Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w połowie września - kilka pytań

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 08.06.2011 22:39

witam to moj 1 post, wiec prosze o wyrozumialosc :P czytam juz forum jakis czas, i o kilku sprawach juz przeczytalem ale dalej mam kilka pytan.

a wiec w polowe wrzesnia planuje moj pierwszy wyjazd do chorwacji, ( na dzien dzisiajszy jest to 14 wrzesnien) jedziemy w 2 pary. poczytalem co nie co i popytalem znajomych i celujemy w makarska.

a dokladniej, moze ktos poleci inna miejscowosc ? chodzi mi o cos takiego gdzie beda knajpki otwarte i moze jakies disco jeszcze bedzie funkcjonowalo, ogolnie chceli bysmy troche poimprezowac, ale czy jest taka mozliwosc w polowe wrzesnia ?

i jakiej pogody mozemy sie spodziewac ? jedziemy na okolo 10 dni.

ruszam z dolnego slasku i lecimy w ciemno, mysle ze nie bedzie problemu ze znalezieniem lokum, a no i ceny mam nadzieje beda nizsze,

czekam na odpowiedzi :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.06.2011 22:53

Problemu z mieszkaniem nie będzie.
Pogoda - :?: no cóż, to wielka niewiadoma, ale ja zawsze jeżdżę w drugiej połowie września i ...zawsze mam super pogodę. Tylko raz, na 10 czy 11 wyjazdów, aura nie dopisała, ale to wyjątek potwierdzający regułę :wink:
Disco -- nie wiem, nie interesuje mnie
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 09.06.2011 11:17

moze inaczej, gdzie najlepiej udac sie w polowie wrzesnia aby bylo jeszcze troszke turystow no i ogolnie zeby miejscowosc tetnila zyciem:)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 09.06.2011 11:28

crusher1988 napisał(a):moze inaczej, gdzie najlepiej udac sie w polowie wrzesnia aby bylo jeszcze troszke turystow no i ogolnie zeby miejscowosc tetnila zyciem:)

Turystów o tej porze zawsze jest trochę jak to ująłeś wszędzie. Jeśli chodzi o jakieś balety to wypadała by ta Makarska z tym że, musisz wiedzieć że Chorwacja ma swój klimat i charakter. To przeciwieństwo kurortów które może znasz choćby z Polskiego wybrzeża. Owszem są dyskoteki i całkiem niezłe balety ale takowe na pewno w sezonie. Nigdy nie byłem we wrześniu tak więc hmmmm. Musicie wiedzieć że Makarska ma bardzo piękne sąsiadki (czytaj miejscowości) W Makarskiej nie znajdziesz takich zakątków to "moloch" do którego wypada wjechać a nie spędzać tam wakacje, ale cóż każdy robi jak chce.
Ps. Bary - knajpki będą otwarte jeszcze :D
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 09.06.2011 13:21

Witaj na forum.

Oczywiście wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są na forum, więc czytaj, szukaj i czytaj dalej :mrgreen:

Miejscowości, nad którymi możesz pomyśleć to Dubrovnik, Hvar, Orebić. Tam knajpki napewno są otwarte i jest ich dużo. Tak samo jak urlopowiczów czy wczasowiczów. Tłumy turystów gwarantowane :oczko_usmiech: nawet w połowie września. Disco też pewnie znajdziesz.

Pogoda zawsze jakaś jest. :D Zasada im dalej na południe tym cieplej, z reguły obowiązuje. Uważam, że pogodą nie ma co sobie głowy zaprzątać, bo i tak nie ma się na nią wpływu.

Ceny niższe, zależy jakiego standardu szukasz.

Na koniec, powtórzę za consett0805 :D Chorwacja ma klimat i charakter. Imprezy, które znasz z plaż Hiszpanii, czy Włoch to nie tutaj. Raczej klimat bardziej grecki. Jeśli weźmiesz to pod uwagę to wyjazd do Chorwacji nie będzi dla Ciebie rozczarowaniem.
Pozdrav
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 09.06.2011 19:14

NA IMPREZY TO IBIZA NAJLEPSZA..... :lol:
A CHORWACJA TO PRAWDOPODOBNIE LEPSZA NA WYPOCZYNEK I ZWIEDZANIE.
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 09.06.2011 22:29

to moze gdzie proponujecie pojechac, nie musze byc w jakims super centrum w duzym miescie, a no i jakies widoki tez by sie poogladalo,

wiec cos mniejszego gdzie mozna odpoczac i zeby byla plaza pod nosem, a do wiekszego miasta kilka kilometrow czy cos, poprostu chodzi mi o to zeby cos sie dzialo w tej miejscowosci, wiec jak najbardziej cos mniejszego tez wchodzi w gre, ale co ? prosze zaprononujecie cos :)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 10.06.2011 01:55

crusher1988 napisał(a):to moze gdzie proponujecie pojechac, nie musze byc w jakims super centrum w duzym miescie, a no i jakies widoki tez by sie poogladalo,

wiec cos mniejszego gdzie mozna odpoczac i zeby byla plaza pod nosem, a do wiekszego miasta kilka kilometrow czy cos, poprostu chodzi mi o to zeby cos sie dzialo w tej miejscowosci, wiec jak najbardziej cos mniejszego tez wchodzi w gre, ale co ? prosze zaprononujecie cos :)

To jest taki kawał wybrzeża, że trudno coś konkretnie zaproponować.
Nie wątpliwie swoja przygodę z Chorwacją powinieneś zacząć właśnie od Riwiery Makarskiej moim skromnym zadaniem będzie to Twój wyznacznik czego szukasz w Chorwacji. Północna część tego kraju to raczej płaski teren i mnie osobiście najmniej pasuje (mowa o lądzie nie mylić z wyspami) Riwiera Makarska to zupełnie coś innego no i znaczniej zajebis...go. Jeśli kilka km od Makarskiej to piękna ale spokojna Brela bardziej żywa i tez bardziej zatłoczona Baska Voda - tam na pewno są balety w sezonie. :D
i dalej za Makarską Tucepi lub Podgora. Jeśli dalej na południe to tak jak koleżanka wyżej DUBROWNIK mmmmm przepiękne miejsce no i tam zawsze coś się dzieje. A w poszukiwaniu dyskoteki zapytać tubylców. Nie musisz bazować wcale w Dubrowniku np Orasać lub Zaton godne uwagi Orasać ma zajeb... plaże. To pi razy drzwi tyle
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 10.06.2011 05:35

dziekuje za odpowiedzi. idealnym miejscem dla mnie byla by taka miescina aby miec kilka krokow np do makarskiej, ( tak mi sie wydaje :D) poczytam o tych miescinach co mi napisaliscie, a moze cos w makarskiej ale na obrzezu ?

a no i nie chodiz mi o typowe balety, moze przesadzialem troche :P

poprostu aby bylo gdzie wyjsc wieczorem, jakas mala knajpka z muzyka, aby mozna bylo poskakac z nogi na noge, ale nic w stylu duzych imprez :D

a w dzien leniuchowanie i wypoczynek :)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 10.06.2011 09:15

Powiem tak miejsce docelowe już znasz (mowa o 20-30km odcinku wybrzeża) jedź i sami na miejscu zdecydujecie gdzie zarzucicie kotwicę. Pamiętajcie jedno w 95% procentach z jadranki (czytaj droga) nie zobaczycie cudownych miejsc a tylko w okolicy Makarskiej jest ich dziesiątki. Tak więc wcześnie rano musicie być na wybrzeżu, wjechać do do 2-4 miejscowości i dokonać decyzji w której z nich chcecie nocleg od tyle :D
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 10.06.2011 10:42

no planujemy byc na miejscu okolo 8 rano, bo czytalem ze wtedy latwiej znalesc nocleg no i ma sie wiecej czasu na szukanie, wiec mozna byc bardziej wybrednym.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 10.06.2011 11:04

crusher1988 napisał(a):no planujemy byc na miejscu okolo 8 rano, bo czytalem ze wtedy latwiej znalesc nocleg no i ma sie wiecej czasu na szukanie, wiec mozna byc bardziej wybrednym.

Tak to prawda, ale w tym okresie niema to znaczenia. Pisząc że macie być tam wcześnie rano miałem na myśli zrobienie rekonesansu w tych miejscowościach o których napisałem wyżej, a dopiero potem szukać juz apartamentu. Proponuję każdą z tych miejscowości wklepać na google nacisnąć galerie i mas pierwszy obraz tego co możesz tam mieć i zobaczyć, kolejnym krokiem to samo ale na you tube no i do dzieła :D
crusher1988
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crusher1988 » 10.06.2011 11:07

biore sie za szukanie, czytanie i ogladanie YT :)

wyjazd dopiero za 3 miesiace, ale powoli oczytuje sie w temacie chorwacji, wole byc dobrze przygotowany :)
tomtot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomtot » 10.06.2011 12:06

Ja myślę że we wrześniu Makarska nie jest złym wyborem. Co innego lipiec-sierpień, kiedy na plaży nie da się znaleźć miejsca, nie mówiąc o miejscu w cieniu.
A jak ktoś lubi mniej zatłoczone plaże to zawsze można podejść kilkaset metrów w prawo w stronę Krvavicy i znaleźć kawałek swojego miejsca. Nie wiem czy we wrześniu te nadmorskie knajpki jeszcze funkcjonują a w Makarskiej na plaży jest słynny Buba Beach Bar. Może Ci spasuje, choć to nie moje klimaty.
Ale jak chcesz poimprezować wieczorami, posiedzieć w barach i posłuchać muzyki to w Makarskiej tego nie brakuje. Ja myślę, że jak na pierwszy raz to Makarska jest taką Chorwacją w pigułce, ale jak zjedziecie z autostrady na magistralę to zaglądnijcie po drodze do Baski Vody, Brelli, czy Promajny może się wam spodoba.
Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone