Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cropelkowe Rodzinne Radyjko

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 00:30

To Jamajki nie będzie? :cry: A tak chciałam Kasi zrobić przyjemność...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 00:34

jolek napisał(a):
agapi napisał(a): Jolek by mogla se potluc co nieco...(jakby chciala)...DJ Januszek by nam gral...a Kuzynowstwo by pokazalo jak sie.....Rodzinka bawi'' :wink: :lol: ..

Brzmi ciekawie :D Tylko nie za bardzo wiem, co bym se miała potłuc :wink:

...to ja se potluke...

:wink: :lol:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 00:37

Znam zwyczaj tłuczenia porcelany w przeddzień ślubu w domu panny młodej (to na Śląsku). Oświeć mnie, jak można inaczej coś tłuc :lol: bo chetnie to zrobię :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 00:37

jolek napisał(a):To Jamajki nie będzie? :cry: A tak chciałam Kasi zrobić przyjemność...

nie bedzie bo....nie bedzie... :wink: ale.......dziekuje Jolek ,zes pomyslala! :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 00:38

jolek napisał(a):Znam zwyczaj tłuczenia porcelany w przeddzień ślubu w domu panny młodej (to na Śląsku). Oświeć mnie, jak można inaczej coś tłuc :lol: bo chetnie to zrobię :)

Dobra...tylko troszke sie rozpisze.... :?
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 00:38

Imam vremjie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 00:48

Otoz.....

Kiedy to ''wywialo''mnie z mojego cudownego kraju a ''wwialo''do jeszcze cudowniejszego ..... :D doznalam wstrzasu (niemalze)...a dlaczego?
Na jednej z imprez ludzie zwariowali...
Tanczac oddawali sie namietnemu,ostentacyjnemu tluczeniu co im w reke wpadlo.
Kieliszki ,talerze rozbijaly sie na podlodze ...przy akompaniamencie rozbawionych ludziskow...ot tak..po prostu...:)

Nie moglam pojac tych...''strat'' i na zawsze ten obraz utkwil mi w pamieci.

Uwienczeniem tych tancow bylo pojawienie sie przepieknego dziewczecia na stole i jej taniec (to nie byla Agapi!!!:)

:lol:

Jak dotad ja ...nawet jak niechcacy rozbilam cosik czulam...wyrzuty sumienia...a tutaj tyle...szkliwa ....noz normalnie....
Z drugiej zas strony moze to i dobrze, bo...chyba by mnie Slonce zabilo gdybym tak wytukla cala zastawe stolowa....:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 00:52

...Wizja picia z plastikow i jedzenia z papierowych talerzykow skutecznie mnie powstrzymuje przed...sprobowaniem czegos ...takiego...ale kiedys....se potluke(choc ten taniec na stole se daruje:) )....

Ach...jeszcze zostaje .....kwestia ...sprzatania :? ....cosby sie jednak wymyslilo:) :wink:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 00:52

Rozumiem, że to rozbijactwo było pod wpływem chwili, radości, a nie z jakiegoś konkretnego powodu? Nie wiem, czy słyszałaś o takim zwyczaju, jaki jest na Śląsku. Tu skorupy scielą się gęsto, ale najzabwniejsze w tych "stratach" jest to, że goście przychodzą, tłuką w drobiazgi, a pan młody ma to posprzątać. I co on pozamiata, to mu dowalają następne...i tak bez końca :wink: A jak zabraknie ciarup, to wywalają mu z kosza czy wiadra to, co już skrzętnie pozamiatał... I zabawa do białego rana :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 01:00

jolek napisał(a):Rozumiem, że to rozbijactwo było pod wpływem chwili, radości, a nie z jakiegoś konkretnego powodu? Nie wiem, czy słyszałaś o takim zwyczaju, jaki jest na Śląsku. Tu skorupy scielą się gęsto, ale najzabwniejsze w tych "stratach" jest to, że goście przychodzą, tłuką w drobiazgi, a pan młody ma to posprzątać. I co on pozamiata, to mu dowalają następne...i tak bez końca :wink: A jak zabraknie ciarup, to wywalają mu z kosza czy wiadra to, co już skrzętnie pozamiatał... I zabawa do białego rana :wink:

...taki to ..dziwaczny zwyczaj (w chwili pelnej radosci ..luzu....iii przy greckiej wodce)...
Teraz juz moze nie tluka juz tak jak dawniej ,bo ich kryzys dopadl.... :? :lol:

Moja siostra na Slasku mieszka ale ...o takim zwyczaju mi nie mowila(moze na slaskim weselu nie byla :idea: )
No i sie dziwic,ze tak te chlopy oltarza unikaja.... :lol: Cala noc na kolanach...i z miotelka... :lol: :wink:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 01:05

Co kraj, to obyczaj :wink: Ważne, żeby coś miłego przeżyć i odetchnąć od szarej rzeczywistości :)
Ja nie jestem ze Śląska, ale przyszło mi się zderzyć z tutejszymi zwyczajami i się im poddać. Wydawałam dwie córki, więc nie było innego wyjścia, ale wspominam to bardzo miło :D
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 01:13

Zaśmieciłyśmy Januszowi wątek, więc na paluszkach się pożegnam, życząc spokojnej nocy. A jak trza, to niech Janusz chlasta :wink: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 01:15

jolek napisał(a):Co kraj, to obyczaj :wink: Ważne, żeby coś miłego przeżyć i odetchnąć od szarej rzeczywistości :)
Ja nie jestem ze Śląska, ale przyszło mi się zderzyć z tutejszymi zwyczajami i się im poddać. Wydawałam dwie córki, więc nie było innego wyjścia, ale wspominam to bardzo miło :D

....a ....ziec? :lol: :wink:

ps.
Jak bede swoje cory wydawala to...bardzo mi sie ten zwyczaj podoba i...chyba mnie ziec ...znielubi...po wsze czasy:)
:wink: :lol:
Chcialabym aby moje dizeci mialy takie tradycyjne wesele.
Tyle, ze obawiam sie iz...to nie bedzie takie proste...angielskie zwyczaje mnie.....przerazaja :wink:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.06.2012 01:17

To zasiej nad Tamizą trochę polskości, czemu nie? :wink: Jak są polskie sklepy, polska żywność, POLACY to i obyczaje :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 01:17

jolek napisał(a):Zaśmieciłyśmy Januszowi wątek, więc na paluszkach się pożegnam, życząc spokojnej nocy. A jak trza, to niech Janusz chlasta :wink: :papa:

Juz zwiewam zanim DJ sie rozgniewa:)
Jutro raniutko bedzie tu musial troszeczke posprzatac... :oops:

Dobrej nocki!

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Cropelkowe Rodzinne Radyjko - strona 1849
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone