- jeziora: niebieskie i czerwone koło Imotski
- wodospady na rzece Krka
- Split
- Dubrovnik
- Bacinskie Jeziora
- Plitvickie Jeziora
- wjazd na Sv. Jure ?
A może jeszcze coś innego
.png)

.png)
.png)
.png)

JasioJasio napisał(a):6 dni to troszkę mało jakby, zwazywszy że każda z podanych przez Ciebie wycieczek zabiera właściwie cały dzień.
Jesli jedziesz autem, to w drodze DO zaplanuj sobie Krka albo Plitvice - w sumie oba parki jako główna atrakcję mają wodospady więc z uwagi na tak krótki czas wybierz jeden. Drugi obejrzysz przy nastepnej okazji:)
Dubrovnik - wspaniałe stare miasto, naprawde perła Chorwacji. Polecam wyjazd wczesnie rano. Jak najwcześniej, my wyjeżdżalismy o 6 rano z Drasnic (12 km od Żivogosce). Dlaczego rano? Przede wszystkim mniejszy jest ruch na drodze i w samym Dubrovniku, dodatkowo jesli skusisz sie obejrzeć miasto również z góry czyli z murów obronnych to idąc tam rano jest mniejsza szansa na udar sloneczny. Ja byłem padnięty po ich przejściu, a moje dzieciuchy to juz ledwo zipały.
A! i jeszcze jedno, rano jest latwiej zaparkować a celnicy na granicy jeszcze ziewaja:)
Sv Jure. Niby tylko 23 kilometry drogi od wjazdu do Narodni Park Biokovo ( z zivogosce jakieś 50 km na szczyt) ale za to jaka droga! To trzeba koniecznie zobaczyć. I przezyc, he he. Swietne miejsce do nauki ruszania z ręcznego hamulca i test naprecyzje kierowania autem lepszy niz kręcenie glupawych zatoczek na placu. Tu tez polecam wyjazd rano, okolo 9 powiedzmy bo na szczycie jest miejsca na zaledwie 8-10 aut. Ja jechałem na szczyt niemal godzineę (przypominam 23 kilometry tylko), jestem pewien, ze ci ktorzy wjechali gdy ja wracalem zjeżdżali znacznie dłuzej.
A zamiast Splitu, polecam Sibenik.
.png)
.png)
AGULKA napisał(a):Witam,
zamiast Splitu radziłabym Trogir