napisał(a) arcchie » 09.04.2008 06:10
Na pierwszy raz w Montenegro Zatoka Kotorska jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Możecie zatrzymać się gdzieś przy zatoce w Herceg Novi, Risan, czy Bigovo, ale ja polecam małą miejscowość Rose. Na początku lipca jeszcze mało tam Serbów więc i ceny przyzwoite ale po 14.07 już idą w górę. Zatokę można zwiedzić, tak w miarę gruntownie w dwa dni. Warto zobaczyć starówkę i twierdzę w Herceg Novi i po drodze do Kotoru wszystkie małe miejscowości, które kryją wiele ciekawych zabytków i niepowtarzalnych smaków. (jedzenie w Czarnogórze jest bardzo dobre). Sam Kotor wspaniały.
Wracając do Rose mają tam bardzo dobrą szkółkę nurkową i oczywiście warto tam pojechać dla ciszy i pięknych widoków. Niestety w tej okolicy nie ma piaszczystej plaży i Twoje dzieci będą musiały zadowolić się zabawą na skałkach czy kamieniach. Szczerze mówiąc mojej czteroletniej córce to w ogóle nie przeszkadza i zawsze jest zachwycona kamieniami na plaży. Oczywiście w kilku miejscach jest wysypany piasek, ale przecież to nie to samo co plaża w Ulcinju.
Rose leży u wejścia do Zatoki Kotorskiej więc woda tam jest czyściejsza od tej w zatoce. W ubiegłym roku mieszkaliśmy w chorwackim Molunat i np. każdego dnia byliśmy na targu w Herceg Novi. Warto zaopatrywać się tam w smaczne wiejskie warzywa i owoce, ale również w owoce morza. Kupowaliśmy tam także oliwę, która bardziej mi smakuje od tej chorwackiej. Polecamy wszystkim przygraniczne, pograniczne wakacje chorwacko-czarnogórskie.
W weekend usiądę i załaduję nasze zdjęcia.
Pozdrawiam
Arcchie