Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co byście polecili?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martita
Croentuzjasta
Co byście polecili?

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 31.07.2006 15:28

Wybieramy się za jakieś trzy tygodnie z chłopakiem do Chorwacji 8) , mamy juz zamówione zakwaterowanie w Zivogosce Blato [przy okazji pozdrowienia dla Plumka :D ]. Jedziemy na około 6 dni. I zastanawiamy się czy uda nam się zobaczyć wszystko, co byśmy chcieli i jeszcze pobzyczyć się na plaży [a to zapewne niemożliwe :? ], więc pytamy was drodzy forumowicze, co najlepiej zobaczyć, co najpiękniejsze, na co warto poświęcić swój czas..
- jeziora: niebieskie i czerwone koło Imotski
- wodospady na rzece Krka
- Split
- Dubrovnik
- Bacinskie Jeziora
- Plitvickie Jeziora
- wjazd na Sv. Jure ?
A może jeszcze coś innego :?: Co możecie nam polecić :?:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 31.07.2006 16:03

Temat walkowany na forum prawie caly czas ... co zwiedzic.??? Jak bedziecie z wizyta u Plumka mysle ,ze poradzi .:)
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 01.08.2006 11:19

mab napisał(a):Jak bedziecie z wizyta u Plumka mysle ,ze poradzi .:)

aa dziękuję..myślę, że zapytamy, w końcu Plumek to się chyba na rzeczy zna :D
pozdrawiam
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 01.08.2006 18:34

6 dni to troszkę mało jakby, zwazywszy że każda z podanych przez Ciebie wycieczek zabiera właściwie cały dzień.

Jesli jedziesz autem, to w drodze DO zaplanuj sobie Krka albo Plitvice - w sumie oba parki jako główna atrakcję mają wodospady więc z uwagi na tak krótki czas wybierz jeden. Drugi obejrzysz przy nastepnej okazji:)

Dubrovnik - wspaniałe stare miasto, naprawde perła Chorwacji. Polecam wyjazd wczesnie rano. Jak najwcześniej, my wyjeżdżalismy o 6 rano z Drasnic (12 km od Żivogosce). Dlaczego rano? Przede wszystkim mniejszy jest ruch na drodze i w samym Dubrovniku, dodatkowo jesli skusisz sie obejrzeć miasto również z góry czyli z murów obronnych to idąc tam rano jest mniejsza szansa na udar sloneczny. Ja byłem padnięty po ich przejściu, a moje dzieciuchy to juz ledwo zipały.
A! i jeszcze jedno, rano jest latwiej zaparkować a celnicy na granicy jeszcze ziewaja:)

Sv Jure. Niby tylko 23 kilometry drogi od wjazdu do Narodni Park Biokovo ( z zivogosce jakieś 50 km na szczyt) ale za to jaka droga! To trzeba koniecznie zobaczyć. I przezyc, he he. Swietne miejsce do nauki ruszania z ręcznego hamulca i test naprecyzje kierowania autem lepszy niz kręcenie glupawych zatoczek na placu. Tu tez polecam wyjazd rano, okolo 9 powiedzmy bo na szczycie jest miejsca na zaledwie 8-10 aut. Ja jechałem na szczyt niemal godzineę (przypominam 23 kilometry tylko), jestem pewien, ze ci ktorzy wjechali gdy ja wracalem zjeżdżali znacznie dłuzej.

A zamiast Splitu, polecam Sibenik.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.08.2006 01:17

6dni w cro to naprawde bardzo malo:/
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 02.08.2006 10:21

ines napisał(a):6dni w cro to naprawde bardzo malo:/

wiem niestety, ale przez ten czas 'coś' na pewno można zobaczyć:]
a niewykluczone, że jeszcze tam wrócimy :D
AGULKA
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGULKA » 03.08.2006 18:42

Witam,
Na całym forum piszą ludziki duuuużo o tym co ciekawego do zobaczenia, ale np. zamiast Splitu radziłabym Trogir i nie przesadzajcie ze zwiedzaniem, bo wtedy na pewno zabraknie czasu na lenistwo na plaży:) Jeśli czegoś nie zobaczycie będziecie mieć powód żeby wrócić.... bo warto!!!
Pozdrowienia
tomek1970
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek1970 » 03.08.2006 19:39

Wodospady na rzece Krka bym sobie darwał, naciągają na statek extra 70 kun szkoda kasy biorąc pod uwagę że w cenie biletu wstepu do parku w tej samej cenie jest rejs statkiem. Byłem widziałem, lepsze Plitvckie jeziora. Pozdrawiam.
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 04.08.2006 08:47

JasioJasio napisał(a):6 dni to troszkę mało jakby, zwazywszy że każda z podanych przez Ciebie wycieczek zabiera właściwie cały dzień.

Jesli jedziesz autem, to w drodze DO zaplanuj sobie Krka albo Plitvice - w sumie oba parki jako główna atrakcję mają wodospady więc z uwagi na tak krótki czas wybierz jeden. Drugi obejrzysz przy nastepnej okazji:)

Dubrovnik - wspaniałe stare miasto, naprawde perła Chorwacji. Polecam wyjazd wczesnie rano. Jak najwcześniej, my wyjeżdżalismy o 6 rano z Drasnic (12 km od Żivogosce). Dlaczego rano? Przede wszystkim mniejszy jest ruch na drodze i w samym Dubrovniku, dodatkowo jesli skusisz sie obejrzeć miasto również z góry czyli z murów obronnych to idąc tam rano jest mniejsza szansa na udar sloneczny. Ja byłem padnięty po ich przejściu, a moje dzieciuchy to juz ledwo zipały.
A! i jeszcze jedno, rano jest latwiej zaparkować a celnicy na granicy jeszcze ziewaja:)

Sv Jure. Niby tylko 23 kilometry drogi od wjazdu do Narodni Park Biokovo ( z zivogosce jakieś 50 km na szczyt) ale za to jaka droga! To trzeba koniecznie zobaczyć. I przezyc, he he. Swietne miejsce do nauki ruszania z ręcznego hamulca i test naprecyzje kierowania autem lepszy niz kręcenie glupawych zatoczek na placu. Tu tez polecam wyjazd rano, okolo 9 powiedzmy bo na szczycie jest miejsca na zaledwie 8-10 aut. Ja jechałem na szczyt niemal godzineę (przypominam 23 kilometry tylko), jestem pewien, ze ci ktorzy wjechali gdy ja wracalem zjeżdżali znacznie dłuzej.

A zamiast Splitu, polecam Sibenik.

dziękujemy bardzo, Twoje podpowiedzi na pewno się przydadzą i z nich skorzystamy:)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 04.08.2006 10:35

Pierwszy raz do Chorwacji jechaliśmy tez tylko na tydzień,w okolice Trogiru.Plitvice zwiedzalismy po drodze na wakacje,Krka w trakcie no i Dubrovnik oczywiscie też.Ale to było na początku wrzesnia,to i pogoda była odpowiedniejsza.Za "nastepnymi 2razami"nigdy nie moglismy sobie odmówić zajrzenia do Dubrovnika,chocby tylko po drodze do CG.I w tym roku była powtórka z Plitvic i -jakzeby inaczej-Dubrovnik :)
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 04.08.2006 12:35

myśle że jeszcze Mostar.
Obowiązkowy punkt tegorocznegych wakacji dla mnie.
dora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora » 08.08.2006 17:50

AGULKA napisał(a):Witam,
zamiast Splitu radziłabym Trogir

Nie mogę się z Tobą zgodzić... nie zobaczyć Splitu to nie zobaczyć serca Chorwacji. To po prostu magiczne miasto. Obowiązkowo powinno się go zwiedzić. Ja była tam już kilka razy i mam nadzieję, że tam jeszcze wrócę!

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone