Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Było Mlini, teraz... Rogoznica, Mimice, Brela?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 28.02.2011 11:55

W zeszłym roku zatrzymaliśmy się z rodzinką w cudownym Mlini, spokojnym miasteczku, z sympatyczną promenadą i plażami, rzut beretem lokalnym transportem od Dubrovnika i Cavtatu. Lot Norwegian był tańszy niż samochód.

Teraz mam ochotę zobaczyć Sibenik, Trogir i okolice. Także samolotem, bo półtoraroczny gościu nie lubi długich podróży autem. Tak więc lecimy do Splitu i zastanawiam się nad miejscem wypadowym, skąd względnie łatwo złapać jakiś transport do wspomnianych miast. Poza tym bez betonu na plażach, względnie łagodnym zejściem do wody, chętnie jakąś nadbrzeżną promenadą i możliwością przemieszczania się po miasteczku bez ciągłego biegania po schodach. No i kwatera koniecznie z transportem z lotniska. Po lekturze forum wytypowałem wstępnie 4 miejsca, ale i tak proszę o radę, bo zupełnie nie jestem ich pewien.

1. Rogoznica - tu zapewne coś bardziej na lądzie niż na wyspie, bo publiczny transport nie zapuszcza się pewnie na wyspę (a może się mylę?). Pytanie tylko, czy warto mieszkać w Rogoznicy na lądzie i jak tam z plażami, bo nigdzie na forum nie znalazłem wzmianki?

2. Ciovo - zgodnie z Waszymi opiniami wchodziłby w rachubę Okrug Gornji z plażami na południową stronę. Ale też nie wiem jak tam z transportem do Trogiru... Przynajmniej miejsc na spacery powinno być sporo.

W kolejnych dwóch miejscach głównym problemem może być znalezienie kwatery z transportem z lotniska w Splicie, bo to jednak daleko. Na moje wypady do Trogiru, Sibenika i Krka wynająłbym na dwa dni samochód i tyle.

3. Mimice - urokliwie tam, góry obok, wiele osób poleca to miejsce. Plaże dla synka też super, obawiam się tylko nadmiaru schodów i tego, czy jest tam gdzie pospacerować (spacery w moim rozumieniu omijają schody, bo nie uśmiecha mi się tachać małego na rękach w dół i w górę :), czy tylko leżenie na plaży pozostaje...

4. Brela - tu o spacery i plaże nie ma się co martwić. Trochę tłoczno jak dla mnie (przynajmniej z Waszych zdjęć tak wynika), ale może w czerwcu nie będzie tragedii. Pytanie, czy jest jakakolwiek szansa, że ktoś odbierze nas z lotniska, bo to jednak 60 km...

I tak wracamy do punktu wyjścia. Pomożecie?
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 28.02.2011 12:01

Pomyśl o Kastelach.
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 28.02.2011 12:10

Naczytałem się dość dużo niespecjalnie pochlebnych opinii o czystości tamtejszej wody... Ponoć zbiera ze Splitu co może. Ale jeśli jest tam coś wartego uwagi, to z chęcią się zapoznam. Poczytam. [...]

Poczytałem i jednak podziękuję. Wpadły mi za to w oko jeszcze Vinisce i Seget Vranjica. Czy z Vinisce da się wydostać bez auta jakimś w miarę regularnym transportem?
Ostatnio edytowano 28.02.2011 12:33 przez Lothrain, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.02.2011 12:32

Lothrain napisał(a):1. Rogoznica - tu zapewne coś bardziej na lądzie niż na wyspie, bo publiczny transport nie zapuszcza się pewnie na wyspę (a może się mylę?). Pytanie tylko, czy warto mieszkać w Rogoznicy na lądzie i jak tam z plażami, bo nigdzie na forum nie znalazłem wzmianki?

Zabiłeś mi klina z tym transportem. Tak kojarzę, że jakieś słupki tam stały, ale czy to były przystanki?
Raczej nie, bo ciężko by było takiemu autobusowi tam wymanewrować.

Co do plaż to tutaj masz informacje.

Natomiast z Breli Szybenik i Trogir? Trochę daleko.
Lepsza ta Rogoznica, Primosten, Grebastica ...

Ciovo? Nieeee, Ciovo nie :D
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 28.02.2011 12:42

Popatrzyłem na plaże w Rogoznicy i prawdę powiedziawszy szału nie ma :( Może Vinisce jest przyjaźniejsze dla malucha?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 28.02.2011 13:02

Rozważałeś możliwość wynajęcia jakiegoś małego, nie drogiego i ekonomicznego auta tylko i wyłącznie dla waszych potrzeb? Poszperaj na stronie lotniska, poszperaj na internecie Split to drugie co do wielkości miasto Cro, powinny być jakieś firmy tym się zajmujące.
Choć doskonale rozumiem drugie oblicze takiego posunięcia. No bo poco wynajmować auto skoro 80% czasu będzie spędzać się w miejscu które sobie wybierzesz? Jest też inne rozwiązanie Wynająć takie auto do kulać się do miejsca, które sobie wybierzecie i po jakiś 48gdz auto zwrócić. Do każdej z tych miejscowości ich PKS dojedzie ze Splitu.
Brela doskonałym miejscem można znaleźć tani tani nocleg jadąc w ciemno. Ja np. miałem coś takiego w 2010
forum/viewtopic.php?t=29201
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 28.02.2011 13:59

Samochód wynajmę, ale na dwa-trzy dni. Większość czasu wolę jednak siedzieć w miejscu i pospacerować, a nie wozić tyłka ;) Tak więc transport z lotniska wolałbym mieć zapewniony. Inaczej wziąłbym po prostu pojechał samochodem.
Coś czuję, że Mimice i Brela nie są dla mnie. Poszukam jednak w Vinisce i Seget Vranjica. Tylko transport mnie tam martwi.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.03.2011 00:26

Lothrain napisał(a):Samochód wynajmę, ale na dwa-trzy dni. Większość czasu wolę jednak siedzieć w miejscu i pospacerować, a nie wozić tyłka ;) Tak więc transport z lotniska wolałbym mieć zapewniony. Inaczej wziąłbym po prostu pojechał samochodem.
Coś czuję, że Mimice i Brela nie są dla mnie. Poszukam jednak w Vinisce i Seget Vranjica. Tylko transport mnie tam martwi.

Sorry a ty uważasz że w takich miejscowościach poza Zagrzebiem Splitem Dubrovnikiem znajdziesz sobie od tak samochód do wynajęcia na 2-3 dni? No nie wiem nie wiem?
Opcja wynajęcia auta na 24 gdz na dzień dobry rozpakowanie się znalezienie tego czego szukasz jest dużo bardziej przemyślane tak mi się wydaje.
Zrobisz jak uważasz ja więcej już nie wymyśle.
Ps.Mój mały miał w 2010 jak jechaliśmy 14 miesięcy i jest przeciwieństwem swojej siostry NIE LUBI JEŹDZIĆ AUTEM a już na pewno w długie trasy. Jestem z Północy Polski wyruszyliśmy około gdz 13 w piątek w Breli byliśmy w poniedziałek około 11gdz. Może warto w takim układzie jechać swoim autem z noclegiem tranzytowym (noclegami) Tu masz mój plan jak to wyglądało.
forum/viewtopic.php?t=29076&highlight=
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 01.03.2011 09:56

Znajdę spokojnie. W Trogirze są przynajmniej 4 oferty wynajmu samochodów (szukałem w necie 5 minut). Zrobię to z wyprzedzeniem i spokojnie odbiorę samochód w Trogirze.
Równie dobrze można to zrobić w Breli, bo w Makarskiej biur od groma i na pewno by podstawili.
Ale wynajęcie samochodu tylko po to, żeby dojechać z lotniska dokądś i się rozpakować? Albo po paru godzinach lotu szukać jeszcze zakwaterowania? Wybacz, ale ja lubię wiedzieć dokąd jadę, jeśli mam się byczyć i skazany jestem na to samo miejsce przez niemal dwa tygodnie. W ciemno można jechać mając swój własny transport, albo przemieszczając się po kraju co parę dni. Tak więc wynajem auta tylko po to, żeby dojechać z lotniska wydaje mi się dziwnym pomysłem. Ale dzięki za radę.
Sam zauważyłeś, że jechaliście trzy dni. Mi zajęłoby to tyle samo. Czyli 6 dni w samochodzie. Jak mam dwa tygodnie urlopu, wolę jednak spędzić 5 godzin w samolocie i cieszyć się Chorwacją tego samego dnia.
Byle tylko znaleźć fajne i dostępne lokalnym transportem miejsce stosunkowo niedaleko lotniska...
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.03.2011 12:31

No tak moje wakacje trwały niemal 3 tyg z tymi dojazdami. No ok skoro namierzyłeś takie firmy to super.
Z jednym się nie zgodzę, i znajdę tu wielu którzy mnie poprą. Przez internet i na podstawie zdjęć sorry ale nigdy się nie dowiesz w 100% gdzie jedziesz.
Właśnie jazda w ciemno ma to do siebie że widzisz wybierasz i płacisz :D
Pozdrawiam
Lothrain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lothrain » 01.03.2011 12:56

Masz rację, że w 100% się nie dowiem. Ale jeśli widzę wnętrza apartamentu, otoczenie domu, dostanę lokalizację na mapy.google, to co mi więcej trzeba? Mając własny samochód można wybrzydzać :)
Ostatecznie zdecyduję się chyba na Primosten - przynajmniej wszędzie blisko. Zna ktoś jakiś sympatyczny apartament (2 sypialnie) blisko cyplu Raduca?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone