Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja już w NATO - witamy :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2009 12:58

Jakoś niezauważenie w naszych mediach i na forum przeszła informacja o tym, że nasi ulubieńcy z HR zakończyli właśnie proces ratyfikacji wejścia do NATO. "Za" głosowały już wszystkie państwa członkowskie (także Słowenia) a 25-go marca wejście do NATO uchwalił parlament chorwacki przy tylko jednym głosie sprzeciwu.
Oficjalne powitanie HR w NATO nastąpi w przyszłym tygodniu na szczycie w Strassburgu - razem z Chorwacją do paktu wstępuje Albania. I dobrze bo warto ich mieć po swojej stronie :wink:

Jedyny minus jaki widzę to ten, że zapewne nastąpi zwiększenie chorwackich kontyngentów w Iraku i Afganistanie co niechybnie spowoduje wpisanie Chorwacji na listę potencjalnych celów dla oprychów Bin Ladena.

Jakieś uwagi? Kto za, kto przeciw i dlaczego?
Może rezydenci (Leon i s-ka) powiedzą coś n/t nastrojów w samej HR z tego tytułu. Czy głosowanie w Skupsztinie oddaje opinię chorwackiego społeczeństwa w tej sprawie?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.03.2009 13:34

Skupština to w BiH, R.Serbii i R.Serbskiej Bih; w RH - sabor...
Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 28.03.2009 15:07

Bardzo dobrze,że tak się stało.
Co do bezpieczeństwa to nie w takich krajach Polacy bywają i wracają cało.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 28.03.2009 15:28

A kiedy ,,pożegnamy" celników na granicach CRO-strefa EURO ?
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 28.03.2009 15:31

Jako facet z branży mogę tylko powiedzieć że to duży krok do przodu dla Chorwacji z punktu widzenia ew. modernizacji armii. Mam tu na myśli nasze doświadczenia. Przeciez Bałkany to nie do końca wygasły konflikt - oby nie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.03.2009 15:33

maciej1969 napisał(a):A kiedy ,,pożegnamy" celników na granicach CRO-strefa EURO ?

Z NATO nie ma to absolutnie nic wspólnego.

Co do granic, to podejrzewam, że nawet po akcesji do U.E HR nieprędko wejdzie do strefy Schengen... chociażby ze względu na bardzo długą granicę z BiH.
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.03.2009 15:36

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Skupština to w BiH, R.Serbii i R.Serbskiej Bih; w RH - sabor...
Pozdrawiam

Parlament Chorwacki jest unikameralny tzn. składa się z jednej tylko izby Hrvatski Sabor ( Zgromadzenie Chorwackie) .
Tak to chyba wygląda ? :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.03.2009 15:48

rysiek napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Skupština to w BiH, R.Serbii i R.Serbskiej Bih; w RH - sabor...
Pozdrawiam

Parlament Chorwacki jest unikameralny tzn. składa się z jednej tylko izby Hrvatski Sabor ( Zgromadzenie Chorwackie) .

Tak, jednoizbowy parlament: Hrvatski sabor; parlamentarzysta/ poseł to zastupnik
jaranna napisał(a):Jako facet z branży mogę tylko powiedzieć że to duży krok do przodu dla Chorwacji z punktu widzenia ew. modernizacji armii. Mam tu na myśli nasze doświadczenia. Przeciez Bałkany to nie do końca wygasły konflikt - oby nie

Ja uważam, że hr żołnierz ma sporą wartość właśnie przez fakt, że jeszcze stosunkowo niedawno miał tu miejsce konflikt zbrojny (doświadczenie).
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.03.2009 16:23

W nawiązaniu do powyższego tematu - jak aktualnie przedstawia się sprawa wejścia do UE ? z wiadomości Chorwackich wiem że jest problem z veto Slovenjii ale w czym naprawdę tkwi problem? czy tylko chodzi o morską granicę , czy jest jeszcze coś więcej ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.03.2009 16:57

rysiek napisał(a):W nawiązaniu do powyższego tematu - jak aktualnie przedstawia się sprawa wejścia do UE ? z wiadomości Chorwackich wiem że jest problem z veto Slovenjii ale w czym naprawdę tkwi problem? czy tylko chodzi o morską granicę , czy jest jeszcze coś więcej ?

W tym roku ma być koniec negocjacji unijnych a przystąpienie do UE w 2010 roku. Myślę że HR jednak dogada się ze Słowenią bo ten spór graniczny na morzu jest w gruncie rzeczy błachy / IMHO Chorwacja powinna odpuścić wszak w UE i tak nie ma granic a zwłaszcza na morzu.

P.S.
Ale ten temat jest o HR w NATO a nie w UE - na to przyjdzie jeszcze czas :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.03.2009 17:37

Według badań aż 60 % społeczeństwa chciało tego.
Chorwacja odbudowuje swój wizerunek wiarygodnego partnera na forum międzynarodowym za pomocą współpracy z Międzynarodowym Trybunałem Karnym dla byłej Jugosławii (ICTY) w Hadze a także poprzez działania np. w Inicjatywie Czterostronnej, czy Karcie Adriatyckiej.
Teraz NATO - zaraz UE. I bardzo dobrze - docelowo jedna Europa.
Chętnie zagospodarują nowe technologie i unijne fundusze.
Samo NATO będzie też gwarantem bezpieczeństwa - to już będzie inny kocioł.
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 28.03.2009 17:55

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
rysiek napisał(a):
Pozdrawiam

Tak, jednoizbowy parlament: Hrvatski sabor; parlamentarzysta/ poseł to zastupnik
jaranna napisał(a):Jako facet z branży mogę tylko powiedzieć że to duży krok do przodu dla Chorwacji z punktu widzenia ew. modernizacji armii. Mam tu na myśli nasze doświadczenia. Przeciez Bałkany to nie do końca wygasły konflikt - oby nie

Ja uważam, że hr żołnierz ma sporą wartość właśnie przez fakt, że jeszcze stosunkowo niedawno miał tu miejsce konflikt zbrojny

Zgadza się, Polacy przed Irakiem też byli "zieloni " pod tym względem, może poza nielicznymi jednostkami. Teraz po tylu latach doświadczeń są naprawdę wartościowi bojowo oczywiście te jednostki które miały doświadczenia na misjach i mówię to bez przesady. Oczywiście faktem jest że lepiej byłoby gdyby tych konfliktów nie było, ale na to wpływu już nie mamy.

(doświadczenie).
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 28.03.2009 20:20

niezawodny napisał(a):
rysiek napisał(a):W nawiązaniu do powyższego tematu - jak aktualnie przedstawia się sprawa wejścia do UE ? z wiadomości Chorwackich wiem że jest problem z veto Slovenjii ale w czym naprawdę tkwi problem? czy tylko chodzi o morską granicę , czy jest jeszcze coś więcej ?

W tym roku ma być koniec negocjacji unijnych a przystąpienie do UE w 2010 roku. Myślę że HR jednak dogada się ze Słowenią bo ten spór graniczny na morzu jest w gruncie rzeczy błachy / IMHO Chorwacja powinna odpuścić wszak w UE i tak nie ma granic a zwłaszcza na morzu.

P.S.
Ale ten temat jest o HR w NATO a nie w UE - na to przyjdzie jeszcze czas :wink:

a co Janusz B, śpi, wydaje się, że "błachy" to nie błahy, :D :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2009 10:40

Ja się cieszę z wejścia Chorwacji do NATO. Mam nadzieję, że już niedługo wejdzie do UNI i wreszcie powstaną porządne drogi łączące Słowenię z Chorwacją. Obrazek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.03.2009 13:40

smoki3 napisał(a):Mam nadzieję, że już niedługo wejdzie do UNI i wreszcie powstaną porządne drogi łączące Słowenię z Chorwacją. Obrazek

To akurat od nie zależy tylko od Chorwatów... tu problem w Słoweńcach (żeby oni chceli budować w kierunku Hr, ...ale to u nich nie jest priorytetem, a wręcz przeciwnie, niestety; w każdym innym kierunku już zbudowali...; z członkowstwem w pakcie to nie ma nic współnego; to tylko slo polityka).
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone