Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co sądzicie o Dubrovniku ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 07.04.2010 17:30

Witam w te wakacje mam zamiar udać się do Dubrownika i ma kilka pytań związanych z tym wyjazdem .

1) Lepiej znaleźć sobie lokum w samym Dubrowniku czy gdzieś na obrzeżach np.Lokrum,Cavtat ? (chciałbym aby wszędzie było blisko...)

2) Według was co warto zwiedzić poza oczywiście Dubrownikiem ?

3) Jaka jest średnia temp w tamtych okolicach (południowa Dalmacja) na początku lipca ?

4)Na początku lipca dużo jest już turystów ?

5) Macie może jakieś fajne apartamenty ?

Z góry dziękuję za pomoc :)
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 07.04.2010 21:13

Nikt nie jest mi w stanie pomóc :? :( :?:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.04.2010 21:31

cromaniaczek napisał(a):Nikt nie jest mi w stanie pomóc :? :( :?:

Może dlatego, że odpowiedzi na te pytania spokojnie sam znajdziesz na forum w istniejących już tematach...Wystarczy użyć wyszukiwarki...
Pozdrawiam
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 08.04.2010 10:12

cromaniaczek napisał(a):1) Lepiej znaleźć sobie lokum w samym Dubrowniku czy gdzieś na obrzeżach np.Lokrum,Cavtat ? (chciałbym aby wszędzie było blisko...)

Fajną lokalizacją jest miejscowość MLINI (ok 10 km za Dubrovnikiem).

2) Według was co warto zwiedzić poza oczywiście Dubrownikiem ?

np.
Kotor w Czarnogórze
Mostar w BiH

3) Jaka jest średnia temp w tamtych okolicach (południowa Dalmacja) na początku lipca ?

Normalnie to tak ok. 30stopni. Ja byłem w zeszłym roku na przełomie czerwca i lipca i było nienormalnie (przez pół pobytu lało - słońce, słońce - lało :D )

4)Na początku lipca dużo jest już turystów ?

Powoli robi się tłoczno, ale jeszcze nie ma tragedii.

5) Macie może jakieś fajne apartamenty ?

Ja mieszkałem w Apartamentach "Erminia" u Pana Vlaho Brcic (konkretnie app nr 6). Było czyściutko, właściciel bardzo miły i pomocny. Cena 90 euro za noc (ale apartament był naprawdę duży i dobrze wyposażony - na 2 rodziny 2+1 jak znalazł). Blisko sklepiki, bank (przyjmują złotówki po dobrym kursie ale tylko banknoty 100 zł - 200 zł nie chcieli), poczta (obok poczty można kupić przepyszne wino domowej roboty). Do plaży trzeba przejść przez ulicę, ale to nie był problem, plaża żwirkowa, ładna czysta, z przebieralniami, toaletami (w których jest czyściutko, na bieżąco uzupełniają mydło, ręczniki papierowe i jest bezpłatnie).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Nie ma za co
:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.04.2010 10:16

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
cromaniaczek napisał(a):Nikt nie jest mi w stanie pomóc :? :( :?:

Może dlatego, że odpowiedzi na te pytania spokojnie sam znajdziesz na forum w istniejących już tematach...Wystarczy użyć wyszukiwarki...
Pozdrawiam

Koło ratunkowe
forum/viewtopic.php?p=490160#490160
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 08.04.2010 19:37

arek_sosnowiec napisał(a):
cromaniaczek napisał(a):Fajną lokalizacją jest miejscowość MLINI (ok 10 km za Dubrovnikiem).

10 km to za daleko, szukał bym coś bliżej miasta ...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 20:14

cromaniaczek napisał(a):
arek_sosnowiec napisał(a):
cromaniaczek napisał(a):Fajną lokalizacją jest miejscowość MLINI (ok 10 km za Dubrovnikiem).

10 km to za daleko, szukał bym coś bliżej miasta ...

Za daleko? Przecież to rzut beretem.. Prawie przedmeścia...Chesz coś w centrum miasta? No, niby fajnie.. (ale nie w sezonie; w kwietniu, to i owszem, jeszcze ujdzie) tylko pomyśl, że przez starówkę codziennie przewala się dobrych kilka tysięcy turystów (nie licząc stałych mieszkańców) - co i rusz przypływa jakiś kruzer i z jednego takiego potwora wywala się nagle tysiac ludzi, albo i więcej.. spokoju nie zaznasz, gwarantuję. A jak kwatera w mieście (co to w sezonie nie zasypia), to na plażę będziesz jeździł 10 km....albo i więcej.
Pozdrawiam
Pawcio&Monia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawcio&Monia » 08.04.2010 20:30

My zrobilismny sobie wypad 2 dniowy na dubrovnik i nocleg znależliśmy na samy wjezdzie po prawej stronie za mostem. Kosztował 35 E za apartament z pięknym widokiem na zatokę. Byliśmy w 1-szej połowie sierpnia. Na starym mieście nocleg Wachal sie w okolicach 50 E za dobę. Zwiedziliśmy Dubrovnik, górę widokową i pojechalismy 6 km za Dubrovnik pozwiedzac hotele znajdujace się na plazy które zostały zniszczone podczas wojny i to zrobiło na mnie ogromne wrazenie. Chwila zadumy w tak pieknym miejscu..naprawde warto...
]pzdr
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 08.04.2010 21:05

Nie chciałbym max 2 km oddalone aby wieczorkiem spacerem do miasta chodzić :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 21:14

cromaniaczek napisał(a):Nie chciałbym max 2 km oddalone aby wieczorkiem spacerem do miasta chodzić :)

Czyli w centrum...
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 08.04.2010 21:20

Jakie miejscowośćI warto zwiedzić w BiH ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 21:43

cromaniaczek napisał(a):Jakie miejscowośćI warto zwiedzić w BiH ?

Na więcej niż Mostar,pobliskie mu źródła Buny, Počitelj i ewentualnie wodospady na Kravicy raczej nie wystarczy Ci czasu. Generalnie to ciekawych miejsc w Bih jest znacznie więcej.. poczynając od stołecznego Sarejeva, a kończąc na małych orientalnych miasteczkach....
Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.04.2010 08:10

Ja zawsze przejazdem zwiedzam BiH przez tydzień; oprócz tego co napisała Kasia proponuję Jajce, Trebinje, Banja Lukę, Bihać i cała masy innych miejscowości i krajobrazów. W tym roku wybiorę się w górki wokół Sarajeva: Jahorinę albo Igman.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone