Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do tych co z Peljesca

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
abra dab
Turysta
do tych co z Peljesca

Nieprzeczytany postnapisał(a) abra dab » 30.12.2011 09:37

Witajcie - potrzebuję krótkiej, żołnierskiej informacji na temat opcji transportowych na półwyspie. Tradycyjnie do hr zabieram rowery. Pytanie brzmi z jakimi przewyższeniami muszę liczyć planując wycieczki na linii powiedzmy Żulijana - Trestenik - Podobuce? I alternatywnie Trpanji - Divna - Dubna? Do 100 metrów w pionie czy więcej?

Nie chodzi o przejeżdżanie z południa na północ i zpowrotem - a jedynie o poruszanie się wzdłuż wybrzeża. Z tego co wyczytałem to między Żuljana a Trstenikiem jest względnie płasko. Z Trpanija do Divnej/Dubnej może być gorzej - chyba, że jest droga, ścieżka przez las, ktoś wie?

Z góry dzięki za info!

PS: Rok temu rowerowe dojazdy w Splitskiej sprawdziły się wyśmienicie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.12.2011 10:53

abra dab napisał(a):Z Trpanija do Divnej/Dubnej może być gorzej - chyba, że jest droga, ścieżka przez las, ktoś wie?

Z Trpanja do Divnej wybrzeżem nie dojedziesz, trzeba drogą przez Vrucice.
Przewyższenie będzie pewnie w sumie około 100 m, podjazd z Trpanja do Gornej Vrucicy, dalej w miarę płasko i potem zjazd przed samą Divną.
Wybrzeżem z Divnej do Duby jest zupełnie płasko.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 30.12.2011 11:53

abra dab napisał(a):Witajcie - potrzebuję krótkiej, żołnierskiej informacji na temat opcji transportowych na półwyspie. Tradycyjnie do hr zabieram rowery. Pytanie brzmi z jakimi przewyższeniami muszę liczyć planując wycieczki na linii powiedzmy Żulijana - Trestenik - Podobuce? I alternatywnie Trpanji - Divna - Dubna? Do 100 metrów w pionie czy więcej?

Nie chodzi o przejeżdżanie z południa na północ i zpowrotem - a jedynie o poruszanie się wzdłuż wybrzeża. Z tego co wyczytałem to między Żuljana a Trstenikiem jest względnie płasko. Z Trpanija do Divnej/Dubnej może być gorzej - chyba, że jest droga, ścieżka przez las, ktoś wie?

Z góry dzięki za info!

PS: Rok temu rowerowe dojazdy w Splitskiej sprawdziły się wyśmienicie.

Potwierdzam powyższe, a jeśli chodzi o Trstenik-Zuljana zupełnie bezstresowo.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 30.12.2011 13:18

Z własnego doświadczenia :D - musisz się zabezpieczac przed złapaniem "gumy" własnie to mi się zdarzyło na trasie Zuljana-Trsenik .
Od Trsenika do Borka masz fajna drogę asfaltową (rzadko przejeżdzają autka ) potem w strone Podobuca znowu szrut , przewyższenia na tej trasie jeśli sie jedzie pod tunel do 350m :)

Droga od tunelu na Borak ( w dół) i Trsenik ( prosto)
Obrazek

Drogi od Podobuce w kierunku Borka
Obrazek

Niestety z uwagi na upały jeździliśmy z rana od godziny szóstej ale ... dla tych widoków warto , naprawdę , a miejscowe wino przecudowne chociaz pite w sporych ilościach nie przeszkadzało nam w porannych eskapadach :D
Niemniej trzeba miec troche kondycji :wink:

No to szerokiej drogi
Obrazek
abra dab
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abra dab » 30.12.2011 14:15

Dzięki za informacje. Źle to nie wygląda. Zwłaszcza od południowej strony - no, nie licząc odcinka koło tunelu, który na codzienne latanie raczej się nie nadaje.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 30.12.2011 14:26

Od podjazdu z Borka pod tunel rozpoczynaliśmy dzień ( za wyjątkiem dni kiedy darowaliśmy sobie rowerki ) :D
Taka gimnastyka poranna .
A stamtąd decydowaliśmy w która stronę jedziemy :D
Niestety na druga stronę najdalej zahaczaliśmy o Janinę , Divna Trpaj Duba - spenetrowana wycieczkami auto-pieszymi
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2011 15:16

Bez przesady z tymi przewyższeniami. Z Borka pod tunel biegałem w 17 minut, nie powiem żebym się nie zmachał trochę ale dramatu nie było. Wg mnie najcięższy podjazd to będzie spod samej Divnej do Donja Vrucica. Z Borka do Trstenica, do rozwidlenia drogi na tunel jest najciężej ale nie jest to daleko. Później droga trochę się wznosi a potem do samego Trstenica jest w dół. Jest nad tą drogą jeszcze jedna droga, wyżej, tam warto podjechać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2011 15:21

I jeszcze jedno :) Jak zjedziesz i potem wjedziesz z Kuny do Crkvic to jesteś dla mnie gruby kotlet :) Może być tez trasa Oskorušno-Veli Prapratna
8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.12.2011 16:06

Bocian napisał(a):I jeszcze jedno :) Jak zjedziesz i potem wjedziesz z Kuny do Crkvic to jesteś dla mnie gruby kotlet :)
8)

Ja bym tam na rowerze chyba nie pojechała :oops:
Ale autem super się jedzie :hearts:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 30.12.2011 20:50

Posiedzieć w Crkvicach z tydzień czasu ... to dopiero jest sztuka :wink: :D
abra dab
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) abra dab » 30.12.2011 21:19

Bocian napisał(a):I jeszcze jedno :) Jak zjedziesz i potem wjedziesz z Kuny do Crkvic to jesteś dla mnie gruby kotlet :) Może być tez trasa Oskorušno-Veli Prapratna
8)

musiałbym się chwalić, więc przez wrodzoną skromność nie napiszę, ze większość przełęczy z tour de france zaliczona 8) z giro parę też:
http://dolomiti.wz.cz/Passo%20Stelvio.jpg
W Chorwacji z ciekawszych podjazdów na razie tylko Breze z Crikvenicy (we wrześniu). W ubiegłym roku na Braczu pokonała nas za to vidova gora na Braczu (było dość ciepło :)

W tym roku na tylnym siodełku zasiądzie brzdąc więc wspinaczki, nawet te nie za długie odpadają. Żmudna jazda pod górę niestety brzdąca nuży - stąd moje pytania o przewyższenia. Na podstawie Waszych sugestii wnoszę, że z Trpanija jestem w stanie dojechać do Divnej max w pół godziny a jak ulokujemy się po stronie Żulijany to w ogóle nie ma problemu z komunikacją.

Jak znajdziemy opiekunkę do Crkvice atakujemy obligatoryjnie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2011 21:37

No to szacun :) Ja z rowerem nie mam wiele wspólnego, nigdy nie uprawiałem sportu w jakimś ponadprzeciętnym wymiarze. Przy odpowiedniej kondycji podjechać czy podbiec da się wszędzie :) Na moją ulubiona górę Sv. Ilija, jakiś czas temu wszedłem w 1,5h ostatni kawałek podbiegając, ale byłem młody i głupi. Teraz jestem tylko głupi :) Dlatego ja na Ilije zawsze idę w samo południe :) Przecież nie będę wstawał na wakacjach o 4 rano :)
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.02.2012 08:32

mysza73 napisał(a):
Bocian napisał(a):I jeszcze jedno :) Jak zjedziesz i potem wjedziesz z Kuny do Crkvic to jesteś dla mnie gruby kotlet :)
8)

a niektórzy straszą tą drogą :?: ja zamierzam w tym roku spróbować.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.02.2012 09:03

ruwado napisał(a):
mysza73 napisał(a):
8)

a niektórzy straszą tą drogą :?: ja zamierzam w tym roku spróbować.

Niektórzy wieloma drogami straszą, np drogami Hvaru :roll:
Droga jest bardzo przyjemna, jak dla mnie nie ma tam nic niebezpiecznego :P
A na rowerze bym nie pojechała, bo trzeba by było wracać trochę długo pod górkę :wink:

Jedź śmiało, nie pożałujesz :P
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.02.2012 10:01

mysza73 napisał(a):Jedź śmiało, nie pożałujesz :P
jade, jade :D
Już mam to wpisane w plan moich wycieczek w wakacje

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone