Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela ale... bliżej!!!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dominia
Podróżnik
Brela ale... bliżej!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominia » 29.03.2011 10:28

Witam wszystkich!
Szukam informacji na forum gdzie by tu spędzić miłe 2 tyg. w Cro w drugiej połowie czerwca. Na początku wytypowałam Baskę (Krk), ale im dłużej czytam forum tym większy mam mętlik w głowie. Generalnie szukam miejscowości podobnej do Breli (byliśmy 2 razy, ale teraz chcielibyśmy bliżej). Może uściślę jakie mam kryteria wyboru (dodam, że jedziemy z małym dzieckiem):
- widoki,
- plaże kamieniste/piaszczyste z zejściem najwyżej po kilka stopni,
- gastronomia i sklepy (choćby tylko 2),
- co równie ważne- z deptakiem nad brzegiem rozciągającym się na kilka kilometrów, żeby było gdzie z wózkiem pospacerować.
Pomóżcie proszę!
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 29.03.2011 10:50

Dominia napisał(a):Witam wszystkich!
Szukam informacji na forum gdzie by tu spędzić miłe 2 tyg. w Cro w drugiej połowie czerwca. Na początku wytypowałam Baskę (Krk), ale im dłużej czytam forum tym większy mam mętlik w głowie. Generalnie szukam miejscowości podobnej do Breli (byliśmy 2 razy, ale teraz chcielibyśmy bliżej). Może uściślę jakie mam kryteria wyboru (dodam, że jedziemy z małym dzieckiem):
- widoki,
- plaże kamieniste/piaszczyste z zejściem najwyżej po kilka stopni,
- gastronomia i sklepy (choćby tylko 2),
- co równie ważne- z deptakiem nad brzegiem rozciągającym się na kilka kilometrów, żeby było gdzie z wózkiem pospacerować.
Pomóżcie proszę!

Cześć

Może nie aż tak dużo bliżej (czas dojazdu, zależy też skąd jedziesz) ale biorąc pod uwagę wskazane kryteria polecam Mali/Veli Losinj. Ścieżek do spacerów z wózkiem zarówno wokół jak i wzdłuż wyspy kilkanaście km ; )

K
Dominia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominia » 29.03.2011 11:26

Dzięki Krombocher- wyspa fajna, ale zapomniałam dodać, że wyspy nie wchodzą w grę (prócz KRK, na którą prowadzi most). Szukamy miejsca skąd będzie się łatwo wydostać- planujemy kilka wycieczek, m.in. do Plitvic.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.03.2011 11:59

Cześć.

Klik

Plitvickie można po drodze... :wink:

Pzdr
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.03.2011 15:19

Brela,Brela :D
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 29.03.2011 19:50

Witaj.
Ja poleciłabym Baśkę Vodę.
Przepiękna miejscowośc z długą promenadą... możecie wpaść do Breli , bo to naprawdę bliziutko.Atutem Baśki są także plaże, domy wBreli
są położone znacznie wyżej, więc do morza będzie więcej niż
kilka schodków....
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 29.03.2011 20:01

krombocher dobrze radzi ... zamiast Plitvic , zwiedzisz cały Cres ... na który masz wygodny most z Losinja :)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 29.03.2011 20:47

Nie dość że wygodny to jeszcze się kręci :D
Pozdrawiam
K
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 29.03.2011 20:54

anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 30.03.2011 06:45

witam zostań przy Basce na KRK.ja jade we wrześniu już drugi raz.polecam naprawde.ja chciałem w tym roku właśnie do Breli ale mam małe dziecko wiec Baśka pasuje :D bo blisko no i wszystko jest na miejscu.pozdro :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.03.2011 07:13

Baska na Krku w czerwcu powinna być dobrym wyborem bo wydaje mi się że nie będzie tam jeszcze tłumów. Dla dzieciaków bardzo dobre warunki jeśli chodzi o atrakcje. Ciufa, kilka placyków zabaw, miejscami plaże z piaskiem. Lokum szukaj w dzielnicy Zarok - taki spokojny zaułek Baski.
Dominia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominia » 30.03.2011 08:03

Dzięki wszystkim za rady:)
Jacek S, Z- no właśnie, Brela była idealna, ale w końcu chcemy poznać klimat innego miejsca.
Agniecha 0103- w Baska Voda byliśmy kilka razy na spacerku, ale Brela ma fajniejszy klimat.
krombocher, mkm- jak się można dostać na Losinja? Tylko promem? Napiszcie coś więcej- jakie plaże, czy są sklepy, jadłodajnie... o Losinja b. mało wiem.
Ryszard_K- Primosten też rozważamy.
anubis2423, Rysio- możecie polecić jakieś kwatery w Basce?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 30.03.2011 08:10

anubis2423 napisał(a): zostań przy Basce na KRK.:

Rysio napisał(a):Baska na Krku w czerwcu powinna być dobrym wyborem bo wydaje mi się że nie będzie tam jeszcze tłumów.

Dokładnie tak jak piszą moi przedmówcy. :D

Baska to świetny wybór. W tamtym roku byłam na początku czerwca. Faktycznie tłumów strasznych nie było, za to pojawiały się atrakcje dla maluchów.

Promenadą możesz sobie spacerować w kierunku dzielnicy Zarok lub campingu Bunculuca, a widoki...bezcenne. :-) Blisko masz w góry, możesz się wybrać jeśli lubisz górskie wycieczki.

Baska jest piękna, gwarantuję, że się nie rozczarujesz. :-)

Kilka fotek...na zachętę. ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
Dominia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominia » 30.03.2011 10:24

Dzięki Ania. Widoczki robią wrażenie :)
Jaką mieliście pogodę? Widze amatorów kąpieli, więc chyba nie było źle? My byliśmy raz w sierpniu- upał (co nas nie przeraża, natomiast panował straszny tłok). Innym razem w pierwszej połowie września- tydzień deszczu i/lub zimnego wiatru bez słońca (temp. 13 stopni dzień, w górach śnieg na szczytach), tydzień słońca, ale woda nie była już tak przyjemnie ciepła. Dlatego postanowiliśmy spróbować pojechać w czerwcu.
Masz jakąś sprawdzoną kwaterę w Basce?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 30.03.2011 14:43

Dominia napisał(a): Widoczki robią wrażenie :)
Jaką mieliście pogodę? Widze amatorów kąpieli, więc chyba nie było źle?

Pewno, żle nie było. :-) Wręcz przeciwnie pogoda jak dla mnie bajka. ;-) Nie było upałów, słoneczko miło przygrzewało, a temperatura w granicach 21- 26 st.Wieczorki były jednak chłodne.

W dzień bez problemów była plaża i kąpiel. Morze nie było takie zimne, 18 - 19 st. Daliśmy radę, spokojnie. ;-)

Taki odpoczynek w czerwcu najbardziej mi odpowiada, nie ma tłumów, nie ma jeszcze upałów i w pogodę można trafić. Jednak nie jest to regułą.
W 2009 spędzałam wakacje w Zatonie i nie było zbyt kolorowo.
Jadąc w czerwcu na taką ewentualność trzeba się przygotować i lepiej polary, sweterki i ubranka przeciwdeszczowe spakować. ;-)

.
Dominia napisał(a):Masz jakąś sprawdzoną kwaterę w Basce?

Tu Ci niestety mało pomogę... :? Wakacje spędzałam w hotelu, ale...Chciałam spędzić w tej villi urlop
:arrow: http://www.traveladriatic.net/pl/user/valterino/

Widziałam będąc w Basce ten apartamencik, praktycznie przy samej plaży, w dzielnicy Zarok.

Polecam to miejsce. Zarok - tam warto szukać lokum. :-)

Możesz skorzystać z takich stronek:
:arrow: http://www.apartmani-hrvatska.com/krk/index.htm
:arrow: http://www.touristoffice-ara.hr/apartments.aspx
:arrow: http://www.vrzenica.hr/agencija_vrzenica_eng.htm

Jak coś upatrzysz, to daj znać. Mam nadzieję, że dasz sobie radę. jeśli chcesz jechać w czerwcu to pewno i na miejscu coś fajnego znajdziesz. To nie sezon i sporo apartamentów jest wolnych. :-)

Serdecznie pozdrawiam. :-)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne