qqryq napisał(a):Z której strony najlepiej zaatakować Triglav ?
Popatrzyłem w przewodnik "Alpy Julijskie" Piotra Nowickiego (Wydawnictwo PTTK "Kraj", Warszawa 1998) i na słoweńską mapę "Triglavski Narodni Park" 1:50000 (Planinska Zveza Slovenije).
Z tego co widzę to najłatwiejsza droga (najmniej trudności skalnych) chyba jest od wschodu ze schroniska Kovinarska koča (870m) przez schr. Dom Planika (2401m) - nie opisana na stronie podanej powyżej. Wg przewodnika Kovinarska koča - Dom Planika (5.30h) - Triglav (7h, możliwe 2 warianty) - Dom Planika (8.15h) - Kovinarska koča (12h). Czasy wg przewodnika, nie uwzględniają odpoczynków. Z drogi na szczyt można skoczyć do schroniska Kredarica (2515m).
qqryq napisał(a):Gdzie zostawić auto (czy parking płatny) ?
Na podanym wyżej szlaku widzę na mapie parking ok. 3km w górę doliny od Kovinarskej koči, nie wiem czy płatny. Na mojej drodze parking jest 10 min. poniżej Aljažev domu, bezpłatny.
qqryq napisał(a):Jaka jest trudnosć proponowanego przez Ciebie szlaku (czy strome podejście non stop, czy może dużo wypłaszczeń) ?
Moja trasa:
Aljažev dom - przeł. Luknjo - Triglav (przez grań Plemenice)
najpierw łatwo doliną, do Luknjo stromawo ale łatwo, powyżej taka trudniejsza Orla Perć, prawie pionowe odcinki z klamrami i stalowymi linkami, jak pisałem dobrze mieć uprząż i 2 lonże, pod szczytem pola śnieżne (nie strome) i jeszcze trochę łatwych skał.
W dół do schr. Kredarica (Triglavski dom) wzdłuż stalowej poręczy po skałach (średnio trudno), dalej zejście przez Tominškova pot (długo, żmudnie, męcząco, często po skałach, klamry, pod koniec po sypiącym się rzęchu).
qqryq napisał(a):O której najlepiej wyruszyć i ile czasu zajęła Ci droga ?
Wyruszyliśmy ok. 7.30, szczyt ok. 16, powrót ok. 22.30, jak zeszliśmy na łatwą ścieżkę w dolinie to już się zrobiło ciemno a mi padła żarówka w czołówce, spotkaliśmy jednego Słoweńca i z jego latarką doszliśmy razem ostatnie pół godz. do Aljažev domu.
Wg przewodnika 12h bez odpoczynków. My długo siedzieliśmy na Luknjo, potem na szczycie ok. godziny, a najdłuższy odpoczynek mieliśmy w Kredaricy, nawet myśleliśmy żeby zostać na noc ale w końcu pociągnęliśmy na sam dół. Myślę że w dobrej formie i ze sportowym nastawieniem możnaby zejść sporo poniżej 12h.
Podobno trochę łatwiejsze równoległe zejście z Kredaricy jest przez Prag (Próg), schodzi się w dolinę w miejsce trochę powyżej naszej drogi.
qqryq napisał(a):I czy spodziewać się jakichś niespodzianek ?
Jakbyś się spodziewał to już by nie były niespodzianki

A naprawdę to jak w każdych górach, potrzebne dobre buty, jak chcesz zrobić Triglav w 1 dzień to niezła forma, pogoda może momentalnie dupnąć, wysoko może być nawet kilkanaście stopni zimniej niż w dolinie, na mojej drodze nawet tym w miarę obytym ze skałą przyda się uprząż i 2 lonże, jest sporo trudniej niż na tatrzańskich szlakach. Tej drogi co opisałem jako "łatwiejszą 1-dniową" nie znam, tylko to co zobaczyłem w przewodniku.
Jest jeszcze kilka innych wariantów z różnych stron ale wyglądają na sporo dalsze.
Mam nadzieję że to coś pomoże, jakby co to może jeszcze coś sobie przypomnę
pzdr