Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz drugi - gdzie by tu.....?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
milczyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) milczyk » 25.05.2011 09:24

Witam wszystkich :)

W drugiej połowie sierpnia wybieramy się z 15miesieczna córcią do Cro.
Dwa lata temu byliśmy w Primosten i było super cudownie, tylko wtedy jeszcze nie było potomstwa.
I teraz pytanie do Was:
Gdzie z takim szkrabem można się wybrać? Chodzi o to by było coś w klimacie Primosten, a zarazem żeby były plaże przyjazne ledwo chodzącemu dziecku (piasek, drobny żwirek). Miasteczko musi być ciut większe,żeby było co robić gdy nie będziemy plażować.
Zastanawialiśmy się nad jakimiś wyspami (Pag, Rab, Krk) tylko nie wiem czy tam są jakieś lepiej zorganizowane miejscowości i czy pobyt na wyspie nie będzie ograniczał możliwości zwiedzania reszty Cro (płatny prom, most itp.)
Jedziemy z Wrocławia więc dobrze by było nie jakoś koszmarnie daleko.

Dziękuję Wszystkim za jakiekolwiek sugestie:)

Pozdrawiam :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.05.2011 09:46

milczyk napisał(a):Zastanawialiśmy się nad jakimiś wyspami (Pag, Rab, Krk) tylko nie wiem czy tam są jakieś lepiej zorganizowane miejscowości i czy pobyt na wyspie nie będzie ograniczał możliwości zwiedzania reszty Cro (płatny prom, most itp.)

Pag i Krk jest dojazd bez promu wiec opłat brak.
Rab- ograniczenia promowe (koszta) - ale jest tam plaza piaszczysta na wyspie.
W okolicach Zadaru piaszczysta plaża jest tez w Nin.
Na Pagu nie kojarzę, czy są piaszczyste plaże - nie wiem jak ta plaża w centrum miasta Pag, czy czasem tam nie ma żwirku ale to pytanie do tych którzy tam plażowali.
Ostatnio edytowano 25.05.2011 14:27 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.05.2011 09:55

CinnamonGirl napisał(a):Pag i Krka jest dojazd bez promu wiec opłat brak.

Co do Pagu i wodospadów Krka to się zgodzę, ale jeśli chodzi o wyspę Krk (a o tą lokalizację chyba Milczyk pyta) to dojazd odbywa się płatnym mostem więc opłata wprawdzie niewielka ale jest :wink:

Jeśli miałbym coś polecić z takim dzieciakiem bo Baska na Krku w samej końcówce sierpnia i wrzesień.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.05.2011 09:57

Sądzę, że przy takich "wymaganiach" Pag na Pagu :wink: będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Opłat brak, plaża miejska jest wielka, żwirkowa i zagospodarowana, poza tym można trafić i na piasek w innych miejscach wyspy np Caska.
Blisko do Ninu, Zadaru, Parków Krka i Paklenica.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.05.2011 09:59

CinnamonGirl napisał(a):Pag i Krka jest dojazd bez promu wiec opłat brak.

Przejazd mostem na/z Krk jest płatny.
EDIT:
Widzę, że byli szybsi.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.05.2011 10:15

romuald22 napisał(a):Przejazd mostem na/z Krk jest płatny.

Na owszem z niekoniecznie, chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich 2 lat. Opłatę za most uiszczało się tylko raz przy wjeździe, oczywiście proporcjonalnie wyższą aby obejmowała też wcześniej obowiązującą w drugą stronę, ale pobierana była tylko przy wjeździe co spowodowało że nie tworzyły się korki na bramkach wyjazdowych z Krku.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 25.05.2011 10:43

Może skorzystasz z tej podpowiedzi?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.05.2011 10:51

Rysio napisał(a):
romuald22 napisał(a):Przejazd mostem na/z Krk jest płatny.

Na owszem z niekoniecznie, chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich 2 lat. Opłatę za most uiszczało się tylko raz przy wjeździe, oczywiście proporcjonalnie wyższą aby obejmowała też wcześniej obowiązującą w drugą stronę, ale pobierana była tylko przy wjeździe...

Chyba tak pozostało. A więc tylko na.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 25.05.2011 10:56

na forum jest tyle powielanych tematów .....coś trzeba z tym zrobić bo rozrosło się że ............ może trzeba "założyć " wyszukiwarkę tematów bo niedługo zabraknie stron , przykład...jak dojechać z KATOWIC , CZELADZI , CHORZOWA SOSNOWCA , CZĘSTOCHOWY , ŁODZI ......................ITP DO MAKARSKIEJ ? ... przecież to jeden temat podobne pojawiają się bez przerwy, część ludzi chyba chce żeby inni za nich decydowali ale co w razie rozczarowania ? a już tematy tego typu ...... miejsce podobne do.............a w Polsce mamy identyczne miejsca w różnych rejonach? chyba nie przez tego typu "zapytania" coraz trudniej znaleźć interesujący nas temat
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2011 11:10

Amikol napisał(a):...

Co proponujesz?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 25.05.2011 11:37

milczyk napisał(a):Witam wszystkich :)

W drugiej połowie sierpnia wybieramy się z 15miesieczna córcią do Cro.
Dwa lata temu byliśmy w Primosten i było super cudownie, tylko wtedy jeszcze nie było potomstwa.
I teraz pytanie do Was:
Gdzie z takim szkrabem można się wybrać? Chodzi o to by było coś w klimacie Primosten, a zarazem żeby były plaże przyjazne ledwo chodzącemu dziecku (piasek, drobny żwirek). Miasteczko musi być ciut większe,żeby było co robić gdy nie będziemy plażować.
Zastanawialiśmy się nad jakimiś wyspami (Pag, Rab, Krk) tylko nie wiem czy tam są jakieś lepiej zorganizowane miejscowości i czy pobyt na wyspie nie będzie ograniczał możliwości zwiedzania reszty Cro (płatny prom, most itp.)
Jedziemy z Wrocławia więc dobrze by było nie jakoś koszmarnie daleko.

Dziękuję Wszystkim za jakiekolwiek sugestie:)

Pozdrawiam :)

W zeszłym roku również podróżowałem z 15 miesięcznym szkrabem. Obraliśmy kierunek Brela. Z wyboru jesteśmy bardzo zadowoleni jest wszystko czego człowiek potrzebuje. Super plaże, od wyboru do koloru o różnym podłożu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, to nie są żadne wielkie długie plaże, małe kameralne zatoczki. Nie wiem czy wiesz ale w Breli znajduje się plaża która jest w rankingu najpiękniejszych plaż świata. Ogromnie długa promenada około 5-7km jest gdzie spacerować. Podejrzewam że zabieracie ze sobą dyliżans :D czyli wózek dziecięcy i to jest mały mankament tej miejscowości. Jest bardzo stromo i dużo schodów ale wiesz mi to nie jest żaden kłopot. Ja akurat bazowałem w dzielnicy Jakirusa i tam do plaży szedłem drogą wiec z góreczki wózek ciągnął a pod górkę trochę potu więcej niż zwykle. :D Promenada to idealna droga bez schodów.
Jeśli chodzi o drogę ja pochodzę z północy Polski więc małe 450km mam więcej do przejechania :( ale co tam :D
Nie mam pojęcia jak wasze maleństwo znosi podróże ale nasz diabeł to zupełne przeciwieństwo swojej starszej siostry która do tej pory uwielbia podróże, a ten wiercipięta.... Doi rzeczy jeśli chcesz się udać do środkowej Dalmacji Breli i okolic to jedź z noclegiem tranzytowym. To mniej więcej tyle masz jakieś pytanka wal śmiało do drzwi :D
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 25.05.2011 11:45

1- na forum zaglądam od kilku lat, "aktywnie" od niedawna -nie "założyłem" nowego tematu bo w zasadzie już wszystko jest, tylko trochę własnej inicjatywy a nie iść na łatwiznę
2- nie jestem "mistrzem " internetu ale chyba da się zrobić coś takiego jak wyszukiwarka tematów ( może nawet z "blokadą" przed zakładaniem nowych a już istniejących - nie mam na myśli cenzury lub czegoś w tym stylu)podam przykład " droga 86 przez Węgry" ile jest wątków ? a temat jeden -mogłoby być w jednym miejscu i na pewno byłoby łatwiej dla wszystkich
milczyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) milczyk » 25.05.2011 20:34

consett0805 napisał(a):
W zeszłym roku również podróżowałem z 15 miesięcznym szkrabem. Obraliśmy kierunek Brela. Z wyboru jesteśmy bardzo zadowoleni jest wszystko czego człowiek potrzebuje. Super plaże, od wyboru do koloru o różnym podłożu, więc każdy znajdzie coś dla siebie, to nie są żadne wielkie długie plaże, małe kameralne zatoczki. Nie wiem czy wiesz ale w Breli znajduje się plaża która jest w rankingu najpiękniejszych plaż świata. Ogromnie długa promenada około 5-7km jest gdzie spacerować. Podejrzewam że zabieracie ze sobą dyliżans :D czyli wózek dziecięcy i to jest mały mankament tej miejscowości. Jest bardzo stromo i dużo schodów ale wiesz mi to nie jest żaden kłopot. Ja akurat bazowałem w dzielnicy Jakirusa i tam do plaży szedłem drogą wiec z góreczki wózek ciągnął a pod górkę trochę potu więcej niż zwykle. :D Promenada to idealna droga bez schodów.
Jeśli chodzi o drogę ja pochodzę z północy Polski więc małe 450km mam więcej do przejechania :( ale co tam :D
Nie mam pojęcia jak wasze maleństwo znosi podróże ale nasz diabeł to zupełne przeciwieństwo swojej starszej siostry która do tej pory uwielbia podróże, a ten wiercipięta.... Doi rzeczy jeśli chcesz się udać do środkowej Dalmacji Breli i okolic to jedź z noclegiem tranzytowym. To mniej więcej tyle masz jakieś pytanka wal śmiało do drzwi :D

Dziękuję za fachową odpowiedz:)
Brela brzmi bardzo przekonywująco, zawsze z żonką chcieliśmy zwiedzić Makarska wiec to kolejny powód by tam pojechać :)
Chcemy jechać "w ciemno" - myślisz ze uda nam się w tym terminie coś znaleźć??
A gdzie mieliście międzylądowanie po drodze? Jakiś hotel/motel?
milczyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) milczyk » 25.05.2011 20:35

Amikol napisał(a):...

No comments...
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 25.05.2011 23:10

Proszę tu masz szczegółowy opis mojej trasy zeszłego roku. Ja tez jeżdżę tylko w ciemno :D

forum/viewtopic.php?t=29076&highlight=

Tu z kolei opis miejsca gdzie zakotwiczyliśmy

forum/viewtopic.php?t=29201&highlight=

A tu parę fotek

forum/viewtopic.php?t=29211&highlight=

Jeśli chodzi o jazdę w ciemno w tym terminie ja i tak bym jechał, ale musisz sobie zdawać sprawę że pojawisz się tam w kulminacyjnym momencie. Tak więc znaleźć coś znajdziesz tylko pytanie za ile i w jakim miejscu. Ten rejon to wysyp samych cudownych miejscowości począwszy od Marusici Pisak Brela Baska Voda Makrakska ( tu akurat tylko do zwiedzenia pospacerowania obiadek i fot nastrzelać, kurort mocno nasycony wszystkiego pełno) Tucepi i Podgora . Pamiętajcie jednak o tym aby znaleźć się na wybrzeżu około gdz 9.00 i wtedy zacząć szukać. Jeśli masz jakieś pytanka wal śmiało.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone