Teraz mam ochotę zobaczyć Sibenik, Trogir i okolice. Także samolotem, bo półtoraroczny gościu nie lubi długich podróży autem. Tak więc lecimy do Splitu i zastanawiam się nad miejscem wypadowym, skąd względnie łatwo złapać jakiś transport do wspomnianych miast. Poza tym bez betonu na plażach, względnie łagodnym zejściem do wody, chętnie jakąś nadbrzeżną promenadą i możliwością przemieszczania się po miasteczku bez ciągłego biegania po schodach. No i kwatera koniecznie z transportem z lotniska. Po lekturze forum wytypowałem wstępnie 4 miejsca, ale i tak proszę o radę, bo zupełnie nie jestem ich pewien.
1. Rogoznica - tu zapewne coś bardziej na lądzie niż na wyspie, bo publiczny transport nie zapuszcza się pewnie na wyspę (a może się mylę?). Pytanie tylko, czy warto mieszkać w Rogoznicy na lądzie i jak tam z plażami, bo nigdzie na forum nie znalazłem wzmianki?
2. Ciovo - zgodnie z Waszymi opiniami wchodziłby w rachubę Okrug Gornji z plażami na południową stronę. Ale też nie wiem jak tam z transportem do Trogiru... Przynajmniej miejsc na spacery powinno być sporo.
W kolejnych dwóch miejscach głównym problemem może być znalezienie kwatery z transportem z lotniska w Splicie, bo to jednak daleko. Na moje wypady do Trogiru, Sibenika i Krka wynająłbym na dwa dni samochód i tyle.
3. Mimice - urokliwie tam, góry obok, wiele osób poleca to miejsce. Plaże dla synka też super, obawiam się tylko nadmiaru schodów i tego, czy jest tam gdzie pospacerować (spacery w moim rozumieniu omijają schody, bo nie uśmiecha mi się tachać małego na rękach w dół i w górę
4. Brela - tu o spacery i plaże nie ma się co martwić. Trochę tłoczno jak dla mnie (przynajmniej z Waszych zdjęć tak wynika), ale może w czerwcu nie będzie tragedii. Pytanie, czy jest jakakolwiek szansa, że ktoś odbierze nas z lotniska, bo to jednak 60 km...
I tak wracamy do punktu wyjścia. Pomożecie?

.png)
.png)
.png)
.png)