Przeciez paliwo mozemy kupowac gdzie chcemy i tego zaden US zakwestionowac nie moze. Inna sprawa to czy US nie zakwestionuje ilosci zakupionego paliwa, ale to co innego...
.png)
.png)
a czy to warto dla paru groszy łeb nadstawiać,wszędzie teraz dudni jak kontrole chodzą z US ,w końcu muszą załatać jakoś dziurę budżetową,ja osobiście bym to olał
.png)
.png)
moral napisał(a):Witam,
Mam auto zarejestrowane na firmę i tym autem wybieram się w podróż (olej napędowy), czy mogę brać faktury jak będę tankował po drodze i na miejscu?
czy trzeba brać fakturę czy jakoś inaczej się to robi? (mam NIP unijny)
.png)
.png)
W tym wątku ponownie powróciła sprawa poruszania się za granica obcym pojazdem. Jak już zauważyło kilku kolegów bardzo ważne jest posiadanie uwiarygodnionego upoważnienia. Mając pecha można "zaliczyć" sporą kare finansową, włącznie z zatrzymaniem pojazdu na strzeżonym parkingu policyjnym.
Jadąc na "jakoś to będzie, inni jechali i nic się nie stało" może mieć kiepski finał, czego nikomu nie życzę.
.png)
Niestety funkcjonujący. Od rodziny formalnie tez powinieneś mieć takie oświadczenie. Inaczej narażasz się na podejrzenie, ze jedziesz kradzionym pojazdem
.png)
.png)
To bardzo proste mam firmę transportową auto to diesel zawsze i wszędzie biorę fakturę na paliwo i rozliczam w firmiemottom napisał(a):Każdy koszt firmy musi/powinien być choćby pośrednio powiązany z przychodem (żeby można go było uwzględnić w księgach i odpisać od podatku - zakładam, że to jest celem "brania faktury").
W jaki sposób (sensownie) umotywujesz wyjazd na wakacje do CRO (faktury za paliwo w tym czasie) jako koszt firmy, a nie Twój prywatny?
Pytam z ciekawości, bo sam kiedyś chciałem tak zrobić, ale się bałem![]()