Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowa osoba w apartamencie

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 08.08.2010 13:45

Witam Wszystkich
Jest to nasz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni wyjazd do Chorwacji.
Zarezerwowaliśmy za pośrednictwem Portalu Chorwacja nocleg w Crikvenicy dla 6 osób, kwatera jest wynajmowana za pośrednictwem biura Ulli Tours.
Adresu kwatery nie znam, ponieważ mamy się po przyjeździe zgłosić do agencji.
Czy dobrze zrobiliśmy korzystając z takiej formy rezerwacji, to się okaże po przyjeździe, w tym momencie nie chodzi o to.
Mam jednak pytanie do Was, czyli wytrawnych, doświadczonych specjalistów od wypoczynku w Chorwacji .
Mamy dodatkowego 7 pasażera , nocleg jest zarezerwowany dla 6 osób w trzech pokojach, mamy nadzieję, że chłopak córki będzie mógł dodatkowo mieszkać z nami w tym apartamencie ( my z młodszą córką byśmy spali razem), a chłopak z córką razem.
Czy zgłaszać to w agencji, czy dopiero załatwiać to z właścicielem ( on mieszka w obiekcie).
Jakie macie doświadczenia w tym temacie ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.08.2010 13:52

W tym roku rozmawialiśmy w takim samym temacie z naszym gospodarzem. Bardzo grzecznie lecz kategorycznie odmówił by dojechała 1 osoba więcej mimo zapewnienia że zapłacimy dodatkowo za tę osobę. Powodem jest ponoć fakt że kwatera ma określony standard na 9 osób a nie na 10 i tak jest zarejestrowana w ichniejszych urzędach. Tłumaczył że miałby kłopoty gdyby wyszło na jaw że w kwaterze zamieszkuje więcej osób niż tyle na ile jest zarejestrowana.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.08.2010 21:34

Na zdrowy rozum.Jest 6 miejsc.Kto z kim śpi jest nieważne. :wink:
7 osoba może spać tylko na kimś. :D
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 08.08.2010 21:50

adames napisał(a):Witam Wszystkich
Jest to nasz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni wyjazd do Chorwacji.
Zarezerwowaliśmy za pośrednictwem Portalu Chorwacja nocleg w Crikvenicy dla 6 osób, kwatera jest wynajmowana za pośrednictwem biura Ulli Tours.
Adresu kwatery nie znam, ponieważ mamy się po przyjeździe zgłosić do agencji.
Czy dobrze zrobiliśmy korzystając z takiej formy rezerwacji, to się okaże po przyjeździe, w tym momencie nie chodzi o to.
Mam jednak pytanie do Was, czyli wytrawnych, doświadczonych specjalistów od wypoczynku w Chorwacji .
Mamy dodatkowego 7 pasażera , nocleg jest zarezerwowany dla 6 osób w trzech pokojach, mamy nadzieję, że chłopak córki będzie mógł dodatkowo mieszkać z nami w tym apartamencie ( my z młodszą córką byśmy spali razem), a chłopak z córką razem.
Czy zgłaszać to w agencji, czy dopiero załatwiać to z właścicielem ( on mieszka w obiekcie).
Jakie macie doświadczenia w tym temacie ?

W apartamentach na terenie ośrodkó wakacyjnych rezerwowanych w TUI czy Neckermanie nie było problemów z nadwyżką jednej osoby. Natomiast Chorwci wynajmujący oficjalnie kwatery, nie wyrażają zgody na zwyżkę osób ze względu na obniżenie standardu i ewentualne problemy w przypadku kontroli.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 08.08.2010 22:00

AndrzejJ. napisał(a):Na zdrowy rozum.Jest 6 miejsc.Kto z kim śpi jest nieważne. :wink:

Autor napisał że młodsza córka spała by z nimi, to już ich problem jak będzie im z tym wygodnie.
Rysio nie wątpliwie Twoje doświadczenie nie podlega dyskusji i nie neguję tego, ale czy na chłopski rozum, jeśli nawet taki właściciel ma zarejestrowane na 9 osób (jakiś załącznik w papierkach) to nie płaci raczej od kosztów wynajmu tego apartamentu? Dokładniej mam na myśli taką rzecz: Pierwsza sytuacja -Apartament mieści 9 osób i powiedzmy że płaci od apartamentu nie od osób (było by to dla niego obojętne jak komfortowo będą mieszkać goście skoro był to ich wybór) Druga sytuacja - Jeśli płaci od osoby i Ty mu proponowałeś dopłatę za tę osobę to znowu bez różnicy bo do skarbu państwa odprowadzi co mu należne. Trzecia sytuacja - Apartament jest na 9 osób ale zajmuje go rodzinka 5 osobowa bo tak właśnie chcą, przecież wiadomo że zapłaci się za puste miejsca i gość skasuje jak za 9 osób wtedy co odprowadza za apartament, czy za osobę bo jak i w jednym czy drugim przypadku mógł by się bez problemu załapać na szarą strefę. Czy aby czegoś nie pomieszałem jak możesz wyjaśnij mi to.
Ps. Czy legalnie czy nie legalnie myślę że to od dobrej woli właściciela zależy.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.08.2010 22:14

consett0805 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Na zdrowy rozum.Jest 6 miejsc.Kto z kim śpi jest nieważne. :wink:

Autor napisał że młodsza córka spała by z nimi, to już ich problem jak będzie im z tym wygodnie.
.

Z nimi czyli gdzie ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.08.2010 07:42

consett0805 napisał(a):
Ps. Czy legalnie czy nie legalnie myślę że to od dobrej woli właściciela zależy.

W tym miejscu tkwi problem. Dla niektórych z nas legalnie czy nielegalnie nie stanowi problemu, natomiast jak widać dla Chorwatów (tez sądzę że nie wszystkich) jest tylko opcja legalnie czemu zresztą się nie dziwię, bo z tego co słyszałem, za łamanie przepisów meldunkowych sankcje są poważne z utratą koncesji włącznie, co w efekcie skutkowałoby utratą źródła dochodów.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 09.08.2010 09:59

"Autor napisał że młodsza córka spała by z nimi, to już ich problem jak będzie im z tym wygodnie."
We wspomnianym apartamencie są łóżka dwuosobowe więc kilkuletnia córka zmieści się razem z rodzicami . Czy do nikogo z Was ( rodziców ) dziecko nie przychodzi spać ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.08.2010 10:33

Spróbuję jeszcze raz :roll: Nie chodzi o to kto gdzie się zmieści i z kim będzie spać. W naszym apartamencie w kuchni jest rogówka na której 2 osoby dorosłe mogą się wyspać, ale apartament jest zarejestrowany w ichniejszych urzędach na określoną ilość osób i właściciela nie interesuje to czy dziecko się wyśpi czy nie wyśpi. Maksymalna ilość osób wynosi x a nie x+dziecko, więc radzę zapytać przed wyjazdem czy wyraża zgodę na dodatkową osobę w apartamencie czy nie, bo może się okazać że 1 osoba nie będzie miała gdzie mieszkać. Analogicznie - jeśli masz Mercedesa SL to też wygodnie na tylnej kanapie mogą jechać 4 osoby jeśli podróż będzie krótka, mimo to policjanta g... to interesuje skoro masz w dowodzie rejestracyjnym wpisane liczba miejsc 5.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.08.2010 10:42

Z rozmowy jaka prowadziłem z moim gospodinem to usłyszałem, że oni tam płacą podatki od prowadzonej działalności, choćby nikt nie przyjechał i potem podatki od ilości osób u nich przebywających. Tak jak Rysio pisze,maja zarejestrowane apartmany w urzędzie z podana ilością osób, i taką ilość osób przyjmują bo wszystkie osoby muszą meldować. Jak zameldują więcej to kicha i jak przyjedzie kontrola a osób jest więcej to istnieje podejrzenie , że właściciel wziął kasę za osobę więcej a podatku nie zapłacił i też kicha...
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 09.08.2010 11:08

rok temu w podgorze, mielismy dom wynajety caly. Nikt nawet nie zapytal w ile osob tam bedziemy, nikt nawet nie sprawdzal czy faktycznie jest nas tyle ile powiedzielismy przy wynajmowaniu.
Dogadalismy cene za calosc pobytu, za caly dom. Szczerze powiedziawszy nawet nie przyszlo mi do glowy czy jest dom zarejstrowany na 10 czy na 20 osob. Chyba bardziej wlascicielowi chodzilo o wynajecie calosci, a nie od glowy. Wg. mnie zalezy za co sie placi czy za dom czy od glowy.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 09.08.2010 11:19

Dziękuję za cenne rady.
Napisałem wiadomość z zapytaniem do tego biura, czy będzie możliwość zabrać dodatkową osobę. Jak otrzymam odpowiedz, to napiszę jak to widzi biuro w Chorwacji.
Jadran_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadran_ » 09.08.2010 14:46

Sprawa jest prosta, właściciel ma prawo odmówić przyjęcia Waszej grupy mimo, że płaciliście zadatek itp. Za przyjęcie "nadprogramowej" osoby grożą spore kary finansowe a nawet zaplombowanie apartamentu "do czasu wyjaśnienia" czyli do "diabli wiedzą kiedy" Czyli reasumując właściciel może mieć zaplombowany apartament + karę finansową a Wy w sezonie znajdziecie się na ulicy...Twarde prawo, ale prawo...
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 09.08.2010 15:07

Odpowiedzi z biura jeszcze nie dostałem, ale jeśli nie będę mógł zabrać tej dodatkowej osoby ( chłopaka starszej córki) , to niestety ale młodzi będą mieli dwa tygodnie rozłąki.
Dziękuję Wszystkim za te info, człowiek przywykły do naszych polskich warunków "załatwiania" takich spraw, nie bardzo ma pojęcie, że gdzieś na świecie ktoś może sumiennie przestrzegać przepisów.
I dlaczego taka normalność jest zastanawiająca ?
Pozdrawiam Adam :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.08.2010 19:13

Niech spakuje namiot i jedzie w ciemno :D
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone