Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

decyzja

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wilma
Plażowicz
decyzja

Nieprzeczytany postnapisał(a) wilma » 26.03.2009 14:06

witam ponownie,
proszę ponownie o radę, zastanawiam sie na 2 propozycjami :Orebic czy Baska Voda Ceny apartamentów podobne, aczkolwiek w Orebic ap. ładniejszy i wiekszy.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.03.2009 14:08

to zależy, czego oczekujesz i co chcesz robić

Orebic jest na końcu świata, a Baska w jego centrum :@)
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 26.03.2009 22:00

Dla mnie sam Orebic jest nijaki, choć okolica piękna, nie ma tłumów, ładne plaże, tylko nie Trstenica w centrum.... Ogólnie półwysep śliczny, ale na końcu świata. Masa Polaków ;-)
Riviera Makarska - cudo jak dla mnie, ale samej Baśki nie znam, byłam w Makarskiej. Z tego co sama się dowiadywałam, to miejscowość bez wielkich cudów, ale na pewno bardziej tłoczna od Orebica. Natomiast okolica, jak dla mnie oczywiście, bije Orebic może nie na głowę, ale na szyję na pewno ;-)
To oczywiście moje, nieobiektywne zdanie, a tak serio to myślę, że cokolwiek wybierzesz, będzie OK ;-)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.03.2009 00:25

Dla mnie Peljesac to najpiękniejszy region Cro...łączy cechy lądu i wyspy :) w końcu to półwysep... :)
Piękne widoki, cudowny klimat, zapach wina, dzikie koty...
Orebic jest specyficznym miasteczkiem, ale urokliwym..na poczatku może nie zachwycać, ale z każdym dniem czuje się , że wybór tego miejsca był trafny..stare wille z ogrodami, dzikie plaże i cudowny turkusowy Jadran..
Riwiera Makarska nie oszukujmy się - to typowa komercja :)
Piękna, ale tam nie zaznasz tego co Cię czeka na Peljesacu..
codzienne upajanie się domowym winem i wsłuchiwanie sie w prawdziwą Cro :)

Serdecznie Pozdrawiam
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 27.03.2009 08:17

Czy to jest prawdziwa Chorwacja, to śmiem wątpić :-), wyjące kojoty nie są typowymi chorwackimi odgłosami ;-) Przypomniała mi się historia z zeszłych wakacji. Wybraliśmy się z mężem na nocną wycieczkę, chcieliśmy z góry pooglądać Korczulę i podjechaliśmy za klasztor dumnie wznoszący się nad Orebicem. Kto był wie, że jedzie się tam kawałek w górę i w nocy to jest prawdziwe odludzie. Zatrzymaliśmy się w dogodnym miejscu, żeby podziwiać nocne widoki.
Rozkładamy statyw, robimy zdjęcia, podziwiamy, wąchamy Chorwację, SUPER! Nagle gdzieś tuż tuż słyszymy przeciągłe wycie..... no zrobiło mi się gorąco!!! Mąż późnej śmiał się ze mnie że oczy miałam baaardzo wielkie!! Pewnie kojoty były gdzieś wyżej w górach, ale głos niesie, dla mnie to sprawiało wrażenie, że zaraz jakieś wielkie kojocisko rzuci się na nas, a właściwie banda kojotów ;-) Ale wrażenia niepowtarzalne!!! Jeśli ktoś lubi trochę dzikości to Orebic jest idealny, a właściwie półwysep! Jednak mnie aż tak nie zachwycił, choć skłamałabym mówiąc, że mi się nie podobało....
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 27.03.2009 08:34

Witam.
Jeśli chodzi o pytanie które zadałaś w poprzednim wątku dotyczące ap.Vitlić w Tucepi-to był tam bonar i opisał co nie co w tym wątku
forum/viewtopic.php?t=12321&highlight=vitli
Pozdrawiam. :D :D :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.03.2009 08:35

Wyjące kojoty nie, ale szakale to i owszem bo właśnie to ich odgłosy słyszeliście :wink: W Loviste słuchaliśmy ich koncertów codziennie, gospodarze nawet informowali by resztek jedzenia nie zostawiać w kuble na tarasie bo przyjdą przegrzebać. Resztek jedzenia nie zostawialiśmy. Wystarczyło zostawić papierek po maśle i przyszły. Żałuję że nie udało mi się fotki zrobić. Niestety jak się ruszyłem i łóżko skrzypnęło wszystkie w momencie uciekły :( Zostały mi tylko nagrania na komórce :(

Tak czy inaczej warto zwiedzić zarówno Peljesac jak i riwierę :wink:
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 27.03.2009 11:36

To są szakale? Byłam przekonana że kojoty, ale co tam podobne ;-) i jak zwał tak zwał, u nas to nie spotykane.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 27.03.2009 22:32

To są szakale? Byłam przekonana że kojoty, ale co tam podobne i jak zwał tak zwał, u nas to nie spotykane.

Nigdy nic nie wiadomo. Czy słyszałaś o pumie czy czymś podobnym na oplszczyźnie? Może niedługo pojawią się szakale w Polsce? :wink:
Pozdrawiam :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.03.2009 09:10

Kojot________________________Szakal
ObrazekObrazek

Jeden pies jak dla mnie :lol:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 28.03.2009 10:36

Najpospolitszym gatunkiem jest szakal złocisty zamieszkujący Półwysep Bałkański :)
Jak bylismy w Orebic to w nocy dawały niezłe koncerty :P

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone