Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dostawczak

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kraqsek
Odkrywca
dostawczak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 08:09

Witam.
Wybieram się w tym roku na objazdową wycieczkę po Chorwacji. Posiadam VW t4 (blaszak). Mam pytanie. Jakie opłaty mnie obowiązują? Do jakich opłat mam przypisać swój samochód? cenydr.php

Wkońcu to nie jest bus (9 osób) ale to też nie jest osobowy :)
Może ktoś już wybierał sie na cro dostawczakiem?
pozdrawiam
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 12.04.2009 08:13

Witam.
Ja co prawda nie jeżdżę takim autem, ale wydaje mi się, ze przy opłatach będziesz zakwalifikowany do II kategorii. W grę wchodzi wielkość auta a nie liczba osób.
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 08:25

Dziękuje.
To drogo to wyjdzie. Bedzie trzeba ominąć autostrady. Mój blaszak nie osiąga "predkości autostradowych" więc jazda lokalnymi drogami nie opóźni mnie dużo:)
A może ktoś już próbował tak sie poruszaćpo cro?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.04.2009 08:47

kraqsek napisał(a):A może ktoś już próbował tak sie poruszaćpo cro?

Tzn jak :?: blaszakiem czy lokalnymi drogami :?: :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.04.2009 09:36

Kraqsek
Po pierwsze:
Świetne autko na Bałkany. Swego czasu nam się takie marzyło (T4 Caravella lub Multivan), ale były zbyt drogie jak na naszą kieszeń.. 8)

Po drugie:
Ostatnie 2 lata jeździliśmy Toyotą Previą 1993r. (wielkością zbliżona do T4) przez Serbię i tam płaciliśmy jak za osobówkę, czyli kat. I, choć tabele kategorii mają podobne do tych co podałeś. Raz tylko spytali ile osób jedzie i gdy zobaczyli, że 3 osoby, a siedzeń jest tylko 5, to nie mieli już żadnych watów. Previa jest na 7 os. ale to nikogo nie obchodziło. Więc jechaliśmy jako osobówka, co jest zresztą jest logiczne!
Ale Chorwaci są niestety znacznie większymi biurokratami od Serbów i nie wiem jak oni potraktują twoje autko. Najlepiej spróbuj przejechać na początku jakiś krótki kawałek autostradą i jeśli ci dowalą II kat. to wal objazdami.
A tak poza tym, to skoro masz taki fajny wóz, to zdecydowanie polecam drogę przez Bośnię, przez Doboj-Sarajewo (tylko nie przez Banja Lukę-Jajce, bo droga kiepska). Przez B&H jedzie się zdecydowanie ciekawiej i piękniej i w miarę szybko. Uważać jeno trza na przepisy.
Raz jechaliśmy chorwacką autostradą i owszem - jest super hiper nowoczesna, ale nuda okropna.. he he..
:?
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 11:11

Rysio.. no jasne że blaszakiem. Na codzień uzywany jest do wożenia towaru. Z racji tego ze nie mam innego autka jade ta puszką :)

Janinko...samochodzik jest 2 miejscowy. Cała paka do zagospodarowania :). Chce jeszcze dokupić przystawke (przedsionek) do vana lub przyczepy kempingowej. Ale niestety mało tego na rynku (taniego) :) Może ktoś ma do sprzedania przystawke?:)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.04.2009 18:29

kraqsek
hm... ja właśnie sprzedaję zrobioną własnoręcznie przystawkę-namiotową, ale nie wiem czy by tobie to pasowało... :P
Myśmy z tego korzystali przez jedne wakacje (rewelka). Nie sprzedawałbym, ale właśnie zmieniliśmy samochód na niższy i bardziej osobowy, więc to już do naszego autka nie pasuje... pracuję nad nowym wynalazkiem... :lol:

Tutaj jest trochę zdjęć.

http://www.parkowa12.krakow.pl/cartent

Jeśli byłbyś zainteresowany, to napisz na maila - janniko(małpa)tlen.pl, to pogadamy (wstępna cena 420 zł)
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 18:39

Janinko
Wszystko ok ale nie ma okien :( Ale dzięki za zaintersowanie. Bedzie trzeba samemu zrobić. Rurki mam. Tylko trzeba materiał dokupić i krawcowa poszukać:)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.04.2009 18:51

kraqsek napisał(a):Janinko
Wszystko ok ale nie ma okien :( Ale dzięki za zaintersowanie. Bedzie trzeba samemu zrobić. Rurki mam. Tylko trzeba materiał dokupić i krawcowa poszukać:)

Jakby co - służę radą :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 12.04.2009 19:29

janniko napisał(a):Myśmy z tego korzystali przez jedne wakacje (rewelka). Nie sprzedawałbym, ale właśnie zmieniliśmy samochód na niższy i bardziej osobowy, więc to już do naszego autka nie pasuje... pracuję nad nowym wynalazkiem... :lol:

halo, halo !!
a opatentowałeś już swój wynalazek ?
...
gra warta świeczki...
...
przyjrzałem się pomysłowi pod kątem zastosowania w wersji samochodu typu combi...
...
ps. czy jest do udostępnienia adres "krawca" ?
:wink: :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.04.2009 20:42

jacky6 napisał(a):halo, halo !!
a opatentowałeś już swój wynalazek ?
gra warta świeczki...
przyjrzałem się pomysłowi pod kątem zastosowania w wersji samochodu typu combi...

- z patentem to przesada.. he he.. ot tak sobie zaprojektowałem i uszyłem

- co do combi: ten wynalazek dostosowany jest do samochodów typu VAN z bocznymi drzwiami rozsuwanymi, a combi, wiadomo, ma otwierane na zewnątrz.
Ale można by pomyśleć nad zrobienie wersji "do combi"
jacky6 napisał(a):ps. czy jest do udostępnienia adres "krawca" ?
[/color] :wink: :wink:

nie kumam o co pytasz?
adres "krawca" to mój adres i jakby co to podałem powyżej maila.. :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2009 21:21

kraqsek napisał(a):Witam.
Wybieram się w tym roku na objazdową wycieczkę po Chorwacji. Posiadam VW t4 (blaszak). Mam pytanie. Jakie opłaty mnie obowiązują? Do jakich opłat mam przypisać swój samochód? cenydr.php

Wkońcu to nie jest bus (9 osób) ale to też nie jest osobowy :)
Może ktoś już wybierał sie na cro dostawczakiem?
pozdrawiam

Jak nie masz kół bliźniaczych (a na pewno nie nie masz bo nie ma takiego T4) to płacisz jak za osobówkę.

Pozdrawiam.

Junkers111
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 21:29

Do kombi można zrobić przystawke typu "L". Zaczynała by sie za tylna klapą a kończyła za .... i tu do wyboru :)

W moim przypadku to tylko musze dokupić materiał. Rurki mam od namiotu osmioosobowego. Więc są dość długie i giętkie.

Jak patrzyłem na allegro to dedykowane (pod vany) przystawki są w granicach 1000zl 8O Dla mnie to troche drogo.
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 12.04.2009 21:30

Junkers
Dzięki za info. Moje T4 jest jeszcze w wersji krótkiej :) Może nie przyczepią sie na bramkach:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2009 21:44

kraqsek napisał(a):Junkers
Dzięki za info. Moje T4 jest jeszcze w wersji krótkiej :) Może nie przyczepią sie na bramkach:)

Często jestem za granicą Spinterem MAX z pojedyńczymi kołam na tylnej osi i zawsze na autostradach płacę jak za osobówki (do 3.5 tony DMC) a w T4 na pewno nie masz więcej.
Tylko na promach liczy się od długości, chyba jest do 4,5 metra czy coś koło tego i potem to nie wiem, jakby co to szukaj na www.jadrolinija.hr

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone