Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Istra jest podobna do Dalmacji?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AgaBartek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBartek » 27.04.2011 06:51

Witam!
Jeździmy regularnie do Baski Vody koło Makarskiej. Jest to nasze ulubione miejsce, ale byliśmy tam już pięć razy. Tak się zastanawiamy czy w tym roku w ostatni tydzień sierpnia nie pojechać gdzieś na Istrę. Czy tam jest podobnie? Chodzi mi o plaże, wodę, temperatury i ceny. Raz byłem w Malij Losinij i wracając przejeżdzałem przez Rijekę - całkiem ładnie....
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 27.04.2011 07:10

Wprawdzie w Cro byłem tylko 2 razy ...Istria i Dalmacja i dopiero w tym roku 3 raz , ale jakieś tam porównanie mam.
Istria jest bardzo ładna , szczególnie Rovinj , Pula, Poreć , które warto a wręcz trzeba zobaczyć.
Plaże w większości takie same z przewagą drobnych kamyczków , rzadko beton.
Jadran ...jeżdzę wprawdzie we wrześniu , ale woda w 2009 na Istri była zdecydowanie cieplejsza niż 2010 w Dalmacji - Vodice, Primosten i inne miejsca.
Myślę jednak że tu nie ma reguły w tym roku może być odwrotnie ,zależy z której strony wieją cieplejsze prądy i wiatr.
Ceny porównywalne , w mojej ocenie nawet niektóre rzeczy tańsze.
Np. za camp zapłaciliśmy dużo taniej i standard zdecydowanie wyższy.
W sklepach ceny są porównywalne.
Nie mniej jednak jak dla mnie brakuje klimatu na Istrii , który czuje się na Dalmacji.
Góry, figi , lawenda, pasky syr itd...... tego na Istrii brakuje.
W sumie bardziej zakochałem się w Dalmacji. :wink: , ale na Istrię napewno kiedyś wrócę.
AgaBartek napisał(a):wracając przejeżdzałem przez Rijekę - całkiem ładnie....

Rijekę sobie daruj , to raczej miasto portowe z przewagą stoczni.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.04.2011 07:20

Istra bardziej przypomina Toskanii niż Dalmacji :)

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2011 07:33

AgaBartek napisał(a):wracając przejeżdzałem przez Rijekę - całkiem ładnie....

Ale chyba nie macie zamiaru tam jechać?
To typowo portowe miasto - ładne to prawda ale ...plaży raczej proponuję szukać po drugiej stronie czyli Opatija, Lovran.

Pzdr
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2011 10:22

maniust napisał(a): pasky syr itd.......
Nie wiem, co Wy wszyscy z tymi "y-ami". Tak by to może napisali nasi sąsiedzi Czesi. W chorwackim alfabecie nie ma "y"!
...paški sir...
Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 27.04.2011 13:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...paški sir...

:oops: na szybko pisałem.....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.04.2011 13:51

AgaBartek napisał(a):Witam!
Jeździmy regularnie do Baski Vody koło Makarskiej. Jest to nasze ulubione miejsce, ale byliśmy tam już pięć razy. Tak się zastanawiamy czy w tym roku w ostatni tydzień sierpnia nie pojechać gdzieś na Istrę. Czy tam jest podobnie? Chodzi mi o plaże, wodę, temperatury i ceny.

Podobnie nie jest, bo na Istrii góry nie schodzą do morza, ale też jest ładnie,
wiedzieli o tym już Aniołowie :wink: :D

samo anđeli znaju kako je u raju
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 27.04.2011 13:57

Janusz Bajcer napisał(a):Podobnie nie jest, bo na Istrii góry nie schodzą do morza (...)

I chyba tego najbardziej tam brakuje :), chociaż trzeba przyznać, że spory kawał dalmackiego wybrzeża też nie jest górzysty.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.04.2011 14:01

Krzychooo, chodziło o Baska Voda i Makarską, bo tam regularnie jeździli AgaBartek.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.04.2011 14:39

Istrię odwiedziłem 5 razy, Dalmację podobnie.
Ładniej tu czy tu :?: ja wolę Istrię, ale większość wybiera Dalmację. Góry, rośliny, zabytki...znajduję i tu i tu zawsze coś ciekawego, a woda...tak trafiałem, że tylko raz pogodę w Dalmacji miałem zdecydowanie lepszą, pozostałe wyjazdy to olbrzymia przewaga słońca, ciepłej wody na Istrii. Czy to reguła, nie wiem :wink:
Ceny--ja istotnej różnicy nie widzę, chociaż wiele osób twierdzi, że Dalmacja tańsza. Może tak, chyba miałem więc pecha w Dalmacji lub farta na Istrii :D
Apartament w Dalmacji--nawet 35 euro, a na Istrii nie płaciłem więcej jak 25, najczęściej 20. Żywność--kupuję na miejscu, głównie na targach, od rybaków, czasami w sklepie obok, nie jeżdżę po okolicy i nie szukam "okazji". Ew kupuję coś zwiedzając okolicę.
Kamenjak jest tylko jeden - Istria
Dingać - jest tylko jeden - Dalmacja :wink:
W tym roku Krk i Istria--chyba, to okaże się w trakcie jazdy do Cro. Bywało już, że jadąc w wybrane miejsce, zmieniałem je, ot tak, po prostu, coś spodobało się na tyle, że zostaliśmy - np Pakostane

Zawsze druga połowa września :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 27.04.2011 15:13

Maćku :D Kamenjak vs Prozid :D ... Proizd !!!!!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 27.04.2011 20:58

Podziel urlop na dwie części i zwiedzisz jeden region i drugi.Ja tak zaczynałem moje wyjazdy do Cro co pozwoliło mi poznać ten piękny kraj dużo szybciej a zaczynałem właśnie od Istrii,która ma swój urok i prześliczne miasta :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.04.2011 20:22

AgaBartek napisał(a):Witam!
Jeździmy regularnie do Baski Vody koło Makarskiej. Jest to nasze ulubione miejsce, ale byliśmy tam już pięć razy. Tak się zastanawiamy czy w tym roku w ostatni tydzień sierpnia nie pojechać gdzieś na Istrę. Czy tam jest podobnie? Chodzi mi o plaże, wodę, temperatury i ceny. Raz byłem w Malij Losinij i wracając przejeżdzałem przez Rijekę - całkiem ładnie....

Pojechać i to jak najbardziej :!: Nieprawdą jest , że nie ma na Istrii gór schodzących do morza ... zdecydowanie są, na wschodnim wybrzeżu :D
Wszyscy kierują się na zachodnie wybrzeże , a to błąd ... Porec , Rovinj , Vrsar trzeba koniecznie zwiedzić , ale kotwiczyć na stałe należy chociażby tu ...
Wschodnie wybrzeże śmiało można nazwać miniaturką Dalmacji. :Pozdrav :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.04.2011 20:30

Troszkę :wink: inne góry niż w Dalmacji.
Na zachodnim wybrzeżu nie ma dróg z regularnym ruchem samochodowym przy samej plaży.
Ostatnio edytowano 29.04.2011 09:39 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.04.2011 20:35

Janusz Bajcer napisał(a):Troszkę :wink: inne góry niż w Dalmacji.
Na zachodnim wybrzeżu nie na dróg z regularnym ruchem samochodowym przy samej plaży.

Troszkę, to trzeba się najpierw na Istrii znać ...
Pane Gotovina :wink:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone