Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bośniacki "korytarz"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
johnnie_rider
Autostopowicz
Bośniacki "korytarz"

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnnie_rider » 23.07.2008 13:21

Witam wszystkich!
Podobne tematy już były (jak ten o zielonej karcie przez Bośnię), ale w żadnym nie mogę znaleźc takiej informacji: czy jadąc do Dubrownika, a więc po przecięciu krótkiego bośniackiego odcinka, i wjeżdżając ponownie na terytorium Chorwacji, poddawani jesteśmy chorwackiej kontroli granicznej? To samo mnie interesuje, jeżeli chodzi o drogę powrotną. Nie chcę się rozpisywac, do czego mi to potrzebne, bo zajmie to dużo miejsca, ale będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam i liczę, że w tym roku będę po raz pierwszy w CRO :!:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.07.2008 13:25

Takie tematy też już były :wink: , na granicy wjeżdżasz na pas Transit (skrajny, bodajże prawy) i nikt na Ciebie raczej uwagi nie zwróci, lub tylko machnie ręką. Jednak jeśli Ci się coś, nie daj Boże oczywiście, przytrafi na tym odcinku między granicami to kartę powinieneś oczywiście mieć.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 23.07.2008 13:44

johnnie_rider napisał(a):Witam wszystkich!
Podobne tematy już były (jak ten o zielonej karcie przez Bośnię), ale w żadnym nie mogę znaleźc takiej informacji: czy jadąc do Dubrownika, a więc po przecięciu krótkiego bośniackiego odcinka, i wjeżdżając ponownie na terytorium Chorwacji, poddawani jesteśmy chorwackiej kontroli granicznej? To samo mnie interesuje, jeżeli chodzi o drogę powrotną. Nie chcę się rozpisywac, do czego mi to potrzebne, bo zajmie to dużo miejsca, ale będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam i liczę, że w tym roku będę po raz pierwszy w CRO :!:

Podczas moich pobytów w Cro przejeżdżałem tą droga "N" razy i nie zdarzyło sie żeby ktokolwiek zwrócił na mnie uwagę. Co ciekawe jeżeli kogoś sprawdzali to miejscowych. Natomiast zielona kartę niewątpliwie trzeba mieć
Pozdrawiam 8)
johnnie_rider
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnnie_rider » 23.07.2008 14:44

helen napisał(a):Takie tematy też już były :wink: , na granicy wjeżdżasz na pas Transit (skrajny, bodajże prawy) i nikt na Ciebie raczej uwagi nie zwróci, lub tylko machnie ręką. Jednak jeśli Ci się coś, nie daj Boże oczywiście, przytrafi na tym odcinku między granicami to kartę powinieneś oczywiście mieć.

Helen, nie chodzi mi tu o kontrolę na terytorium Bośni, lecz przy wjeździe na terytorium Chorwacji (już po opuszczeniu Bośni) - chyba dośc szczegółowo to opisałem, i nie o zieloną kartę (którą posiadam), lecz konkretnie o kontrolę paszportów/dowodów. Przepraszam za upierdliwośc!!!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2008 15:03

johnnie_rider napisał(a):czy jadąc do Dubrownika, a więc po przecięciu krótkiego bośniackiego odcinka, i wjeżdżając ponownie na terytorium Chorwacji, poddawani jesteśmy chorwackiej kontroli granicznej? To samo mnie interesuje, jeżeli chodzi o drogę powrotną.

Tak - jest kontrola graniczna.
W praktyce bardzo uproszczona, często polegająca na machnięciu reką.
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 24.07.2008 08:51

jdubowski napisał(a):
johnnie_rider napisał(a):czy jadąc do Dubrownika, a więc po przecięciu krótkiego bośniackiego odcinka, i wjeżdżając ponownie na terytorium Chorwacji, poddawani jesteśmy chorwackiej kontroli granicznej? To samo mnie interesuje, jeżeli chodzi o drogę powrotną.

Tak - jest kontrola graniczna.
W praktyce bardzo uproszczona, często polegająca na machnięciu reką.

w tym roku przejeżdżałem ten odcinek w tą i z powrotem i przejazd polegał na podaniu paszportów pogranicznikowi (chyba byli to Bośniacy, ale nie mam na 100% pewności), a ten nawet nie zaglądając do środka oddał je i machnął ręką, następny.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.07.2008 10:04

Zawsze możesz ominąć BiH jadąc przez Ston do Tirpanj i promem do Ploce.

Pewnie też z powodów bardziej strategicznych jak praktycznych Chorwaci mają zamiar postawić most między lądem a Peljesacem by omijać tę enklawę. Widziałem jego przebieg.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone