Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy omijając autostradę uniknę przestojów?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.06.2008 07:05

Witam
Jeźli cuś źle pojąłem to mnie poprawcie.. 8)
Czytam tu i ówdzie, że wszyscy narzekają na przestoje na trasie w Chorwacji.
Zatem zapytuję:
1. Czy są jakieś szczególnie "zapalne" miejsca, gdzie notorycznie są korki?
2. Czy możne je jakoś ominąć powiedzmy bocznymi drogami?
3. Czy takie ominięcie nie wydłuży jeszcze bardziej czasu podróży?

Najbardziej nie znoszę stanie w korkach, tym bardziej, że w naszej konserwie (van Toyota) nie mamy klimy... :(

pozdorek
PS
Aha, planujemy z przerwami dotrzeć do Dubrownika i potem do Montenegro..
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 26.06.2008 07:09

janniko napisał(a):Witam
Jeźli cuś źle pojąłem to mnie poprawcie.. 8)
Czytam tu i ówdzie, że wszyscy narzekają na przestoje na trasie w Chorwacji.
Zatem zapytuję:
1. Czy są jakieś szczególnie "zapalne" miejsca, gdzie notorycznie są korki?
2. Czy możne je jakoś ominąć powiedzmy bocznymi drogami?
3. Czy takie ominięcie nie wydłuży jeszcze bardziej czasu podróży?

Najbardziej nie znoszę stanie w korkach, tym bardziej, że w naszej konserwie (van Toyota) nie mamy klimy... :(

pozdorek
PS
Aha, planujemy z przerwami dotrzeć do Dubrownika i potem do Montenegro..

Na te pytania to chyba może odpowiedzieć wróżka. Nigdy nie wiesz co cię spotka na trasie.
Pozdrawiam i szerokiej drogi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2008 07:19

Jak czegoś nie wiesz to poczytaj...FAQ,tam jest temat dot. korków(sprawdziłem) :!: Ale poszukać musisz sam :!:
janniko
Cromaniak
Qaqq

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.06.2008 08:14

szaki17 napisał(a):Jak czegoś nie wiesz to poczytaj...FAQ,tam jest temat dot. korków(sprawdziłem) :!: Ale poszukać musisz sam :!:

OK
dzięki wielkie, nie wiedziałem, że to FAQ jest takie fajne, właśnie znalazłem to chciałem
forum/viewtopic.php?t=17802&start=0

Myślałem po prostu, czytając posty, że są jakieś szczególnie upierdliwe miejsca, gdzie zawsze są korki. Bo myśmy jak byli 5 lat temu w Cro to nie było żadnych korków i jechało się superowo.
I wszystkie nasze podróże na południe, czy to Serbia, czy Montenegro, czy Grecja zawsze przebiegały bez większych utrudnień korkowych. Tylko raz w zeszłym roku, gdy wracaliśmy z Grecji to przez Serbię waliły tabuny Turków i innym musulminów, chyba z ichniej mekki, bo chyba mieli jakieś pielgrzymkowe święto, no i wtedy postaliśmy 2 godz. na granicy serbsko-węgierskiej.
Ale jak na 7 lat podróżowania na południe to chyba nie dużo..
Zapytałem, bo jakoś wiele osób uskarża się w postach na utrudnienia i korki w Chorwacji.
pozdro
fafikdog
Odkrywca
Re: Qaqq

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 26.06.2008 22:01

janniko napisał(a):
szaki17 napisał(a):Jak czegoś nie wiesz to poczytaj...FAQ,tam jest temat dot. korków(sprawdziłem) :!: Ale poszukać musisz sam :!:

OK
dzięki wielkie, nie wiedziałem, że to FAQ jest takie fajne, właśnie znalazłem to chciałem
forum/viewtopic.php?t=17802&start=0

Myślałem po prostu, czytając posty, że są jakieś szczególnie upierdliwe miejsca, gdzie zawsze są korki. Bo myśmy jak byli 5 lat temu w Cro to nie było żadnych korków i jechało się superowo.
I wszystkie nasze podróże na południe, czy to Serbia, czy Montenegro, czy Grecja zawsze przebiegały bez większych utrudnień korkowych. Tylko raz w zeszłym roku, gdy wracaliśmy z Grecji to przez Serbię waliły tabuny Turków i innym musulminów, chyba z ichniej mekki, bo chyba mieli jakieś pielgrzymkowe święto, no i wtedy postaliśmy 2 godz. na granicy serbsko-węgierskiej.
Ale jak na 7 lat podróżowania na południe to chyba nie dużo..
Zapytałem, bo jakoś wiele osób uskarża się w postach na utrudnienia i korki w Chorwacji.
pozdro

Moż kilka słów o tym jaka trasa do Grecji?
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 27.06.2008 06:26

Unikaj piątkowo-sobotnich nasileń ruchu. Gdzieś w FAQ był link do strony z tabelką o natężeniu ruchu na drogach Chorwackich. Mam tylko wiedzę teoretyczną póki co, więc tak do końca się na tym nie opieraj. Pozdrawiam.
janniko
Cromaniak
Re: Qaqq

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.06.2008 06:40

fafikdog napisał(a):...Moż kilka słów o tym jaka trasa do Grecji?

No problem.
2 lata z rzędu (2006 i 2007) trasa:
Kraków-Chyżne-Sahy-Seged-Subotica (w zeszłym roku próba oszczędzenia kasy "ottakdlazasady" poprzez ominięcie twz. "autostrady" i Belgradu, czyli z Seged przez Horgos-Zrenjanin-Smederevo powrót na autostradę jakieś 60 km za Belgradem. Ale tego skrótu nie polecam; owszem, oszczędziliśmy chyba 12 ojro i nawet nawierzchnia znośna, ale droga prowadzi przez wiochy i miasteczka i przez to wydłuża się czas jazdy). Dalej: Nis, potem prze Macedonię i już Grecja (Saloniki).
Zanim wybraliśmy tę trasę sporo czytałem na forach. Wszyscy zgodnie odradzają drogę prze Bułgarię. Kiedyś się tak jeździło ze względu na drogie wizy macedońskie. Obecnie przejazd przez Macedonię to koszt kilku euro za autostradę. Tutaj uwaga! Mieć odliczoną kwotę, najlepiej w euro, ponieważ mogą nie wydać reszty, bo "nie mają".. i nic nie zrobisz. Nie pytać ile kosztuje, bo powiedzą 5 euro.. he he. skubańcy. Ale gdy zapłaciliśmy 1 ojro to facety się tylko uśmiechnął i pomachał nam na drogę. Macedońcy to fajne ludzie, tylko ponoć policja upierdliwa, więc lepiej uważać na szybkość i przepisy. Poza tym to się jedzie super... góry, góry i góry... i widoczki. I właśnie gdzieś tak w 1/3 Macedonii odczuwa się nagłą zmianę klimatu.. ten boski powiew grecki, ten upał, te wysuszone zbocza i ten kolor gór.. bosko!
pozdro i miłej drogi

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone