Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luka na Korculi - gdzie i jak ? Prosze o rady

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 08:55

Wybieram sie w ostani tydzień czerwca do pensjonatu na Vela Luka (autokar + prom ze splitu). Prosze o informacje co mozna zwiedzić i gdzie dotrzeć na wyspie poruszając sie lokalnymi środkami komunikacji . Gdzie mozna wybrac sie na kąpiel i plażowanie najblizej Vela Luki (w miarę czysta plaża).
Czy na okoliczne wysepki mozna się dostać bez problemu pod koniec czerwca, jak jest z iloscią rejsów i jak z cenami.
Wprawdzie mamy śniadanie + obiado-kolacje ale w czasie dnia też trzeba cos przekąsić - prosze napisac czy jakieś fajne i niedrogie restauracyjki.
Będę bardzo wdzięczny za cenne wskazówki.
Dziekuje z góry
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 26.01.2009 09:18

pawelsko napisał(a):Będę bardzo wdzięczny za cenne wskazówki.
Dziekuje z góry

Kolego pawelsko to wszystko znalazł byś korzystając z wyszukiwarki :wink:

Plaże na wyspie Korcula
Właśnie wróciłam z Vela Luki
Vela Luka +plaże
Wrócilam z Vela Luki...służe radami
Vela Luca

Jest jeszcze wiele innych... :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2009 09:27

Korcula, to generalnie czysta woda, bo nie ma większych skupisk ludzi i przemysłu. Co do transportu na miejscu, to skłaniałbym się raczej ku wypożyczalni aut/skuterów, bo szczerze mówiąc ilem po wyspie zjeździł, to nie widziałem autokaru liniowego, więc albo to zjawisko dość rzadkie albo mi nie dane było spotkać takowego. Plaż szukaj raczej od strony morza - wyglądają na bardziej przyjazne. Od strony lądowej skały i jeszcze raz skały choć oczywiście parę perełek by się znalazło :wink: Co do okolicznych wysepek to sprecyzuj o które chodzi, bo na Hvar to się liniowcem dostaniesz a na Osjak to chyba tylko z rybakami lub z chłopakami z klubu nurkowego :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2009 10:54

WOM - wzorcowa obsługa moderatorska :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.01.2009 11:01

pawelsko napisał(a):Wprawdzie mamy śniadanie + obiado-kolacje ale w czasie dnia też trzeba cos przekąsić - prosze napisac czy jakieś fajne i niedrogie restauracyjki.

Cześć, jeśli mówimy tylko o osobach dorosłych, to gwaranruję Ci, że śniadanie i obiadokolacja w zupelności wystarczą. Przy bardzo wysokich temeperaturach (ponad 30 w cieniu; w cieniu, którego praktycznie nie ma) naprawdę ostatnia rzecz, o której się myśli to jedzenie. Być może pierwsze 2 dni żołądek (z przyzwyczajenia) będzie się domagał jedzenia o zwykłej pl porze obiadowej, ale to przejdzie (pewnie znjadzie się jakaś pizzeria otwarta cały dzień, ale nie licz na to, że tych knajp wczesnym popołudniem będzie do wyboru do koloru, bo tu restauracje przeważnie otwiera się wieczorkiem; inne nawyki żywieniowe wymuszone przez klimat) . W ciągu dnia raczej dużo, dużo wody, jakaś lekka, najlepiej "soczysta przegryzka" - melon, arbuz, inne owoce, a jeść chce się dopiero, kiedy temperatura nieco spadnie; czyli przy lub po zachodzie słońca.
Pozdrawiam

P.S. Zajrzyj też na stronę TZ Vela Lula
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 12:14

Bardzo Wam kochani dziekuje za posty i pomoc. Lecz nadal poszukuję informacji na temat lakalnych (auto)busów jeżdzących po wyspie (stronka z rozkladami itp.)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2009 12:23

dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.01.2009 14:04

Vela Luka była miejscem, w którym wakacje spędzał L Robert i opisał pobyt w swej relacji. Miasteczko fragmentarycznie pojawia się też w moich relacjach z wakacji 2005 i 2007. Jak przeglądniesz relację z 2005, to znajdziesz też co nieco o Blato i oczywiście o samej Korčuli (do obu tych miejsc komunikacja miejscowa z Vela Luki jest pewna).
Zabytkowa Korčula gości się w baaaaardzo wielu formowych wspomnieniach, jak poszperasz w relacjach, to poczujesz się tak, jakbyś już tam był :wink: .
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 16:26

Dziękuje bardzo, jestem tu nowy a juz zostałem miło potraktowany i teraz wiem że można na Was liczyć :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2009 16:46

Na początek staramy się być mili, ale pamiętaj że tylko na początek :mrgreen: :wink:

Ps. Jesteś może z Kielc :lol:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 18:47

Rysio napisał(a):Ps. Jesteś może z Kielc :lol:

Tak z Kielc, a co mnie zdradziło ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2009 18:50

Nick :wink: bo świat jest mały, szczególnie ten wirtualny :wink:

Ps. Mam nadzieję zobaczyć tu ładne fotki po Twoim powrocie :wink:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 18:53

Rysio napisał(a):Nick :wink: bo świat jest mały, szczególnie ten wirtualny :wink:

Ps. Mam nadzieję zobaczyć tu ładne fotki po Twoim powrocie :wink:

Czyżby forum Minolty? I ewentualnie jaki Twój nick?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.01.2009 19:02

Taki jak ten z którego teraz piszę :wink:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 26.01.2009 19:06

Oczywiście że pamiętam, nawet chyba niedawno wrzuciłeś komentarz do moich fotek ze Słowenii i Chorwacji.
Jest mi miło że skojarzyłeś....
Pozdrawiam serdecznie
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone