W 2010 byłem w Vrbniku i za obiady płaciłem maksymalnie 220 - 260 kuna. Chorwacja coraz tańsza ?
.png)
Bahama napisał(a):W 2006 roku byłem na Istrii w Medulin, obiadki jedliśmy po 70 kuna od osoby bez napojów, tak na rodzinę wychodziło gdzies po 300 kuna.
W 2010 byłem w Vrbniku i za obiady płaciłem maksymalnie 220 - 260 kuna. Chorwacja coraz tańsza ?
.png)
Bahama napisał(a):W 2006 roku byłem na Istrii w Medulin, obiadki jedliśmy po 70 kuna od osoby bez napojów, tak na rodzinę wychodziło gdzies po 300 kuna.
weldon napisał(a):Bahama napisał(a):W 2006 roku byłem na Istrii w Medulin, obiadki jedliśmy po 70 kuna od osoby bez napojów, tak na rodzinę wychodziło gdzies po 300 kuna.
W Rogoznicy, za obiadek płaciłem 150 kun ... + napiwek.
Mogę ci cennik pokazać ...
.png)

.png)
.png)

.png)
.png)
daros napisał(a):Coś dużo ! 150 Kn za osobę?
Mnie obiadki kosztowały mniej:
1. Ja senior 110 kg żywej wagi zawodnik Sumo:
-Zestaw mix Grill 70-80 kn
-sałatka sezonowa mała (wystarczała na 2 osoby - nie do zjedzenia dla 1) 15 kn
-piwko 15 kn + sprite 12 kn
-piwko 15 kn (jedno było za mało)
2. Żona (wiecznie na diecie):
- Rybka vel Frutti di Mare z dodatkami 45-60 kn
- Cola light vel woda 12 kn
3. Dziecko 8 lat (na samej coca coli i Chipsach by się wyżywił)
- Raznjici vel risotto pollo vel pizza 35-50 kn
- coca cola 12 kn
- coca cola 12 kn (szkoda że tata nie kupił od razu litrowej)
Do tego napiwek w zależności od tego jak się kelner sprawował, szybkość obsługi i SMAK JEDZENIA !!! 10-30 kn
Minimum 165 kn max 280 kn co daje w przeliczeniu na PLN 95 - 160.
Będąc na tygodniowym urlopie nad Polskim morzem w Dźwiżynie płaciłem w knajpce za rybkę (flądra lub dorsz) z frytkami i kapustą kiszoną z piwkiem colą itd około 100-120 PLN. Podane na plastkowej tacce z plastkiowymi sztućcami. Ba... napiwku nie dawałem ... Najedzony niestety nie byłemżona też nie
dopychaliśmy lodami
Więc nie wydaje mi się żeby było aż tak drogo w Chorwacji porównując ilość jedzenia na talerzu, sposób podania, i inne...
W restauracji np. Karczma Żywiecka za obiad dla 3 osób płacę od 100- 140 PLN. Ilość jedzenia jest bardzo duża, porównywalna z Chorwacją.
Tak więc myślę że Chorwacja jest droższa od Polski o jakieś 5-10%. Ale czy aż tak dużo jeżeli chodzi o wypad wakacyjny?
P.S. Piwo nad Polskim morzem 6-10zł na 0,5 litra w Chorwacji za 0,5 tuborga płaciłem 15 Kn czyli 8 zł.
.png)
agnes128 napisał(a):W Baśce Voda płaciliśmy 140 kun za 2 osoby plus picie porcje tak duże , że nie dało się zjeść nie wiem jak z cenami w sezonie bo to był wrzesień ale porównując z tamtym rokiem to ceny na tym samym poziomie co w zeszłym też wrzesień.