są przez nich chętnie przyjmowane, ze względów chyba oczywistych ;)

Spośród wszystkich moich wyjazdów może ze 2 czy 3 razy płaciłem Revolutem, reszta (oprócz zaliczki) gotówką na miejscu, bez żadnych potwierdzeń i niepotrzebnych papierków. Nigdy nie było najmniejszych problemów.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.08.2026 17:17

Na kilkanaście moich wyjazdów zawsze płaciłem gotówką. Tylko mała uwaga. Zawsze płaciłem na koniec pobytu. Może nie w dniu wyjazdu, bo zwykle wyjeżdżamy rano. Ostatni wieczór to najczęstszy czas rozliczeń. Z tego co pamiętam to chyba zawsze dostawałem rachunek.
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 04.08.2026 17:35

Dzięki za info, no ten gościu chce w dniu przyjazdu całość gotówką, mam go przycisnąć że zapłacę przed wyjazdem?
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.08.2026 18:03

janos napisał(a):Dzięki za info, no ten gościu chce w dniu przyjazdu całość gotówką, mam go przycisnąć że zapłacę przed wyjazdem?

Nie wiem. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ktoś tego żądał. Czasem proponowałem zapłatę od razu (aby nie trzymać gotówki w apartamencie), ale zawsze mówili, że nie, dopiero pod koniec.
Niech się ktoś jeszcze wypowie.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.08.2026 18:05

Tzn. czasem płaciłem z góry, ale tylko przez booking/airbnb.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 04.08.2026 18:32

Hmm ja wynajmowałam mieszkanie na miesiąc i też płaciłam gotówką zaraz na początku pobytu. Zazwyczaj płaciliśmy pod koniec, ale skoro właścicielce zależało a nam było obojętne kiedy zapłacimy to nie widziałam problemu. Wszystko było ok.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.08.2026 19:19

Ja zwykle płaciłem na początku pobytu (1-3 dzień), ale to zawsze było z mojej inicjatywy - zależało mi na jak najszybszym pozbyciu się większej gotówki. Nigdy właściciel nie nalegał na szybką zapłatę.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 04.08.2026 20:08

janos napisał(a):Cześć, jadę kolejny raz do HR, mam dwa noclegi z czego jeden u sprawdzonego gospodarza a drugi u nowego. U starego zawsze płacę resztę przelewem po przyjeździe. Jak zapytałem nowego czy na miejscu resztę ceny chce gotówką czy przelewem to odpisał że łatwiej będzie gotówką. To jest 900 euro i tak się zastanawiam czy obecnie nadal w większości płacić się na miejscu gotówką? Przelew to jednak zawsze pewne potwierdzenie że zapłaciłem, a tak na gębę to ryzyko że powie np że nie zapłaciłem. Czy macie jakiś sposób na potwierdzenie wpłaty gotówką? Czy przesadzam i nie martwić się na zapas? A może powiedzieć mu że zapłacę jednak przelewem co? I tak biorę gotovine ale żeby jeszcze na apartmana targać tyle to mi się nie uśmiecha.

Zazwyczaj rezerwuje bezpośrednio u właściciela i zawsze place w pierwszy dzień całą kwotę. Jeżeli już zdarzy się przez booking to zawsze aplikacja pobierała całą kwotę.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2026 20:35

Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby płacić od razu za pobyt na początku, jeśli chodzi o "mojego" gospodarza. Zawsze to odbywało się to ostatniego wieczoru, przy okazji podliczania wypitego wina, płatnych kolacji, zakupów do Polski. W innych miejscach , to albo booking, a jeśli gospodarzowi, to račun. I masz ogarnięte, że płaciłeś. Kasy tyle w gotówce nie bierz bo to kuszenie losu. Wypłacisz z bankomatu, jeśli nie na raz, to na dwa. Zapłacisz te kilka ojro za atm. Jeszcze co do płacenia na początku, jeśli masz obawy, to upieraj się na późniejszy termin. Zawsze może się zdarzyć wcześniejszy wyjazd z powodów różnych.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.08.2026 21:17

Jak widać różne są praktyki :)
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 04.08.2026 21:18

Ok dzięki za pomoc wszystkim. Wezmę gotovine dla niego. Jakby co to wezmę račun albo przeciągnę termin zapłaty. Ten mój stary właściciel to prosi o przelew bo go nigdy nie ma. Pracuje w stolicy a w drzwiach zawsze czeka już na mnie klucz. Gdyby nie to to pewnie też chciałby cash.

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje