Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji Przez Węgry Czy Przez Czechy???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.06.2007 22:08

realista2 napisał(a):Ja jeżdżę przez Czechy z kilku powodów:
Po pierwsze jeżdżę na raz, czasu mam na styk i szkoda mi go marnować na zatłoczonych dwukierunkowych węgierskich i słowackich drogach.
Po drugie jazda po takich przedpotopowych trasach jakie spotkamy na Węgrzech mnie męczy, a nie mogę sobie na to pozwolić z uwagi na szczupłość czasu i założony jeden dzień na podróż. Preferuję autostrady i autostrado podobne drogi
Po trzecie potwierdzeniem właściwego wyboru jest to, że kierowcy TIR z Pekaesu jeżdżą właśnie tą drogą, a oni chyba wiedzą co robią.

Autostrady to jedna wielka nuda :wink:
Piotras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras » 18.06.2007 09:21

alutka napisał(a):Ja wyjezdzam z Gdanska i koniecznie musze przenocowac, bo niedam rady na raz. Wiec gdzie radzicie przekraczac granice z Czechami?

Alutka jeśli jedziesz w strone Katowic to masz w zasadzie dwa przejścia do wyboru albo Chałupki ( ja tak jade) albo Cieszyn. Więcej w bliźniczym temacie forum/viewtopic.php?t=15456
Janusz7i4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 18.06.2007 11:15

Ja jechałęm 1.06. przez Węgry i tak samo wracałem 17.06. poza korkiem w Chorwacji spowodowanym wypadkiem, trasa jak dla mnie naprwdę dobra w zeszłym roku też tak jechałem, a jak pojadę znowu nie wiem zależy od dróg, gdzie co wyremontują lub wybudują (obecnei odradzam przejazd trasa 81 na Cieszyn cała remontowana i jeśli chcesz nią jechać do godz. 20 to przpuszczalnie trochę postoicie w korku.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 18.06.2007 19:50

alutka napisał(a):Ja wyjezdzam z Gdanska i koniecznie musze przenocowac, bo niedam rady na raz. Wiec gdzie radzicie przekraczac granice z Czechami?

Są forumowicze z płn.Polski, którzy nocują w Zwardoniu, np. w schronisku Dworzec Beskidzki. Z Gdańska to niespełna 700km. Jak dla mnie to trochę mało tym bardziej że nad Jadran jeszcze pewnie ponad tysiąc (chociaż po naszych drogach można mieć już dość). Może jednak podjechać jeszcze ze 150-200 km i szukać noclegu np. na Słowacji.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.06.2007 22:05

fokstrot napisał(a):pewnie, ze lepiej jechac przez Czechy. ludzie tylko przez Czechy jedzcie ;)

Ja też zachęcam wszystkich do jazdy przez Czechy - będzie przynajmniej jeszcze lużniej na Węgrzech. :wink:
tomekj69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekj69 » 24.06.2007 12:01

jacek77 napisał(a):Podaj jakieś namiary wyśle ci dokładny opis jechalem przez Węgry już cztery razy. najwazniejsze napisz skąd startujesz
Pozdrav
Jacek

Witam jacek77.
Poproszeo opis tej trasy przez Węgry.
Ja startuję z okolic Łodzi.
mój adres:tomekj69@o2.pl
aaaas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaaas » 24.06.2007 12:19

tomekj69 napisał(a):
jacek77 napisał(a):Podaj jakieś namiary wyśle ci dokładny opis jechalem przez Węgry już cztery razy. najwazniejsze napisz skąd startujesz
Pozdrav
Jacek

Witam jacek77.
Poproszeo opis tej trasy przez Węgry.
Ja startuję z okolic Łodzi.
mój adres:tomekj69@o2.pl

Witam
Jezeli mozna to ja tez poprosze ten dokladny opis trasy przez Wegry.
W tym roku po raz pierwszy wybieram sie do CHorwacji samochodem. Startowac bedziemy z Lublina( Lublin --> Ciovo ). Bedziemy jechac samochodem sluzbowym i czy w zwiazku z tym trzeba bedzie zalatwiac 2 pozowlenia na uzytkowanie samochodu ze wzgledu na Wegry(po wegiersku) i po anglielsku na pozostlae kraje? Jezli ktos ma cenne wskazowki i bedzei chcial sie nimi podzielic to chetnie wyslucham. Poki co grzecznie studiuje forum i googla.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam Wszystkich Cromaniaków
mario75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario75 » 26.06.2007 00:22

jacek77 napisał(a):Podaj jakieś namiary wyśle ci dokładny opis jechalem przez Węgry już cztery razy.

A gdybyś tak mógł wrzucić ten opis na forum, to by nikt Cię nie nękał. Sam chętnie go zobaczę.

Pozdrawiam :)
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 26.06.2007 09:08

Tomekj69 ja startuje ze Zduńskiej Woli i jade na Katowice i Cieszyn.
W zeszłym roku jechał dalej przez Czechy ale w tym roku chyba pokusze się przez Słowacje i dalej przez Austrie i Słowenje.
Nie wiem jak w tym roku ale w zeszłym było dużo ograniczeń w Czechach a potrem autostarda dośc kiepskiej jakości ( non stop łubudu) choc lepsza od tej A4 :D
Pamietaj kupowac winiety z Cieszynie po stronie czeskiej w małej budce ( maja na Czechy, Słowacje i Austrie) bo u polaków przepłacisz.
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 05.07.2007 20:11

A co z autostradą w zdłuż Balatonu?
Czy jest ukończona?

pozdr
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 06.07.2007 19:34

Warto jechać przez Czechy - SK i H to koszmar - znam z autopsji
pozdrav
adam_cro
[/b]
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 12.08.2007 11:26

Dwa tyg. temu wróciłem z Baśka Voda.
W tamtą stronę jechałem przez SK, H. Na pierwsze korki natrafiłem dopiero w Cro na autostradzie i po zjeżdzie z niej tam gdzie się kończy. Jechałem 17 godz. Dwie godziny to korki, jedna godz odpoczynek.
Wracałem przez Słowenie i Austrie.
WCro na autostradzie korki, ale to na odcinku prowadzącym do Zagrzebia, tak więc chcąc nie chcąc, ta sama trasa.
W niedługim czasie po minięciu Zagrzebia pojawily się pierwsze problemy z płynną jazdą.
Im bliżej Słowenii tym gorzej. A przejazd przez samą Słowenie to już makabra.
Stoimy już przy granicy HR-SLO, przy wjeżdzie na autostradę, przy wyjeżdzie z niej i na granicy z Austrią
Trasa która miała być nieco dłuższa, ale szybsza, była drogą przez mękę i trwała 24 godz!!!!!!
Dodam że obie trasy pokonywałem w weekendy.

pozdr
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 15.08.2007 21:31

Ja jeżdżę przez Słowację autostradą do Bratysławy, potem na granicę w Rajce i dalej autostradą na Węgrzech (nie trzeba winietki!) do zjazdu na drogę E65 86 i dalej zachodnimi Węgrami do Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa do granicy w Letenye-Goriczan. Dalej autostradą na Zagreb, Split, Dubrovnik.
Na Słowacji jest coraz lepiej z autostradą i już niewiele jest odcinków z powolną jazdą. Na Węgrzech też się dobrze jedzie - szczególnie poza terenem zabudowanym jeżdżę między 100-110 km/h (dozwolona prędkość 80 km/h, więc ryzykuję mandatem), chyba, że jest jakiś "sponsor" przejazdu, to i trochę szybciej. Najgorzej jest w terenie zabudowanym, gdzie trzeba jechać 50 km/h, a są i takie miejsca, gdzie wprowadzili ograniczenia do 30 km/h. Na Węgry trzeba liczyć ok. 3,5 godziny jazdy. Mimo tego, z Radlina do Medjugorje jechałem, z kilkoma przerwami, 16 h.
Polecam więc przejazd przez Słowację i Węgry!
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do Chorwacji Przez Węgry Czy Przez Czechy??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone