napisał(a) PASZCZAKI » 22.06.2005 19:39
[quote="asikx"]A jeszcze mam pytanie do PASZCZAKI - może się odezwą w tym wątku...
Się odzywam
Dlaczego dziecko któremu nie podobają sie warunki polowe jest odbierane jako źle wychowane?
Nie,że się mu nie podobają,tylko pozerstwo mi się nie podoba.I to nie jest "skrót" myślowy.To jest sposób postrzegania świata przez najmłodsze pokolenie.
Ja mam zawodowo do czynienia z dziećmi od przedszkola po ośrodki resocjalizacyjne.A niektóre placówki odwiedzam co rok,przez parę kolejnych lat.I nie jest to forum psychologów, więc krótko- tego typu skróty myślowe i zachowanie widzę do czego prowadzi.A nie napisałaś, że np. 'dziecko zażartowało"- wtedy nie rozpętłbym burzy w szklance wody.
I czy jeżeli ja przyjmuję taką opinię jako oddającą mój stosunek do namiotu to też jestem źle wychowana?
Nie, zmanierowana (sorry, cenię szczerość)
Nie rozumiem za bardzo tej oceny....
Stosunek do namiotu i życia na kempingu jako wyznacznik dobrego wychowania?
No właśnie, nie zrozumiałaś
Tylko ludzie którzy lubią kemping są mili, życzliwi, dobrze wychowani, sympatyczni, uprzejmi... ?
NIE
A to że Twoje dzieci rozniosłyby na strzępy inne dziecko tylko dlatego że lubi mieć kibelek... to świadczy o ich wspaniałej życzliwości - to ja bym chciała Tobie współczuć że masz takie dzieci
Moje dzieci (13+12) zaczęły wojażować w wieku 3 i 4rech lat. I są czasami katowane 18-godzinną jazdą w upale, mieszkaniem w namiocie, rozbijaniem obozowiska o 23ciej (auto bez klimy) I są szczęśliwe, i jak trzeba załatwią się w lesie (bez dziury). I równie dobrze znajdą się nocując w willi konsula( warunki - coś dla Ciebie) Ale pannica z takimi poglądami jakie zacytowałaś była by dla nich jak UFO.
Szacunek dla pannicy, dla Ciebie, to forum nie jest do wywoływania kłótni.
Przepraszam wszystkich za prywatę, ale poczułem się wyzwany.
Ja wolę dzieci, które uważają, że każdy ma prawo spędzać wakacje tak jak chce
Ja też pod warunkiem,że potrafią wyrazić to w sposób konstruktywny.
Ale i tak pozdrawiam,
Aśka
I ja Ciebie też
Andrzej/PASZCZAKI