Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cieszyn-Krk

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ggabrys
Turysta
Cieszyn-Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) ggabrys » 04.04.2007 09:08

Mam pytanko do cromaniaków.
Po przeczytaniu wielu postów wydaje mi się, że optymalna trasa to:
1. Cieszyn,Bratyslawa,Wiedeń, Graz, Maribor
2. Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor
Niestety od Maribor nie mam większych danych dopiero po zakupie aktualnej mapy Chorwacji.
Dodaję, że wyjazd planowany jest w Niedzielę pod koniec sierpnia.
:?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.04.2007 09:36

http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm

Powpisuj dane skąd (Slovenia-city Maribor) dokąd (Croatia-city Krk) a Michelin pokaże Ci trasę i mapę :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.04.2007 09:36

witam.
właściwie to nie zadałaś pytania, ale domyślam się, że chodzi ci o dalszą trasę do cro na odcinku maribor - krk.
otóż z mariboru kierujesz się na zagrzeb (nie na lublianę), a z zagrzebia na rijekę.
kilkadziesiąt km. za granicą chorwacką wjedziesz na autostradę i wtedy to już trzeba tylko patrzeć na znaki informacyjne o kierunkach jak wyżej. w pewnym momencie zobaczysz po prostu oznaczenie zjazdu z autostrady w kierunku na krk - i to by było tyle.

ps. nie musisz korzystać z pierwszego zjazdu na krk bo jedzie się nim po dość stromym zjeździe serpentynką. następne są bardziej przyjazne.
ggabrys
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ggabrys » 04.04.2007 13:31

Dzięki
Przez Czechy proponujesz przez Brno czy Bratysławę?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.04.2007 15:46

bratysława - przejściem jarovce ominiesz dodatkowo wiedeń.
szerokiej drogi. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.04.2007 17:49

ggabrys napisał(a):Dzięki
Przez Czechy proponujesz przez Brno czy Bratysławę?

Michelin proponuje kawałek przez Czechy, ale z ominięciem Brna a później wjazd na Słowację i do Bratysławy przez Cadcę, Zilinę, Trencin.
ggabrys
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ggabrys » 05.04.2007 13:25

Janusz Bajcer napisał(a):Michelin proponuje kawałek przez Czechy, ale z ominięciem Brna a później wjazd na Słowację i do Bratysławy przez Cadcę, Zilinę, Trencin.

No dobrze przez Słowację, a jak jest obecnie na przejsciu granicznym Czechy Słowacja? Czy czasami to nie przedłuży czasu podróż. Jest to ważne ponieważ syn ma 4 lata i każda godzinka dłużej tym więcej pytań typu
cyt.;Tata daleko jeszcze
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.04.2007 13:38

Obudź się :wink: Czechy i Słowacja, podobnie jak i Polska są w UE i na granicach w Unii nie czekasz tak jak dawniej - w żadnych długich kolejkach :lol:
Ale wybór trasy należy do Ciebie.
A jadąc z Brna do Bratysławy też przekraczasz granicę CZ/SŁ, tylko w innym miejscu.
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 05.04.2007 13:41

zawsze jadę z Cieszyna przez Frydek Mistek, Olomuniec, Brno (autostrada biegnie bokiem), Wiedeń, Graz, Maribor, Zagreb, bez zajeżdżania do Rijeki- na most Krk
Trasa bez problemów - sprawdzona- jeszcze jak jedziesz w środku tygodnia to bez żadnych korków
ggabrys
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ggabrys » 05.04.2007 16:53

Janusz Bajcer napisał(a):Obudź się :wink: Czechy i Słowacja, podobnie jak i Polska są w UE i na granicach w Unii nie czekasz tak jak dawniej - w żadnych długich kolejkach :lol:
Ale wybór trasy należy do Ciebie.
A jadąc z Brna do Bratysławy też przekraczasz granicę CZ/SŁ, tylko w innym miejscu.

Hola Hola Janusz obudziłeś mnie ale przekraczałem granicę Polsko Czeską i Polsko Słowacką już w UE i nie było tak kolorowo.
A tak na marginesie to tylko pytam, a kto pyta nie błądzi.
Pozdrawiam
ggabrys
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ggabrys » 05.04.2007 16:54

kopaj napisał(a):zawsze jadę z Cieszyna przez Frydek Mistek, Olomuniec, Brno (autostrada biegnie bokiem), Wiedeń, Graz, Maribor, Zagreb, bez zajeżdżania do Rijeki- na most Krk
Trasa bez problemów - sprawdzona- jeszcze jak jedziesz w środku tygodnia to bez żadnych korków

Dziękuje za precyzyjną odpowiedź, którą na pewno wezmę pod uwagę.
Pozdrawiam
Piotr Jadwiszczak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Jadwiszczak » 09.04.2007 11:15

witam kopaj
mam pytanie jak jedziesz tą trasą to gdzie śpisz
pozdrawiam :)
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 12.04.2007 20:30

Jadąc z małymi dziećmi zależy mi na ich wygodzie i moim szybkim dotarciu na miejsce. Dlatego one śpią na tylnej kanapie a ja wykorzystuję to i jade cały czas do przodu. W ten oto sposób jadę non stop z małymi przystankami na siusiu i posiłki. Ale teraz dzieci juz większe i sam nie wiem czy dam radę. Też zastanawiam sie nad ewentualnym postojem. Zobaczymy
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 12.04.2007 21:58

Witam,
ja jeżdżę z Cieszyna do Baski na Krku bezproblemowo i szybko przez Olomouc, Brno, Wiedeń, Klagenfurt, Ljubljana, Postojna, Rijeka i most na Krk. Wypróbowane przez 5 lat i w czasie największych ruchów, tzn. wyjazd w piatek popołudniu i przyjazd na Krk w sobotę rano.
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 13.04.2007 20:10

Frome!
Jakie zalety widzisz jadąc z Wiednia na Klagenfurt, Lublianę, Postojną, Rijekę i Krk?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi